Un program de tratament cu pesticide este conceput pentru a scapa de daunatori folosind unul sau mai multe pesticide. Pesticidele nu trebuie utilizate decat daca exista o necesitate certa in acest sens si in cazul in care a fost identificata o problema daunatorilor, cum ar fi infestari extinse de insecte in casele oamenilor.
Inainte de derularea unui program de aplicare a pesticidelor, trebuie luate in considerare metode alternative de combatere a daunatorilor, cum ar fi masurile de igiena domestica. In aplicarea unui pesticid, este extrem de important sa il alegeti pe cel corect si sa il aplicati in siguranta si in conformitate cu indicatiile de pe eticheta.
Alegerea pesticidului corect
In alegerea pesticidului corect pentru un program de tratament, exista o serie de factori care trebuie luati in considerare:
- Care dintre pesticidele disponibile vor controla daunatorul sau daunatorii vizati? Dintre acestea, care ar fi pesticidul mai bun de utilizat? Alegerea trebuie sa tina seama de metoda de aplicare necesara si de nivelul de toxicitate al pesticidului.
- Cum se aplica?
- Cat timp va controla daunatorul?
- Cat de toxic este pentru oameni si alte specii care nu sunt tinta?
- Poate provoca daune mediului si cum ar putea sa faca acest lucru?
- Este biodegradabil?
- Cat de mult pesticid este necesar pentru a combate daunatorii?
Pesticidul ales in cele din urma ar trebui sa fie cel mai putin toxic pentru om si alte specii care nu sunt tinta si sa fie usor de aplicat, dar eficient pentru controlul daunatorului tinta.
Toate aceste intrebari trebuie luate in considerare cu atentie inainte de a face alegerea finala a pesticidului. Daca din anumite motive nu exista suficiente informatii furnizate cu produsul pentru a raspunde la toate intrebarile, este important sa obtineti aceste informatii inainte de a cumpara sau de a utiliza pesticidul de la persoanele care il vand.
Daca exista vreo indoiala cu privire la orice aspect al utilizarii pesticidelor, contactati direct producatorul pentru a cere cat mai multe informatii.
Odata ce pesticidul a fost ales, exista o serie de intrebari la care trebuie sa se raspundeti in legatura cu pesticidul insusi, echipamentul si metoda de aplicare. Acestea sunt prezentate mai jos.
Pesticidul
- Cat de mult pesticid va trebui utilizat?
- Unde si cum trebuie depozitat?
- Cum trebuie aruncate containerele si pesticidele ramase?
Echipamentul
- Ce echipament de aplicatie este necesar?
- Ce imbracaminte si echipament de protectie este necesar?
- Cum trebuie curatate imbracamintea si echipamentul de protectie si echipamentul de aplicare?
Metoda de aplicare
- Ce avertismente sunt date?
- Ce masuri de siguranta sunt necesare in timpul folosirii pesticidului?
- Cum trebuie aplicat pesticidul?
Tipuri de insecticide
Majoritatea pesticidelor utilizate in jurul caselor sunt Esenzi insecticide. Acestea sunt folosite pentru a ucide numeroasele insecte care enerveaza oamenii si / sau le afecteaza sanatatea.
Majoritatea insecticidelor apartin mai multor grupuri de baza, care sunt definite pe scara larga de substantele chimice utilizate pentru a combate insectele. Este vorba despre insecticide anorganice, piretrine organice, piretroizi sintetici, insecticide organofosforice si regulatoare de crestere a insectelor.
Insecticide anorganice
Aceste insecticide sunt de origine minerala si includ substante precum pulberea de trioxid de arsen (folosita in tratamentele cu termita) si acid boric (utilizat in tratamentele de gandaci). Unele dintre ele nu sunt frecvent utilizate in aceste zile. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt adesea foarte toxice pentru mamifere, nu sunt biodegradabile sau pur si simplu pentru ca s-au gasit metode mai usoare.
Majoritatea pesticidelor anorganice au o actiune de intoxicatie a stomacului. Din acest motiv, acestea sunt de obicei in forma solida si se aplica sub forma de momeli.
Piretrine organice
Acestea sunt fabricate din anumite plante. Cel mai utilizat insecticid natural este piretrina care este obtinuta dintr-un tip de floare de crizantema.
Piretrina are o serie de avantaje ca insecticid:
- Este un insecticid cu spectru larg. Aceasta inseamna ca va ucide o gama larga de daunatori pentru insecte.
- Are toxicitate scazuta pentru mamifere.
- Actioneaza rapid, adica are un knockdown rapid.
- Este biodegradabil (se descompune destul de repede).
Piretroizi sintetici
Acesta este un grup de insecticide sintetice. Acest lucru inseamna ca sunt insecticide care au fost fabricate chimic (fabricate de om) pentru a functiona ca piretrine naturale. Acest grup de substante chimice are in general o toxicitate scazuta pentru om, dar sunt foarte eficiente impotriva unei largi varietati de insecte daunatoare.
Exemple de piretroizi sintetici:
- bifentrin.
- permetrin.
- bioresmetrin.
- tetrametrin.
- deltametrin.
Insecticide organoclorura
Acestia sunt compusi organici sintetici care contin clor. Acestea includ substante precum DDT, dieldrina, clordan, heptachlor si endosulfan.
Organoclorurile sunt utilizate in principal ca otravuri de contact si orale care actioneaza asupra sistemului nervos. Din cauza persistentei si a impactului asupra mediului, organoclorurile nu mai sunt folosite pentru a trata daunatorii in cladiri sau in jurul acestora.
Insecticide organofosforice
Acestea sunt pesticide organice sintetice, care sunt fabricate din substante chimice din carbon si contin, de asemenea, fosfor. Acestea includ clorpirifos, diclorvos, malathion, diazinon si temephos.
Unele pesticide din acest grup sunt foarte toxice pentru mamifere, cum ar fi oameni, canguri si caini, precum si alte animale, cum ar fi albine si pesti. Utilizarea lor este limitata pentru a preveni expunerea la speciile care nu sunt vizate.
Organofosfatii tind sa se descompuna in mediu mai rapid decat organoclorurile, dar unii dintre ei raman activi timp de luni sau ani. Unii organofosfati contin solventi si pot avea un miros puternic chimic. Unii oameni se opun la acest miros si, in consecinta, prefera sa fie folosite doar pesticide inodore in jurul sau in casele lor.
Insecticidele carbamate
Acestia sunt compusi fabricati care sunt relativ instabili. Adica, de obicei, se descompun in mediu in cateva saptamani sau luni. Unul dintre cei mai frecventi carbamati este propoxurul, care este produsul chimic activ din Baygon.
Insecticidele carbamate actioneaza in principal ca otravuri de contact si orale si sunt utilizate ca spray-uri de suprafata sau momeli pentru a controla daunatorii gospodari.