Am urmarit politica romaneasca suficient cat sa inteleg tiparele dupa care functioneaza. Promisiuni multe, rezultate putine. Oameni care vin si pleaca, dar sistemul ramane acelasi: opac, blocat, ghidat mai degraba de interese de partid decat de interesul public. Intr-un astfel de peisaj politic, ideea unui candidat independent la alegerile prezidentiale pare, pentru unii, un vis naiv. Pentru mine, insa, este o necesitate. Iar Nicusor Dan este acel candidat.
Romania, captiva intr-un sistem care se autoprotejeaza
Institutiile noastre sunt, de cele mai multe ori, nu doar ineficiente, ci si subjugate intereselor celor care le conduc. In loc sa raspunda nevoilor cetateanului, ele raspund comenzilor venite de la partid. Capturarea statului, despre care Nicusor Dan vorbeste constant, nu este o metafora. Este o realitate dureroasa. Ministere, agentii, companii nationale — toate devin instrumente in jocuri politice. Schimbarile de guvern se traduc in valuri de „specialisti” pusi pe criterii de loialitate, nu de competenta.
Aceasta stare de fapt nu este o intamplare. Este rodul unui sistem construit pentru autoprotectie, in care mecanismele de control sunt slabite intentionat, iar performanta reala este adesea penalizata. Nu conteaza cat de bun esti, ci cat de bine esti conectat. Nu castiga cel care munceste, ci cel care tace si executa ordinele de partid. In acest context, o voce care nu raspunde decat cetatenilor, nu intereselor de culise, este esentiala.
Nicusor Dan – omul care a ales mereu principiile in locul convenientei
Nu-l cunosc personal pe Nicusor Dan. Nu am stat la mese cu el, nu am impartit platouri in platourile de televiziune si nu i-am luat interviuri. Dar l-am urmarit. L-am ascultat. Am citit despre el si i-am urmarit evolutia – ca activist, ca lider politic si ca primar. Si din afara, ca cetatean si jurnalist, am vazut un traseu consecvent si coerent.
Nu este omul sloganurilor goale. Nu e genul de politician care vorbeste mult si face putin. E poate chiar opusul: vorbeste putin, uneori chiar prea tehnic pentru o scena politica obisnuita cu discursuri populiste, dar cand actioneaza, o face cu claritate si fara compromisuri.
A construit ceva in Romania, incepand de la firul ierbii. De la Asociatia „Salvati Bucurestiul” pana la un mandat de primar general intr-un oras greu de guvernat, Nicusor Dan a dovedit ca nu ai nevoie de influenta politica daca ai integritate si perseverenta. Cand altii isi faceau campanii cu ajutorul structurilor de partid, el mergea din usa in usa, cu dosare si documente, aparand patrimoniul orasului.
Ce inseamna un presedinte independent
Presedintele nu trebuie sa fie papusa unui partid. Trebuie sa fie mediator, dar si vizionar. Trebuie sa fie curajos, dar si echilibrat. Trebuie sa isi construiasca legitimitatea nu prin retele politice, ci prin increderea cetatenilor. Un candidat independent poate reprezenta acest ideal.
Nicusor Dan nu are de dat nimic inapoi nimanui. Nu are datorii politice, nu are de impacat grupuri de interese. Poate alege oameni competenti. Poate vorbi deschis. Poate pune presiune pe guverne sa performeze. Si poate construi o noua relatie intre institutiile statului si cetatean.
Poate castiga un candidat independent?
Da, poate. Pentru ca tot mai multi romani s-au saturat. De partide. De negocieri. De rotatii la putere care nu schimba nimic. De promisiuni reciclate. De oameni care vorbesc de reforma, dar traiesc din sistem.
Campania lui Nicusor Dan nu e o campanie traditionala. Este un apel la trezire. Este o invitatie la implicare. Este o chemare pentru toti cei care cred ca Romania poate mai mult. Si tocmai pentru ca nu are masinarii de partid in spate, are nevoie de noi toti. De fiecare om care semneaza. De fiecare om care doneaza. De fiecare cetatean care vorbeste despre el, care raspandeste mesajul, care nu se mai multumeste cu „merge si asa”.
Ce putem face noi, cei care inca mai credem
Este un drum greu, dar nu este imposibil. Am vazut in ultimii ani oameni care au demonstrat ca politica poate fi curata. Am vazut orase care s-au schimbat in bine. Am vazut comunitati care au spus „ajunge”. Nicusor Dan este simbolul acestui „ajunge”.
Sustinerea unui astfel de candidat nu se face doar in cabina de vot. Se face acum. Se face zilnic. Se face prin actiuni mici: un share, o semnatura, o donatie. Este un act de vointa. Un gest de curaj. Un semnal ca vrem altceva.
In 2025, Romania are nevoie de mai mult decat un nou presedinte. Are nevoie de o noua directie. Iar pentru mine, directia aceasta incepe cu un om: Nicusor Dan.