Ce sunt panouruile solare fotovoltaice?

0 Shares
0
0
0

Energia solara incepe cu soarele. Panourile solare fotovoltaice care sunt necesare in programul casa verde 2020, sunt utilizate pentru a converti lumina de la soare, care este compusa din particule de energie numite “fotoni”, in electricitate care poate fi utilizata pentru alimentarea sarcinilor electrice.

Panourile solare pot fi utilizate pentru o mare varietate de aplicatii, inclusiv echipamente de telecomunicatii, teledetectie si, desigur, pentru producerea de energie electrica de catre sisteme solare electrice rezidentiale si comerciale.

In acest articol, vom discuta despre istoria, tehnologia si beneficiile panourilor solare. Continuati sa cititi pentru a descoperi o multime de informatii importante despre acestea.

O scurta istorie a panourilor solare

Dezvoltarea energiei solare se intoarce pana in urma cu mai bine de 100 de ani. In primele zile, energia solara a fost utilizata in principal pentru producerea aburului care ar putea fi apoi utilizata pentru a conduce utilaje. Dar nu a fost necesar sa treaca mult timp pana la descoperirea „efectului fotovoltaic” de catre Edmond Becquerel care a permis conversia energiei solare solare.

Descoperirea lui Becquerel a condus apoi la inventia in 1893 a lui Charles Fritts, a primei celule solare autentice care s-a format prin acoperirea de foi de seleniu cu un strat subtire de aur. Si de la acest inceput umil ar aparea dispozitivul pe care il cunoastem astazi drept panou solar.

Russel Ohl, un inventator american, a brevetat prima celula solara din siliciu din lume in anul 1941. Inventia lui Ohl a dus la producerea primului panou solar in 1954. Panourile solare si-au gasit prima utilizare in mainstream in satelitii spatiali. Pentru majoritatea oamenilor, primul panou solar din viata lor a fost probabil incorporat in noul lor calculator – cam in anii ’70!

Astazi, panourile solare si sistemele complete de panouri solare sunt folosite pentru a alimenta o mare varietate de aplicatii. Da, panourile solare sub forma de celule solare sunt inca utilizate in calculatoare. Cu toate acestea, ele sunt folosite si pentru a furniza energie solara pentru case intregi si cladiri comerciale, cum ar fi sediul Google din California.

Cum functioneaza panourile solare?

Panourile solare colecteaza energie regenerabila curata sub forma de lumina solara si transforma acea lumina in energie electrica care poate fi apoi utilizata pentru a furniza energie pentru incarcaturi electrice.

Panourile solare sunt alcatuite din mai multe celule solare individuale care sunt ele insele compuse din straturi de siliciu, fosfor (care asigura sarcina negativa) si bor (care asigura incarcarea pozitiva). Panourile solare absorb fotonii si, prin aceasta, initiaza un curent electric. Energia rezultata din fotoni care lovesc suprafata panoului solar permite eliminarea electronilor de pe orbitele lor atomice si eliberarea in campul electric generat de celulele solare, care apoi trag acesti electroni liberi intr-un curent directional. Acest intreg proces este cunoscut sub numele de Efectul Fotovoltaic.

Intr-o configuratie bine-echilibrata conectata la retea, un tablou solar genereaza energie in timpul zilei care este apoi utilizat in casa noaptea. Programele de contorizare neta permit proprietarilor generatoarelor solare sa fie platite daca sistemul lor produce mai multa energie decat ceea ce este necesar in casa.

In aplicatiile solare off-grid, o baterie, un controler de incarcare, si in cele mai multe cazuri, un invertor, sunt componente necesare.

Matricea solara trimite curent continuu prin controlerul de incarcare catre banca bateriilor. Puterea este apoi extrasa de la banca bateriei la invertor, care transforma curentul continuu in curent alternativ (AC) care poate fi utilizat pentru aparatele non-CC.

Curentul alternativ poate fi utilizat pentru alimentarea incarcarilor in locuinte sau cladiri comerciale, vehicule si barci de agrement, cabine la distanta, cabane sau case, controale de trafic la distanta, echipamente de telecomunicatii, monitorizare a fluxului de petrol si gaze, si multe altele.

Beneficiile panourilor solare

Folosirea panourilor solare este un mod foarte practic de a produce energie electrica pentru multe aplicatii. Locuirea in afara retelei inseamna a locui intr-o locatie care nu este deservita de reteaua electrica principala.

Casele si cabanele pot beneficia de sistemele de energie solara. Nu mai este necesar sa platiti taxe imense pentru instalarea stalpilor electrici si a cablurilor din cel mai apropiat punct de acces la reteaua principala. Un sistem solar electric este mai putin costisitor si poate furniza energie timp de trei decenii, daca este intretinut corespunzator.

Pe langa faptul ca panourile solare permit viata in afara retelei, poate cel mai mare beneficiu de care te-ai bucura de utilizarea energiei solare este faptul ca este o sursa de energie curata si regenerabila. Panourile solare nu au piese mobile si necesita putina intretinere. Sunt construite in mod robust si rezista zeci de ani.

Ultimul, dar nu cel din urma dintre beneficiile panourilor solare si a energiei solare este ca, odata ce ati platit costurile initiale de instalare, energia electrica pe care o produce pentru restul duratei de viata a sistemului, care ar putea ajunge la 15-20 ani in functie de calitatea sistemului, este absolut gratuita!

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…