Fisa postului de ajutor bucatar

0 Shares
0
0
0

Un ajutor de bucatar este o persoana care trebuie sa realizeze o serie de sarcini deloc usoare si foarte importante pentru reusita in ceea ce priveste realizarea felurilor de mancare in diverse locatii precum restaurante, cantine, sali de mese ale unor hoteluri si altele asemenea.

Aceasta functie este detinuta de persoanele care doresc sa ajunga bucatari, aceasta fiind un prim pas in ierarhia meseriei de bucatar chef si este o perioada esentiala de invatare. Pentru realizarea unei cariere de bucatar profesionist este nevoie de investirea unui capital considerabil in aceasta etapa.

Printr-un contract specific, in fisa post ajutor bucatar vor fi definite sarcini precise, simple, insa esentiale. Ajutorul de bucatar este persoana care va invata prin observatia si practica profesionistilor din jurul lui.

Sub indrumarea bucatarilor sau a chefului dintr-o echipa care se ocupa de gatit, ajutorul de bucatar este persoana responsabila pentru diverse sarcini de lucru din bucatarie: ajutor pentru primirea si stocarea consumabilelor, pregatirea spatiului de lucru pentru personal, respectiv a bancurilor si a diverselor instrumente de lucru, curatarea si taierea legumelor si fructelor, spalarea salstei, prepararea unor topping-uri etc.

La finalul activitatii, ajutorul de bucatar este persoana care, asistata sau nu de o persoana responsabila cu curatenia, asigura curatarea echipamentului necesar pentru gatit.

In timpul acestui studiu, dupa ce a trecut prin toate specialitatile din bucatarie, si in functie de abilitatile si progresul personal, ajutorul de bucatar ar putea beneficia de responsabilitati extinse, fiindu-i permis sa participe la sarcini mai complexe, cum ar fi pregatirea unor feluri de intrare sau gatirea anumitor carnuri.

Principalele calitati pe care este nevoie sa le demonstreze un ajutor de bucatar sunt: capacitate mare de munca, motivatie puternica, sentiment de disciplina, abilitatea de a lucra in echipa, rezistenta la stres si conditie fizica buna.

Pentru a ocupa aceasta pozitie nu este nevoie de absolvirea unor studii specifice, insa exista si un numar de angajatori care prefera macar participarea la unele cursuri in domeniu sau cel putin experienta de lucru. Oricare ar fi nivelul initial, important este faptul ca un ajutor de bucatar are sansa de a evolua foarte repede in acest domeniu daca interesul pe care il acorda activitatii realizate este unul crescut.

In cadrul unei echipe de bucatari, de la simplu ajutor de bucatar, o persoana poate ajunge sa detina functia de bucatar, bucatar-sef sau bucatar-sef secund. Aceasta evolutie se realizeaza prin mai multi ani de experienta, dar poate fi mai rapida intr-o mica unitate care nu respecta toate nivelurile unei brigazi.

Aceasta profesie permite, de asemenea, dobandirea unei experiente in strainatate. Dat fiind ca domeniile in care aceasta meserie poate fi prestata sunt destul de variate si vaste, usurinta de a gasi un loc de munca intr-o tara straina este destul de mare, necesara fiind mai ales cunoasterea unei limbi de circulatie internationala, mai ales engleza. Fie ca este vorba despre lucrul in hoteluri, restaurante sau cantine, ajutorul de bucatar este o persoana care poate alege dintr-o multime de variante de lucru, ofertele variind in functie de diverse aspecte.

0 Shares
You May Also Like