Importanta aurului in economia moderna

0 Shares
0
0
0

Din cauza faptului ca valuta americana (dolarul american) nu mai este acoperita in aur, de ce am considera aurul un metal inca relevant, in ziua de astazi? Cumparam aur de 24k, numai pe Casa-Amanet.com.

Raspunsul este simplu de fapt. Aurul, chiar daca nu mai reprezinta principala “moneda” de tranzactionare la bursa, este inca foarte important pentru economia globala.

Pentru a valida acest punct de vedere, trebuie doar sa urmarim rapoartele de balanta ale rezervelor bancare de tip central (gen Federal Reserve din Statele Unite) sau alte centre si organizatii financiare, pentru a ne da seama de importanta acestui metal pretios.

In prezent, toate aceste organizatii sunt intr-o mai mica sau mai mare masura, responsabile de detinerea a 1/5 din cantitatea de aur extras (transformata in lingouri), la nivel global. In plus de asta, cateva banci centrale si-au concentrat eforturile pe marirea rezervelor de aur, fapt ce le face mai eligibile in fata deponentilor, pe termen lung.

Aurul “pastreaza” avutia.

Motivele pentru care aurul este foarte important in economie si dupa parerea noastra va mai fi inca mult timp de acum incolo, este capacitatea sa de a face “back up” altor valori materiale (in bani, posesiuni, titluri, etc.).

Aurul a pastrat la propriu averile miilor de generatii care s-au perindat pe glob, de cateva mii de ani. Nu poate fi spus acelasi lucru si despre monedele de hartie (banii de hartie) si vom incerca sa exemplificam asta, in randurile de mai jos:

–    La inceputul anilor 70, o uncie de aur valora aproximativ 35 de dolari. Sa incercam un exercitiu de imaginatie – sa spunem ca la acea vreme, ai fi avut de facut alegerea de a pastra suma de 35 de dolari sau echivalentul ei in aur, adica o uncie.

Cu ambele ai fi putut cumpara aceleasi lucruri la momentul respectiv, ca de exemplu un costum business, nou nout. Daca ai avea astazi insa aceeasi cantitate de aur, convertita la preturile din ziua de azi, ti-ar ajunge de asemenea sa iti cumperi acelasi costum nou nout.

Ti-ar mai ajunge insa cei 35 de dolari? Cu siguranta nu. Pe scurt, daca ai fi facut alegerea sa pastrezi banii de atunci, ai fi pierdut foarte mult pe termen lung, pentru ca in general banii se depreciaza, de devalorizeaza, dar aurul nu. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca moneda (de hartie sau metale nepretioase) se depreciaza din cauza inflatiei.

–    Aurul poate fi o arma cu care se poate combate deprecierea unei monede si in special a dolarului american. Ideea de pastrare a posesiunilor statului prin acoperirea lor in aur, este si mai importanta din punct de vedere economic, pentru o stabilitate macro-economica pe termen lung, din care pot deriva politici economice sustenabile, care sa duca spre progres si nu spre regres economic.

Aurul are capacitatea de a sustine o economie, atunci cand exista in trezoreria statului in cantitati suficiente, putand astfel sa acopere valuta (moneda), emisa. Daca banul este doar emis virtual (pentru ca exista nevoia de acest lucru), pe termen lung economia respectiva va intra in declin, din cauza inflatiei care va creste foarte mult.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…