Ce este un pistol de lipit?

0 Shares
0
0
0

In prezent, magazinele care comercializeaza tot felul de scule electrice, le ofera clientilor si posibilitatea de a opta pentru Letcoane & Pistoare de Lipit Electrice. Un pistol de lipit este o unealta electrica, cu forma de pistol, care se foloseste pentru a lipa metalele folosind o pasta de lipit pe baza de staniu pentru a realiza o legatura mecanica puternica cu un contact electric bun. Instrumentul are un comutator in forma de declansator, astfel incat poate fi operat cu usurinta cu o singura mana.

Corpul sculei contine un transformator cu o infasurare primara conectata la electricitate la apasarea declansatorului si o infasurare secundara cu o singura viraja de cupru gros, cu rezistenta foarte mica. Un varf de lipit, realizat dintr-o bucla de sarma de cupru mai subtire, este fixat la capatul transformatorului secundar prin suruburi, completand circuitul secundar.

Cand alimentarea primara a transformatorului este alimentata, cateva sute de amperi curg prin curent si incalzesc foarte repede varful de cupru. Deoarece varful are o rezistenta mult mai mare decat restul infasurarii tubulare de cupru, varful se incalzeste in timp ce restul secundarului se incalzeste mult mai putin.

Pistolul de lipit este util atunci cand rosturile de lipit trebuie facute intermitent. Un dispozitiv de incalzire constanta trebuie sa fie setat intr-un loc sigur atunci cand este alimentat, dar nu este utilizat in mod efectiv, pentru a preveni deteriorarea sau ranirea. Pistolul cu comutare rapida se raceste suficient de repede pentru a fi pus in functiune cateva secunde dupa utilizare.

Pistolele de lipit sunt utilizate acolo unde este nevoie de mai multa caldura decat de la fierul de lipit de putere mai mica. Pot fi utilizate pentru conexiuni electrice grele, montaj vitraliu si lucrari usoare din tabla. Pistolele de lipit tipice au o putere de 100 pana la 240 de wati. Un pistol poate include un declansator in doua etape pentru a oferi doua setari de caldura. Pistoalele de lipit pentru uz casnic pot fi furnizate cu un set de sfaturi diferite.

Temperatura varfului de lipit este reglata manual prin mentinerea butonului pana la topirea lipitului, apoi eliberarea acestuia. Cand lipitura este pe punctul de a incepe solidificarea, butonul este din nou apasat si asa mai departe. Un muncitor cu experienta dezvolta abilitatea de a regla temperatura in functie de nevoie. Deoarece temperatura varfului nu este reglata automat, utilizarea unui pistol de lipit pentru imbinari pe placile de circuit imprimat poate duce la caldura furnizata prea multa imbinare, deteriorarea placii de circuit.

Varful de cupru se dizolva incet in lipit si in cele din urma trebuie inlocuit. Pistolul de lipit genereaza un varf electromagnetic la eliberarea butonului, ceea ce poate fi o problema pentru dispozitivele sensibile la electromagnetica. Varful poate fi vazut atunci cand un LED de inalta eficienta este lipit, deoarece LED-ul clipeste. Campul magnetic greu produs de varf poate atrage si tine mici piese de metal feroase (suruburi etc.).

Istoric

Uneltele de lipit cu incalzire electrica cu pistol au fost folosite inca din anii 1920. In 1941, Carl E. Weller a inventat si ulterior a obtinut brevetul SUA 2.405.866 pentru o unealta de lipit pe baza de transformator, care s-a incalzit si s-a racit rapid; in esenta, asa cum este descris in acest articol. Weller a format o companie care produce si vinde inventia sa comerciala in 1946. Compania Weller a fost cumparata in 1970 si fuzionata in grupul Cooper Industries, pastrand marca Weller pentru echipamente de lipit.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…