Ursitoarele – zanele care prevestesc destinul

0 Shares
0
0
0

In momentul in care organizati botezul micutului va trebui sa alegeti cea mai buna firma de ursitoare botez.

La petrecerile pentru botez din tara noastra sunt nelipsite personajele care intruchipeaza uristoare, zanele care prezic sanatate, fericire si inteleciune pentru copii. Este modul in care puteti aduce in actualitate si vechea traditie romaneasca pe care o au ursitoarele.

Fintele magice si imaginare care sunt surori cu ielele, sunt niste zane care au puterea de a prezice soarta oamenilor. Mitul ursitoarelor sau al urselor a fost luat din mitlogia greaca unde au fost numite moire si fiice ale lui Zeus si ale Zeitei Themis.

Acestea purtau numele de Clothos, Lachesis si Atropos. Erau vazute ca trei femei batrane si nemiloase care nu iertau si puteau controla pe deplin soarta omului inca de la nastere si pana cand acesta murea.

Cea mai mica ursitoare avea rolul de a prezice finalul. La noi, ursitoarele sunt vazute diferit fata de cele din traditia grecilor. Acestea sunt fecioare frumoase si tinere, pure atat fizic cat si spiritual.

Cea mare este Torcatoarea si este cea care tine furca si fusul, torcand firul vietii. Cea de a doua se numeste Depanatoarea si este cea care spune destinul copilului. Acestea au rochii albe si testute cu fire de aur si cu imagini cu fluturi.

Doar cea mai mica sora, numita Moartea sau Curmatoarea este aceea care anunta momentul in care omul va muri si este imbracata in negru. Dupa ce este prezisa soarta omului ghemul este ascuns de catre Curmatoare acolo unde va sti doar Depanatoarea.

Uristoarele se apropie de copil pentru a ii vesti soarta in noptile fara sot din saptamana de dupa nastere si in general in cea de a treina noapte. Pot sa fie auzite dar nu pot sa fie vazute.

Daca parintii totusi le aud acestia nu trebuie sa le tulbure si pentru a castiga bunavointa ursitoarelor sau pentru a le imbuna parintii trebuie sa se pregateasca cu atentie de momentul in care ursitoarele vin.

In Transilvania se ofera colaci mici si semnite, prajituri, apa sau vin. In Moldova se punea pe masa busuioc, grau, paine, mali , bani si dulceturi. In Muntenia se facea o masa cu apa,ceapa, azime cu miere, vin si zahar.

Cu cat se prezenta o masa mai bogata si ursitoarele deveneau mult mai bune si mai darnice in momentul in care ursau soarta micutului.

Se spune ca nu se poate interveni decat partial peste ursita cu rugaciuni sau cu descantece pe care sa le faca mama copilului sau moasa, acestea fiind singurele care ar putea schimba destinul copilului.

Pentru a face o atmosfera de basm la petrecerea de botez sunt angajate zane si ursitoare pe care le inchiriaza nasii sau parintii. Acestea canta, recita si danseaza preziceri pentru copii.

Indiferent ca este vorba de moda sau ca face parte din traditie obiceiul acesta readuce vechiul mit al ursitoarelor in realitatea de azi. Dansul lor se aseamana cu hora pe care se spunea ca ursitoarele o faceau atat in aer dar si pe pamant in momentul in care se intalneau cu ielele.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…