Informatii privind asigurarea obligatorie RCA

0 Shares
0
0
0

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, care poate fi de exemplu persoana fizica sau juridica (chiar si taxi) si o companie de asigurari autorizata.

In baza acestui contract, firma de asigurari care a emis polita de asigurare RCA este cea care trebuie sa plateasca despagubirile tertelor persoane pagubite in urma unui accident de circulatie care a fost provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita de asigurare, pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale, inclusiv daunele morale, suferite in acel accident.

In cazul producerii unui accident de circulatie, pagubele produse unor alte persoane se pot insemna, iar acoperirea acestora poate fi imposibila mai ales in cazul nefericit in care din accident rezulta victime.

Politele de asigurare RCA vor fi emise in sistem electronic si contin in mod obligatoriu informatii cu privire la: partile implicate in contractul de asigurare, perioada de valabilitate a asigurarii (6 sau 12 luni, sau 1,2 ori 3 luni pentru masinile cu numere provizorii), limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, clasa bonus-malus.

De-asemenea, in polita de asigurare este mentionat si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, si nu in ultimul rand, statele in care acest document are valabilitate.

De ce este obligatorie asigurarea RCA?

Toti proprietarii de autovehicule sunt obligati sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente, pentru a putea iesi cu masinile in trafic.

Scopul asigurarii RCA este acela ca soferul pagubit in urma unui accident de circulatie sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a soferului care a produs paguba.

Acest lucru inseamna ca in ciuda faptului ca soferul vinovat poate avea o situatie financiara foarte proasta, soferul pagubit va primi despagubiri din partea firmei de asigurari la care este asigurat soferul vinovat.

In acest fel, putem preciza faptul ca polita de raspundere civila auto este atat in interesul tertului pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba.

Cum se poate incheia o asigurare RCA?

Asigurarea obligatorie RCA, indiferent ca discutam despre o masina personala, masina de firma sau taxi, se incheie pe perioada determinata astfel:

  • pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, polita de asigurare RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz;
  • pentru vehiculele in cazul carora se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii permanente in Romania, polita de asigurare RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz; in conditiile in care proprietarul face dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele sau;
  • pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, polita de asigurare RCA se incheie pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative;
  • pentru vehiculele destinate exportului, polita de asigurare RCA se incheie pe o perioada de maximum 30 de zile;
  • pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, polita de asigurare RCA se incheie pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.

Care sunt costurile politei de asigurare RCA?

In ceea ce priveste costurile, pentru cei interesati de un rca taxi pret, acesta va fi mai mare decat pretul unei polite rca pentru o masina personala. Apoi, referitor la preturile politei de asigurare mentionam faptul ca acestea depind de la caz la caz in functie de diferite aspecte precum capacitatea cilindrica a masinii, anul fabricatiei, tipul combustibilului, clasa bonus-malus, varsta si adresa proprietarului sau perioada asigurata.

Acestea sunt detalii care conteaza oriunde este incheiata polita de asigurare, insa pretul difera de la o companie de asigurari la alta.

Precizam faptul ca o astfel de polita de asigurare se poate incheia la sediul unei firme de asigurari, in biroul unui broker de asigurari, insa puteti sa incheiati si o polita rca online, iar astfel veti incheia de acasa polita rca.

Ei bine, acestea sunt in mare parte cateva informatii utile in ceea ce priveste incheierea unei polite de asigurare RCA.

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…