Ce este glutenul?

0 Shares
0
0
0

Glutenul este o proteina care se gaseste in secara, orz sau grau, si care se poate ascunde in foarte multe produse in afara produselor de panificatie; precum sos de soia, bere sau mezeluri.

Produsele pe baza de grau sunt zi de zi intalnite pe mesele romanilor care consuma de la paine simpla si biscuiti, pana la produse de patiserie si cofetarie. Despre paine stim cu totii ca ingrasa din cauza caloriilor fara nutrienti pe care le contin, insa painea mai contine si gluten care are anumite efecte nedorite.

Foarte multe brutarii folosesc faina cu mult gluten datorita faptului ca aceasta ajuta foarte mult la cresterea produselor de panificatie. Glutenul este cel care face aluatul elastic, pufos si foarte bine crescut.

Ei bine, tinand cont de toate aceste detalii referitoare la gluten, trebuie mentionat faptul ca pe piata au aparut o multime de produse fara gluten, care sunt la mare cautare, in mod special de catre persoanele care sufera de boala celiaca sau de catre persoanele care isi doresc un regim alimentar sanatos.

Persoanele care evita sa consume produse cu gluten, o fac datorita faptului ca sunt constiente de faptul ca glutenul poate sa impiedice absorbtia eficienta a substantelor nutritive, iar astfel perturba buna functionare a sistemului digestiv.

Glutenul este capabil sa produca o inflamatie foarte grava a intestinului subtire, daca este consumat de catre persoanele care sufera de boala celiaca, insa acesta poate sa afecteze mai mult sau mai putin si persoanele care nu sufera de boala celiaca.

Persoanele care consuma produse care contin gluten pot ajunge sa simta mereu senzatia de balonare, pot simti un disconfort abdominal, pot avea dureri mari de stomac si pot avea diferite probleme de digestie. Tocmai de aceea, toate persoanele care incep sa cunoasca aceste simptome ar trebui sa renunte la produsele care contin gluten.

Adevarul este ca pare foarte greu sa ne ferim de gluten, insa cu siguranta se pot gasi o multime de alimente fara gluten, care pot contribui la prepararea unei hrane sanatoase.

De exemplu, cei care isi doresc sa manance fara gluten, pot opta pentru un mic dejun sanatos, iar meniul poate sa fie unul alcatuit dintr-o omleta din doua oua, ardei gras, ciuperci, ceapa sotate si branza slaba.

O alta idee pentru un mic dejun fara gluten ar fi aceea de a consuma cereale fara gluten cu lapte si un fruct.

Pranzul persoanelor care isi doresc sa manance fara gluten poate sa fie alcatuit dintr-o salata de ton cu maioneza light, morcov tocat si telina, plus cateva frunze de salata.

Cina persoanelor care isi doresc sa manance fara gluten poate sa fie alcatuita dintr-o portie de somon la gratar cu garnitura de orez salbatic si salata de legume. O alta idee ar putea fi reprezentata de taitei de orez cu legume sotate si tofu.

Gustarea poate consta in floricele de porumb, in fructe sau legume proaspete sau in fructe uscate ori mix de alune.

Asadar, dupa cum se poate observa, cei care isi doresc sa nu manance produse care contin gluten, isi pot indrepta atentia spre foarte multe alimente si produse fara gluten.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…