Ce este tulburarea bipolara?

0 Shares
0
0
0

Tulburarea bipolara este o boala mentala marcata de schimbari extreme de dispozitie. Simptomele pot include o stare de spirit extrem de ridicata numita manie. De asemenea, pot include episoade de depresie.

Tulburarea bipolara mai este de-asemenea cunoscuta si sub denumirile de boala bipolara sau depresie maniacala.

Persoanele cu tulburare bipolara pot avea probleme in gestionarea sarcinilor din viata de zi cu zi, la scoala sau la locul de munca, sau in ceea ce priveste intretinerea relatiilor. Nu exista leac, dar exista multe optiuni de tratament disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Simptomele tulburarii bipolare

Exista trei simptome principale care pot aparea cu tulburare bipolara: manie, hipomanie si depresie.

In timp ce se confrunta cu mania, o persoana cu tulburare bipolara poate simti un nivel emotional. Cei aflati intr-o astfel de situatie se pot simti excitati, impulsivi, euforici si plini de energie. In timpul episoadelor maniacale, ei se pot implica, de asemenea, in comportamente precum:

  • cheltuielile extinse.
  • sex neprotejat.
  • consum de droguri.

Hipomania este in general asociata cu tulburarea bipolara II. Este similara cu mania, dar nu este la fel de severa. Spre deosebire de manie, hipomania nu poate duce la probleme la locul de munca, la scoala sau in relatiile sociale. Cu toate acestea, persoanele cu hipomanie observa inca schimbari de dispozitie.

In timpul unui episod de depresie, cei aflati intr-o astfel de situatie pot experimenta:

  • tristete profunda.
  • inutilitate.
  • pierderea de energie.
  • lipsa de interes pentru activitatile de care se bucurau candva.
  • perioade de somn prea mic sau prea mult.
  • ganduri de sinucidere.

Desi nu este o afectiune rara, tulburarea bipolara poate fi greu de diagnosticat din cauza simptomelor sale variate.

Simptomele tulburarii bipolare la femei

Barbatii si femeile pot primi diagnosticul de tulburare bipolara in numar egal. Cu toate acestea, principalele simptome ale tulburarii pot fi diferite intre cele doua sexe. In multe cazuri, o femeie cu tulburare bipolara poate:

  • fi diagnosticat mai tarziu in viata, la 20 sau 30 de ani.
  • are episoade mai usoare de manie.
  • experimenteaza mai multe episoade depresive decat episoade maniacale.
  • are patru sau mai multe episoade de manie si depresie intr-un an, care se numeste ciclism rapid.
  • experimenteaza alte afectiuni in acelasi timp, inclusiv boala tiroida, obezitate, tulburari de anxietate si migrene.
  • are un risc mai mare de viata de tulburare de consum de alcool.

De asemenea, femeile cu tulburare bipolara pot recidiva mai des. Se crede ca tulburarea bipolara in cazul femeilor este cauzata de modificari hormonale legate de menstruatie, sarcina sau menopauza.

Daca esti femeie si crezi ca poti avea o tulburare bipolara, este important pentru tine sa accesezi Psihocab.ro, si sa te programezi cat mai repede la cabinetul de psihologie, pentru a primi ajutor.

Simptomele tulburarii bipolare la barbati

Barbatii si femeile au simptome comune ale tulburarii bipolare. Cu toate acestea, barbatii pot prezenta si unele simptome diferite de femei. Barbatii cu tulburare bipolara pot:

  • fi diagnosticati mai devreme in viata.
  • experimentati episoade mai severe, in special episoade maniacale.
  • au probleme cu abuzul de substante.
  • actioneaza in timpul episoadelor maniacale.

Barbatii cu tulburare bipolara sunt mai putin susceptibili decat femeile sa solicite ingrijiri medicale pe cont propriu. De asemenea, sunt mai susceptibili sa moara prin sinucidere.

Tipuri de tulburare bipolara

Exista trei tipuri principale de tulburare bipolara: bipolara I, bipolara II si ciclotimie.

Bipolar I

Bipolarul I este definit prin aparitia a cel putin unui episod maniacal. Puteti experimenta episoade hipomanice sau depresive majore inainte si dupa episodul maniacal. Acest tip de tulburare bipolara afecteaza in egala masura barbatii si femeile.

Bipolar II

Persoanele cu acest tip de tulburare bipolara se confrunta cu un episod depresiv major care dureaza cel putin doua saptamani. De asemenea, au cel putin un episod hipomanic care dureaza aproximativ patru zile. Acest tip de tulburare bipolara este considerat mai frecvent la femei.

Ciclotimie

Persoanele cu ciclotimie au episoade de hipomanie si depresie. Aceste simptome sunt mai scurte si mai putin severe decat mania si depresia cauzate de tulburarea bipolara I sau bipolara II. Majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune experimenteaza doar o luna sau doua la un moment in care starile lor de spirit sunt stabile.

Cand discutati diagnosticul dumneavoastra , medicul va va putea spune ce fel de tulburare bipolara aveti.

Traind cu tulburare bipolara

Tulburarea bipolara este o boala psihica cronica. Asta inseamna ca veti trai si veti face fata cu ea tot restul vietii. Totusi, asta nu inseamna ca nu puteti trai o viata fericita si sanatoasa.

Tratamentul va poate ajuta sa va gestionati schimbarile de dispozitie si sa faceti fata simptomelor dumneavoastra. Pentru a beneficia la maxim de tratament, poate doriti sa creati o echipa de ingrijire care sa va ajute.

In plus, poate doriti sa gasiti un psihiatru si un psiholog. Prin terapia de vorbire, acesti medici va pot ajuta sa faceti fata simptomelor tulburarii bipolare pe care medicatia nu le poate ajuta.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…