Care sunt avantajele cutiei automate?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani in Romania autoturismele cu cutie automata au inceput sa fie tot mai numeroase. Cu toate acestea ponderea autoturismelor cu transmisie automata sunt in raport de 1 la 10. Tot mai mult soferi din tara noastra incep sa descopere marile avantaje ale cutiei automate. Cutiile automate sunt mult mai performante in ultima perioada decat cele manuale, deoarece schimba mai repede, sunt setate mult mai usor si bineinteles sunt mai rezistente.

Foarte multi soferi dezinformati cred ca transmisiile automate se strica mult mai usor ca cele manuale. Aceasta gandire este total gresita, cel mai bun exemplu fiind cel mal americanilor, unde unqa din 10 masini este manuala. O cutie automata este extrem de fiabila chiar mai buna decat una manuala daca este ingrijita cum trebuie.

Si prin Soft-auto.ro se poate stabili pe termen lung ca o cutie automata are costuri extrem de mici de rulare si intretinere, deoarece nu aveti un kit de ambreiaj pe care la un moment dat trebuie sa il schimbati. Chiar daca veti schimba uleiul mai des la o cutie automata, costurile tot nu vor fi aceleasi. Pretul de achizitie nu mai este o problema in zilele noastre.

Toti producatorii scot masini cu cutii automate cat mai ieftine ajungandu-se practic la acelasi pret. Chiar si cei de la Dacia Renault scot acum cu doar 500 de euro in plus Logan cu cutie Easy-R. Interesant este ca numeroase companii auto, majoritatea premium, nu mai scot decat modele cu transmisie automata.

Acest lucru ne spune ca automatele sunt acum pentru toata lumea. Performantele sunt identice sau chiar mai bune decat ale unei cutii manuale. Maserati, Lamborghini, Ferrari nu mai vand niciun fel de masina cu cutie manuala, ci doar cu automata.  Porsche mai are doar pe cateva modele cutie manuala, iar de exemplu, Aston Martin nu mai are pe niciun model manuala. Motivul este simplu: cutiile automate sunt mult mai performante decat cele manuale.

Un avantaj deosebit de important tinde sa devina consumul. Acesta este mai mic la o cutie automata ultima generatie. Pana de curand masinile automate aveau un consum mult mai mare decat cele manuale. Acestea erau transmisii grele, care aduceau circa 50 de kilograme in plus caroseriei si erau totodata lipsite de performanta. In ultimii 2-3 ani lucrurile sunt foarte diferite cutiile automate reusind sa ofere un consum mai bun decat cele manuale.

Deoarece cutiile automate moderne sunt mai usoare si sunt controlate de computere, consumul acestora este mult mai scazut. Poate cel mai mare avantaj al cutiei automate este confortul fizic al soferului. Comoditatea este o trasatura a cutiilor automate. Exista doar doua pedale acceleratie si frana, iar in traficul extrem de aglomerat din marile orase nu veti risca sa distrugeti cutia prin simplu fapt ca nu aveti pedala de ambreiaj.

Nu este, credem noi, confortabil pentru niciun sofer, indiferent de varsta, sa petreaca ore in sir cu piciorul pe ambreiaj. Bineinteles ca o cutie automata are mult mai multe avantaje decat cele evidentiate de noi mai sus. Cert este ca o cutie automata de ultima generatie este mult superioara uneia manuale.

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…