Ce sunt medicamentele antidepresive?

0 Shares
0
0
0

Antidepresivele sunt medicamente care actioneaza prin modificarea cantitatii de substante chimice care actioneaza in mod obisnuit in creier (neurotransmitatori), in special prin actiunea asupra .

  • serotonina
  • noradrenalina
  • si, intr-o oarecare masura, dopamina.

Oamenii de stiinta care studiaza depresia, anxietatea, stresul si oboseala au descoperit ca aceste substante chimice sunt implicate in reglarea starii de spirit, desi trebuie spus ca mecanismul care sta la baza modului in care actioneaza aceste suplimente nu este inca clar cunoscut.

Cea mai noua si cea mai larg prescrisa clasa de suplimente antidepresive este reprezentata de inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), molecule care cresc nivelul acestui neurotransmitator.

Eficacitate si utilizare

Este important de retinut ca, indiferent de categoria de antidepresive prescrise, pacientii trebuie sa ia dozele indicate de medic timp de cel putin trei-patru saptamani inainte de a simti vreun efect terapeutic.

Trebuie sa continuati sa luati medicamentul pe perioada specificata de medic, chiar si atunci cand va simtiti mai bine, pentru a preveni recidivele depresive periculoase; prin urmare, terapia trebuie intrerupta numai sub stricta supraveghere medicala, nu in ultimul rand pentru ca unele antidepresive trebuie intrerupte treptat pentru a permite organismului sa se adapteze.

Unele antidepresive trebuie intrerupte treptat pentru a da timp organismului sa se adapteze. In general, aceste clase de medicamente nu dau dependenta sau nu creeaza dependenta, dar daca sunt intrerupte brusc, pot aparea simptome de sevraj sau recidive.

Pentru unii pacienti, cum ar fi cei cu depresie cronica sau recurenta, poate fi necesara continuarea tratamentului pe termen nelimitat. In plus, in cazul in care un medicament nu functioneaza, pacientii ar trebui sa fie dispusi sa incerce un altul: o cercetare finantata de NIMH din SUA a constatat ca pacientii care nu se simt mai bine dupa administrarea unui medicament initial au mai multe sanse sa nu mai aiba simptome dupa ce schimba medicamentele sau adauga unul nou. Antidepresivele sunt adesea prescrise impreuna cu

  • stimulente,
  • anxiolitice
  • sau alte medicamente,

Triptofamar cu 5HTP, roinita si vitamina B6 cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca sunt eficiente impotriva depresiei atunci cand sunt administrate ar trebui luate numai sub supraveghere medicala. In ciuda popularitatii si a sigurantei relative a SSRI si a altor antidepresive, unele cercetari au aratat ca acestea pot avea efecte nedorite asupra unor pacienti. Serotonina (5-HT) este un neurotransmitator, adica o substanta care transmite informatii intre celulele creierului si sistemul nervos in general; a fost izolata pentru prima data in anii 1930 de catre un cercetator italian, desi nu a fost mai bine caracterizata decat in deceniile urmatoare.

Functia sa principala este de a regla starea de spirit, motiv pentru care, de-a lungul anilor, cercetarile privind bazele biochimice ale depresiei s-au concentrat pe studiul acestei molecule, ceea ce a dus la disponibilitatea a numeroase medicamente antidepresive.

Serotonina si depresia

Diferite lucrari stiintifice sugereaza o legatura puternica intre cantitatea de serotonina, Triptofamar cu 5HTP, roinita si vitamina B6 si starea de spirit: se crede ca o alterare semnificativa a echilibrului acestei molecule in sistemul nervos central ar putea provoca depresie. Acest lucru se poate intampla din patru motive de baza:

  • reducerea productiei de substanta
  • expresia redusa a receptorilor capabili sa se lege la substanta,
  • incapacitatea substantei de a ajunge la receptor,
  • deficienta de triptofamar, precursorul prin care se sintetizeaza 5-HT.
0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…