Informatii utile despre ciorapii de compresie

0 Shares
0
0
0

O vena varicoasa este o vena foarte vizibila situata chiar sub suprafata pielii. Ciorapii de compresie pot contribui la reducerea aspectului si a simptomelor dureroase asociate cu vene varicoase la unii oameni.

Varicele venoase apar atunci cand sangele se colecteaza in spatele micilor supape din vena unei persoane, in loc sa curga usor inapoi in inima. Ele sunt mai frecvente la nivelul picioarelor, deoarece sangele care se intoarce in inima are o distanta mai mare de parcurs.

Medicii recomanda adesea ciorapi de compresie pentru imbunatatirea circulatiei, oprirea venei varicoase din cauza agravarii si reducerea durerii sau disconfortului. Aici, analizam dovezile care sustin utilizarea acestor ciorapi, precum si riscurile asociate. De asemenea, discutam cum sa alegem dimensiunea si forma potrivita.

Cum functioneaza ciorapii de compresie?

Ciorapii de compresie sunt utilizati in mod traditional pentru a imbunatati circulatia. Potrivit autorilor scleroterapiei: tratamentul varicelor si a veneelor ??de legatura telangiectatica , soldatii romani si-au infasurat picioarele in curele de piele pentru a imbunatati circulatia in timpul marsurilor lungi.

Ciorapii de compresie moderni sunt mai sofisticati si conceputi pentru a asigura o presiune consistenta in picioare, ajutand sangele sa revina spre inima. Ciorapii exercita de obicei mai multa presiune in apropierea gleznelor si a picioarelor, asigurand o strangere suplimentara care promoveaza fluxul sanguin.

Studiile sugereaza ca o pereche de ciorapi compresivi femei poate imbunatati unele simptome ale venelor varicoase, dar putine dovezi sustin ideea ca numai ciorapii le vor elimina. Diferitele tipuri de ciorapi exercita diferite cantitati de presiune.

Unele cercetari recente privind vene varicoase includ:

  • Un studiu din 2018, care a constatat ca purtarea ciorapilor de compresie cu presiuni de 18 pana la 21 milimetri de mercur (mm Hg) timp de o saptamana a contribuit la reducerea durerilor si a durerilor asociate cu venele varicoase, comparativ cu ciorapii normali.
  • Un studiu din 2017, care a stabilit ca purtarea ciorapilor de 22 mm Hg timp de 6 luni a ajutat la controlul umflarii piciorului in timpul sarcinii la persoanele cu varice. Cu toate acestea, autorii remarca faptul ca un medicament pe cale orala numit pycnogenol a fost mai eficient decat utilizarea ciorapilor.
  • Un studiu din 2014, a concluzionat ca interventia chirurgicala de indepartare a venelor varicoase a fost un tratament mai eficient decat ciorapii de compresie.

Cand trebuie sa port ciorapi de compresie?

Oamenii tind sa poarte ciorapi de compresie in timpul zilei, deoarece sederea in pozitie verticala si in picioare sunt mai susceptibile de a provoca probleme de circulatie.

O persoana cu vene varicoase ar putea incerca sa-si puna picioarele in sus noaptea, pentru a imbunatati circulatia. Cu toate acestea, un medic poate recomanda purtarea ciorapilor pe timp de noapte, de asemenea, sau purtarea acestora pe timp de zi.

Unii sportivi, inclusiv alergatorii, jucatorii de baschet si triatlionii, poarta sosete si maneci de compresie pe picioare si pe brate. Teoria este ca, in timpul activitatii, fluxul sanguin mai bun va ajuta la obtinerea oxigenului la muschii lor, iar suportul va ajuta la prevenirea leziunilor tisulare. Si dupa aceea, sangele si circulatia limfatica imbunatatita vor ajuta la recuperarea rapida a muschilor. Ei nu vor cauza dureri pentru o perioada indelungata de timp, iar crampele musculare vor disparea rapid.

Ciorapii de compresie mai pot sa fie utilizati in afara de persoanele care au varice si in afara sportivilor, si de catre femeile gravide, de catre persoanele care stau foarte multe ore in picioare, sau de catre persoanele care tocmai ce au iesit din operatie.

Riscuri de ciorapi de compresie

Deoarece ciorapii de compresie sunt in mod intentionat strans, pot fi destul de periculosi. Utilizarea ciorapilor de compresie poate avea efecte secundare, incluzand:

  • pielea rupta;
  • iritatie de piele;
  • disconfort.

Ciorapii care sunt incretiti, purtati incorect sau cu o dimensiune gresita sunt mai susceptibili de a cauza probleme. Atunci cand circulatia este inhibata de o afectiune cum ar fi neuropatia periferica, care poate deteriora nervii din picioare, este posibil ca o persoana sa nu poata spune daca ciorapii sunt prea stransi sau cazuti.

O persoana are mai multe sanse de a avea efecte negative daca poarta ciorapi prea mult timp. Indepartati ciorapii in fiecare zi si verificati picioarele pentru semne de deteriorare sau iritare, folosind o oglinda, daca este necesar.

Ciorapii de compresie nu pot elimina vene varicoase, dar pot reduce durerea asociata si umflarea.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…