De ce mi s-a rupt parbrizul

0 Shares
0
0
0

Poate ti s-a intamplat ca intr-o zi, cand iei masina sa mergi la serviciu sau sa faci o escapada, sa vezi ca ai un impact asupra parbrizului, dar nu stii cum s-a intamplat. Care este cauza? Aici, veti gasi toate explicatiile posibile pentru ruperea parbrizului.

Parbrizul este cel care se rupe cel mai mult, urmat de geamurile laterale si din spate. Acest lucru poate raspunde diferitelor cauze care sunt incluse in trei blocuri mari: impacturile primite in timpul circulatiei vehiculului, daunele cauzate de vreme sau vandalism. Vezi aici totul despre parbrize Skoda.

Dar dintre toate cele care exista, pot fi identificate 4 cauze principale si recurente:

  1. Impactul pietrisului. Este cauza ruperii a 80% din parbrize si poate determina scaderea rezistentei lunii cu 70%. Daca credeti ca aceasta a fost cauza ruperii parbrizului, nu va faceti griji, majoritatea fisurilor produse de acest tip de impact pot fi reparate.
  2. Caderea unei ramuri sau a unui alt obiect. Aveti grija unde parcati masina, deoarece poate suferi daune neasteptate.
  3. Deteriorarea spontana. De asemenea, se poate intampla ca parbrizul sa fi primit anterior un impact usor pe care nu l-ati vazut la momentul respectiv sau sa fi avut loc un soc termic. Adica o mare diferenta intre temperatura din interiorul si exteriorul vehiculului. Pe de alta parte, retine ca un defect de fabricatie al masinii poate provoca, de asemenea, aceasta deteriorare spontana si o rupere ulterioara a parbrizului.
  4. Vandalism. Aceasta cauza este inevitabila, stim, dar faptul ca masina ta a suferit o tentativa de furt sau alt vandalism iti poate pune parbrizul in pericol.

Rolul parbrizelor in siguranta rutiera

Un lucru pe care ar trebui sa-l stim este ca este mai probabil sa suferim rani daca dupa un accident suntem aruncati din vehicul. Cu pana la 40% mai mult risc! Evitam aceasta situatie folosind intotdeauna centura de siguranta si datorita parbrizului vehiculului.

Acest element are o functie dincolo de prevenirea intrarii elementelor externe in vehicul si ca scut, astfel incat ocupantii sa nu plece concediati. Stiati ca parbrizul este esential pentru buna functionare a airbag-ului? Sau ca functioneaza ca o platforma pentru a instala senzori si camere ale diferitelor sisteme de asistenta la conducere pe care le echipeaza un vehicul?

Parbriz si airbag, un binomial inseparabil

Este de putin folos pentru tine faptul ca vehiculul dumneavoastra are airbag-uri frontale in cazul in care parbrizul este slab instalat sau deteriorat. Si este ca acest pahar este principalul punct de sprijin al airbag-ului care va salva viata ocupantului, cu exceptia cazului in care se desprinde si persoana este lasata fara protectie.

Eficienta nu este, de asemenea, completa daca ocupantul nu utilizeaza centura de siguranta.

Parbrizul este, de asemenea, esential pentru rezistenta structurala a vehiculului in cazul unei rasturnari. Mai exact, ofera pana la 30% din rezistenta structurala a vehiculului, astfel incat este capabil sa impiedice deformarea si scufundarea acoperisului in fata.

Esential pentru sistemele de asistenta a conducatorului auto

Sistemele de asistenta a soferului sunt la ordinea zilei. Nu exista niciun vehicul nou care sa nu includa unele dintre aceste progrese care sa ajute atat de mult la imbunatatirea sigurantei pe sosele. Aceste sisteme functioneaza datorita utilizarii senzorilor si camerelor care sunt de obicei instalate in partea superioara a parbrizului: este o zona mai sigura, deoarece este mai complicat sa primiti lovituri, acestea sunt de obicei pastrate curate datorita actiunii stergatoarelor de parbriz si realizeaza un camp vizual mai mare asupra mediului.

Aceasta functie a parbrizului acorda o importanta deosebita la schimbarea sau fixarea lunetei. Mergeti intotdeauna la un atelier specializat in inlocuirea ferestrelor vehiculului, deoarece acestea trebuie sa calibreze senzorii si camerele foarte bine, astfel incat acestea sa functioneze fara nicio problema. Daca nu fac acest lucru, riscati ca, de exemplu, sistemul de intretinere sau de schimbare a benzii sa nu citeasca corect liniile care delimiteaza benzile. Progresele tehnologice in masina si parbriz continua sa joace un rol-cheie.

Pe langa ceea ce tocmai am spus, parbrizul serveste si la proiectarea realitatii augmentate cu informatii de baza pentru sofer datorita binecunoscutului sistem head-up display. Dar acesta este doar inceputul: este deja studiat un parbriz cu informatii suplimentare, cum ar fi hartile sau mediul vehiculului. Pe scurt, va actiona ca un ecran de computer cu mare potential pentru masina autonoma.

Cum sa ai grija de parbrizul masinii tale

Asa cum spuneam, parbrizul masinii tale este foarte important si tocmai din acest motiv, ar trebui sa il pastram mereu in conditii optime. Cum sa faci asta? Iata cateva sfaturi simple:

Du masina la curatat o data pe saptamana si asigura-te ca ai parbrizul curat in orice moment te sui la volanul masinii tale. Foloseste stergatoarele de parbriz de cate ori vezi parbrizul murdar si nu lasa murdaria sa se acumuleze.

Repara micile fisuri aparute in parbriz pentru a evita prelungirea acesteia pe toata lungimea geamului.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…