Ce este un site web si cum il intretin?

0 Shares
0
0
0

Crearea si proiectarea site-urilor reprezinta si proiectarea interfetelor web: arhitectura interactiva, organizarea paginilor si navigarea pe un site web.

Prin urmare, un web designer are nevoie de abilitati diferite: programare, ergonomie si interactivitate, precum si o buna cunoastere a normelor tehnice din acest domeniu: diversitatea de terminale web si display-urile lor, accesibilitatea, caracteristicile specifice ale diferitelor limbi si procese, portabilitatea, respectarea recomandarilor W3C.

Web design-ul unui site vine prima data sub forma unei machete impreuna cu specificatiile tehnice: ergonomie, design grafic, marketing, interactivitate.

Un site poate consta intr-o simpla pagina HTML statica, cu forma sau imbogatita CSS inclusiv  cu imagini si link-uri catre alte tipuri de continut; sau constituite continut dinamic sau functionalitate. Acestea pot fi imbinate si se pot utiliza servicii de programare  Java, PHP; sau alte limbi de server, formulare presupunand prelucrarea in JavaScript sau Ajax.

Ea se poate baza pe tehnologii de baze de date, de exemplu MySQL sau MongoDB. In functie de tipul site-ului, contextul si resursele disponibile pentru a pune in aplicare unele dintre aceste etape sunt optionale sau inutile. Fiecare dintre aceste etape corespunde abilitatilor de specialitate (ergonomie, arhitectura informationala, referinta, scriere web etc.).

Gandindu-ne la obiectivul site-ului, tinta, profitul si mijloacele financiare exista:

  • Reflectia asupra autonomiei dorite si a tipului de mijloace umane pentru a face actualizarea.
  • Reflectii asupra continutului: pagini, servicii, principii de navigare.

De asemenea trebui sa alegeti si instalati si un sistem de management al continutului (exemple: SPIP, Typo3, Drupal, Joomla, Wiki, WordPress, …) sau un editor de site-ul WYSIWYG (de exemplu, Adobe Dreamweaver, phpDesigner, Microsoft FrontPage, NVU, KompoZer, Webself, iziSpot) sau text (exemple: Bluefish, Emacs, Notepad ++ …).

Design:

  • Stabilirea unei structuri de pagina HTML sau XHTML.
  • Definirea unei pagini
  • Dezvoltarea unei diagrame grafice
  • Elaborarea unei harti editoriale.
  • Crearea paginilor prin intermediul sistemului de gestionare a continutului sau al editorului. Paginile pot fi create individual sau pot fi bazate pe un sistem de sabloane.
  • Implementarea graficului. Pentru a separa structura layout-ului de prezentare, sunt utilizate foile de stil CSS.
  • Posibile evolutii dinamice (forma, servicii etc.)

Am citit pe Howdodesign.com ca publicarea site-ului poate fi facuta prin mai multe mijloace: publicitate, inregistrare in directoare si asa mai departe.

  • Actualizarea: actualizarea este o actiune fundamentala a vietii unui site web. Aceasta consta in actualizarea, si modificarea continutului grafic, textual, vizual si chiar a structurii si a functionalitatii site-ului web.
  • Backup: indiferent de tipul site-ului dvs., static sau dinamic, acesta este expus la mai multe amenintari: hacking-ul, virusi, bug-uri . Pentru masurile de securitate, este foarte important sa se faca backup-uri periodice pentru datele site-ului (baza de date, continuri (documente, imagini, texte, etc).
  • Intretinere: mentinerea unui site Web consta, in general, in asigurarea functionarii corespunzatoare a acestuia; putem distinge patru tipuri de intretinere: intretinere corectiva, intretinere preventiva, intretinere evolutiva, intretinere adaptiva
  • Accesibilitatea site-ului este o etapa trebuie luata in considerare dupa finalizarea structurii paginilor. Acelasi lucru este valabil si pentru referinte, ale caror strategie poate fi pusa la punct de la inceput. Principiile de referinta trebuie de asemenea luate in considerare la crearea sabloanelor, integrarea paginilor, scrierea continutului, lansarea site-ului si mentinerea acestuia.

 

0 Shares
You May Also Like
Ce este o companie SEO?

BlogCe este o companie SEO?

Pâna acum, probabil ati auzit despre beneficiile SEO si de ce fiecare companie are nevoie de serviciile unor…
Ce este un software developer?

BlogCe este un software developer?

Dat fiind faptul ca locurile de munca din domeniul IT sunt o optiune tentanta, o multime de tineri…