Turda – orasul din inima Clujului

0 Shares
0
0
0

Situat pe partea stanga a raului Aries orasul Turda este unul dintre cele 6 orase frumoase ale judetului Cluj.

Cu o istorie bogata, prima atestare documantara a orasului face referire la ocnele de sare si astfel Castrum Turda apare in anul 1075 in documente conform carora Regele Geza al Ungariei a daruit benedictilor jumatate din vama de sare de la Turda.

Turda a fost o asezare dacica care se numea cel mai probabil Turdava iar in urma cotropirii romane a devenit Potaissa.

In secul al IX – lea si al X – lea Ardealul era divizat in trei formatiuni statele numite atunci voievodate. Turda a apartinut voievodatului lui Gelu.

Exploatarea sarii din zona este atestata documentar in anul 1203 iar in anul 1271 este mentionata prima atestare documentara a Salinei de la Turda.

In anul 1279 Turda devine unul dintre cele 7 comitate ale Transilvaniei.

Orasul a fost compus din trei zone cu denumiri specifice, Oprisani, Turda noua si Turda veche.

Turda atrage turistii prin numeroasele vestigii istorice, dar si prin peisaje oferite de natura, chiar si prin tehnologie si dezvoltare.

In cazul in care cauti un crematoriu in Turda, acesta se afla la doar cativa km de zona orasului.

Cel mai impunator si important vestigiu arheologic este Castrul roman Potaissa. Acesta a fost construit de Legiunea a V – a Macedonica, in anul 168, legiune care a apartinut armatei romane, si este situat pe platoul Dealul Cetatii.

Ruinele castrului au ramas in picioare pana in Evul Mediu iar ulterior piatra a fost folosita pentru construirea unor cladiri din centrul orasului.

Tot ce a fost descoperit in acest castru se afla in muzee din tara iar o parte in muzeul orasului, Muzeul de istorie Turda.

La o distanta de aproximativ 3 km de centrul orasului Turda, se poate vizita mormantul lui Mihai Viteazul, unde este ingropat coprul acestuia, capul fiind la Targoviste la Manastirea Dealu.

Salina de la Turda este deja renumita in tara si in strainatate pentru decorul oferit si conform unui studiu, se afla pe locul 22 intr – un top al destinatiilor internationale de vizitat.

Aflata la 120 de m adancime, este o locatie excelenta atat pentru petrecerea timpului liber cat si in scopri terapeutice.

Salina a fost in Evul Mediu cea mai mare mina de sare din Transilvania.

In anul 2010 salina a fost restaurata din temelii in scopuri turistice, lucru care a adus un mare prestigiu orasului.

In anul 1834 zona Bailor sarate din Turda a fost declarata drept microstatiune balneara. Harta Iosefina arata ca incepand cu anul 1769 existau deja 16 lacuri sarate in zona.

Lacurile Durgau s-au format prin umplerea cu apa a unor foste mine de sare care s – au prabusit.

Namolul de la Baile sarate este folosit in scopuri terapeutice, dovedind un mare potential enzimologic si microbiologic.

Gradina Zoologica din Turda are o suprafata de 2, 7 hectare si a luat fiinta in anul 1953.

Ca si frumuseti ale naturii, zona ofera puncte de atractie turistica nemaipomenite.

Cheile Turzii se intind pe o lungime de 1300 m si ofera turistilor peisaje de vis adunate intr – o zona declarata rezervatie naturala datorita celor peste 1000 de specii de flori si peste 60 de specii de pasari.

Totodata acesti munti adapostesc peste 50 de pesteri. Miturile si legendele zonei spun ca in aceste pesteri traiesc zane, spiridusi si strigoi.

Exista o legenda conform careia in Pestera Zanelor s – ar afla o comoara, si ca din sapte in sapte ani se deschide o poarta, o intrare secrete pe unde zanele coboara dupa apa la un izvor situat in apropiere, iar comoara ramane nepazita.

Cheile Turului sau Cheile Turenilor reprezinta de asemenea o rezervatie naturala mixta si a fost declarata incepand cu anul 2000 zona protejata.

In aceste chei se gasesc peste 29 de pesteri. Descoperirile arheologice arata existenta lacasurilor omenesti in aceasta zona incepand cu neoliticul mijlociu.

La o distanta de numai 30 de km de orasul Turda se poate vizita Cetatea Trascaului sau Cetatea Coltesti declarata monument istoric.

Cel mai vechi monument pastrat in Turda este Biserica Reformata Calvina aflata in centrul orasului. Aceasta a fost construita la inceputul secolului al XV – lea in timpul regelui maghiar Sigismund de Luxemburg.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…