Un magazin specializat care comercializeaza servere second hand are in dotare si memorii RAM, atat pentru servere cat si pentru unitati desktop.
Pe diabloscomputer.ro gasim, alaturi de servere second hand, si memorii RAM pentru laptop, server sau desktop. Memoriile RAM pentru servere sunt de capacitati mai mari, fiind, de asemenea, mai scumpe.
Daca un server sau un desktop nu ar functiona cu memorii RAM, ar insemna ca trebuie sa asteptam o eternitate sa citim toate fisierele direct de pe hard-disk. Memoria RAM este volatila si nu se pastreaza fara alimentare cu curent electric. Daca acum citesti acest articol, sa stii ca aceasta pagina este rulata in memoria RAM a calculatorului tau, ea neputand functiona direct de pe hard.[adsenseyu1]
Daca ar fi sa facem o clasificare, memoriile RAM sunt de doua tipuri: SRAM (static RAM) si DRAM (Dynamic RAM). Memoria dinamica, adica Dynamic RAM este cea mai utilizata. De tipul Dynamic RAM sunt practic toate placutele RAM din ziua de azi. Daca nu stii ce inseamna memorie dinamica, afla ca aceasta este reincarcata de un numar de ori pe secunda pentru a nu se pierde datele din ea.
In cazul SDRAM, reimprospatarea paginii se face odata cu bus-ul de pe placa de baza. SDRAM sunt placile de generatie mai veche, care dotau calculatoarele de acum 20 de ani si sunt greu de gasit pe piata, acum fiind la preturi destul de mari daca ai nevoie sa schimbi RAM-ul unui calculator de tipul Pentium I.
Daca ne referim la SRAM, trebuie sa spunem ca datele din memorie persista fara a fi reimprospatate, pana la oprirea calculatorului. Acestea sunt deosebit de scumpe, ele intrand in randul memoriilor cache. Memoria cache este o colectie de date ce sunt o copie la indigo a valorilor originale, stocate altundeva sau calculate mai devreme.
Un cache este o arie temporara de stocare, unde datele utilizate in mod frecvent pot fi depozitate pentru un acces rapid la acestea. Odata ce datele sunt stocate in cache, in viitor vor fi luate de aici si utilizate pentru a nu se reincerca readucerea datelor originale sau recalcularea acestora, astfel timpul mediu de acces fiind mai mic.
[adsenseyu1]
Memorile DRAM sunt, randul lor, de mai multe tipuri: DDR 1 –Double Data Rate 1
DDR2- Double Data Rate 2
DDR3 –Double Data Rate 3
DDR 4 – Double Data Rate 4
SDR –Single Data Rate, nu se mai fabrica
In functie de frecventa si capacitate sunt clasificate astfel :
DDR 1: capacitate de maxim 1 GB pe placuta, la viteze de transfer de 200 MHz pana la maxim 400 MHz.
DDR 2: capacitatea maxima pe placuta este de 4 GB la viteze de transfer de la 400 pana la 1066 MHz.
DDR 3: capacitate maxima pe placuta de 8 GB cu frecvente de transfer de 1066 MHz, pana la maximu 2133 MHz.
DDR 4: maxim 8 GB pe placa, la viteze de transfer de 2133 pana la 3333 MHz.
Cand doriti sa inlocuiti sau sa adaugati memorie RAM calculatorului, tineti cont de acesti parametri si cumparati un produs identic.