Atunci cand vorbim despre stabilirea punctelor de armare a unei constructii, ar trebui sa stim faptul ca aceasta etapa trebuie sa fie facuta cu ajutorul unor specialisti in domeniu, cu o firma de constructii care sa ne ajute sa stablim care sunt zonele cu risc mai mare de cedare, si care este cantitatea totala de armatura necesara pentru constructia noastra.
Este de la sine inteles ca aceasta etapa nu poate fi realizata in regie proprie deoarece de aici pot pleca o serie de probleme a caror rezolvare nu este tocmai facila, daca nu chiar imposibila am putea spune.
Armarea se face in momentul turnarii betonului, in timpul executiei, iar ea respecta intocmai planurile executate de catre proiectant.
De aceea este indicat sa cautam o firma de constructii precum www.avangart.org care sa ne poata oferi si un serviciu de proiectare, deoarece este mult mai usor ca serviciile sa provina de la acelasi furnizor, stiindu-se in acest fel fiecare detaliu de executie de catre ambele parti.
Cum se ajunge la o anumita valoare a cantitatii de armatura? In urma calculelor efectuate de catre proiectanti, acestia vor sti sa iti spuna la un nivel foarte apropiat de realitate, care este cantitatea de armatura necesara pentru acoperirea unui element de constructie sau chiar a constructiei in sine.
Practic o constructie este calculata de la zero sub aspectul rezistentei si al stabilitatii, incepand de la calculul fundatiei, si adaugand pe parcurs acele incarcari care in mod normal ar putea afecta structura pe parcurs.
Apoi constructia este modelata in programe de grafica, urmand ca in urma verificarii acestora sa se poata sti in ce masura mai este nevoie de o armare suplimentara.
Armarea elementelor de constructii se face in functie de fiecare element constructiv in parte, avand grija la dispunerea barelor de armatura, la numarul lor, dar si la imbinari si articulatii. Este foarte important ca detaliile sa fie foarte bine calculate deoarece doar in acest fel pot fi preintampinate problemele ce tin de rezistenta structurii.
De aceea in cazul stalpilor din beton se va face armarea cu ajutorul etrierilor, in vreme ce in cazul elementelor de tip perete sau placa, se vor folosi bare de armatura cu un anumit diametru, specificat de catre proiectant.
De ce este importanta armarea in constructii? Asa cum bine stim deja, constructiile din beton sunt trainice, insa doar in ipoteza realizarii unui plan de armare eficient. Betonul are capacitatea de a rezista la compresiune insa are carente serioase atunci cand vine vorba de rezistenta la incovoiere.
Tocmai de aceea aceste structuri sunt armate, deoarece in cazul in care se presupune ca betonul cedeaza sub actiunea sarcinilor, acestea sunt preluate in mod automat de catre barele de armatura.
Calculele de armare, dar si executia propriu-zisa, sunt etape pe care o firma autorizata in constructii, precum Avangart le poate face fara probleme. Armarea este practic cheia in ceea ce priveste rezistenta si stabilitatea unei constructii, si tocmai de aceea se recomanda ca aceasta etapa de constructie sa fie tratata cu un maxim de seriozitate, fara a ne abate de la regulile impuse in normative si breviare de calcul.