Cum functioneaza o pompa de apa?

0 Shares
0
0
0

Motoarele cu combustie interna sunt alimentate de mici explozii. Aceste explozii produc multa caldura, ceea ce poate deteriora motorul daca este lasat neadministrat.

Din fericire, sistemul de racire din fiecare vehicul impiedica acest lucru sa utilizeze o pompa de apa pentru a permite lichidului de racire (cunoscut si sub denumirea de antigel) sa circule pe toate componentele motorului.

Mai jos, vom trece peste cinci simptome comune ale pompei de apa defecte, pe care trebuie sa le cunoasteti, iar in cazul in care le veti intalni, de preferat ar fi sa accesati cat mai repede https://www.apbservice.ro pentru a va programa cu masina intr-un service auto profesionist.

Cum functioneaza o pompa de apa?

Cand motorul vehiculului functioneaza, lichidul de racire din radiator este adus in centrul pompei de apa. Arborele cotit conduce impulsul pompei de apa care circula lichidul de racire prin motor, la fel cum o inima pompeaza sange.

Acest fluid este propulsat de lamele pompei, sau de palete, in chiulasa si blocul motor. Apoi curge in radiator si inapoi in pompa de apa, completand ciclul de mii de ori pe minut. Cand acest proces nu functioneaza asa cum se presupune, se va produce supraincalzirea.

Simptomele unei pompe de apa proaste

Un motor supraincalzit poate duce rapid la defectarea motorului, o consecinta foarte costisitoare.

Intelegerea modului in care pompele de apa functioneaza pentru racirea vehiculului dvs. este importanta, desi este si mai important sa cunoasteti semnele unei pompe de apa defecte sau rupte pentru a rezolva prompt problema. Mai jos sunt cele mai frecvente 5 simptome.

Temperatura ridicata a lichidului de racire

Cel mai evident simptom al unei pompe de apa defecte este un motor supraincalzit. Acest lucru este indicat de obicei printr-o lumina de avertizare a temperaturii motorului (sau o pictograma cu linii ondulate in ea) sau o citire a temperaturii motorului ridicata pe tabloul de bord.

O pompa functionala de apa raceste motorul prin lichidul de racire circulant, astfel incat o pompa de apa proasta va permite caldurii motorului sa se ridice pana la niveluri nesigure.

Retineti ca gabaritul de temperatura al unor vehicule nu se va deplasa in centru pana cand temperaturile motorului nu au atins deja niveluri periculoase, asa ca fiti atenti daca observati ca acul a crescut peste pozitia normala de temperatura de functionare.

Aburul radiatorului

Aburirea aburului din fata vehiculului in timp ce se deplaseaza sau se opreste poate indica, de asemenea, supraincalzire. Cand pompa de apa nu functioneaza corect, lichidul de racire nu poate circula prin radiator pentru a se raci, astfel incat se va produce evaporarea.

Daca vedeti aburul care vine din fata vehiculului, trageti imediat pe marginea drumului. Conducerea cu un motor supraincalzit poate cauza daune ireversibile.

Cauza unui motor supraincalzit poate fi ceva diferit, cum ar fi un radiator defect sau un termostat defect, dar rezultatul este acelasi. Cu exceptia cazului in care este o scurgere mica si ai capacitatea de a adauga mai mult lichid de racire, automobilul este remorcat la cel mai apropiat mecanic pentru reparatii.

Sunete neobisnuite

Un motor cu un zgomot plin de zgomot ar putea avea o curea accesorie libera, cauzata de scripete libere sau de rulmenti uzate. In cazul in care rulmentii infractori se afla in pompa de apa, va trebui sa fie inlocuit complet.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale defectiunii premature a pompei de apa este o centura accesorie prea stransa. Daca decideti sa inlocuiti singur pompa de apa, va recomandam sa achizitionati un manometru pentru a asigura ca tensiunea este reglata corect la spec.

Cea mai indicata solutie insa ar fi sa accesati cat mai repede https://www.apbservice.ro, pentru a va programa intr-un service auto profesionist, acolo unde specialistii vor putea inlocui pompa de apa.

Scurgerea lichidelor

Un lichid verde sau portocaliu aprins in partea din fata a masinii dvs. dupa ce a fost parcat timp de cateva ore poate fi racoritor. Acest lucru se poate intampla atunci cand garniturile si garniturile din pompa de apa se uzeaza si se fisura sau se rup.

Chiar daca nu se observa o balta de lichid, merita sa aruncam o privire la pompa de apa in sine (in special daca observati alte simptome) pentru a vedea daca pare sa aiba mai multe resturi decat celelalte parti din golful motorului.

O curatare lenta a lichidului de racire se poate usca pe partea exterioara a pompei de apa si se poate solidifica, sau poate provoca chiar rugina sau coroziune (indicata prin „asamblare” in metal).

Unele scurgeri apar numai in timp ce pompa se intoarce (adica atunci cand masina functioneaza), iar altele pot aparea atunci cand masina este oprita. Acestea din urma nu sunt cauzate de o pompa de apa proasta, ci de o alta problema, cum ar fi un radiator defect.

Citiri de temperatura inconsecvente

Un sistem de racire complet functional va mentine in permanenta manometrul de temperatura.

Cu toate acestea, o pompa de apa defecta poate determina acul manometrului sa oscileze de la normal la cald si invers. Un radiator defect poate provoca de asemenea acest lucru, dar ambele probleme ar trebui reparate inainte de a conduce vehiculul din nou.

O bula de aer este o alta cauza posibila a fluctuatiilor temperaturii lichidului de racire. Aerul din jurul senzorului de temperatura poate provoca lecturi eronate.

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…