3 idei importante despre incubatia oualor

0 Shares
0
0
0

Incubatia oualor este un proces care necesita foarte multa atentie si presupune respectarea mai multor conditii pentru ca ouale odata introduse in clocitoare de oua sa permita dezvoltarea embrionului in conditii optime.

Daca se respecta toate cerintele cu strictete, dezvoltarea acestuia de la stadiul de zigot si pana la cel de pui se va desfasoara in conditii normale, iar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.

Daca nu ai luat contact cu acest domeniu pana acum si esti, fie doar curios, fie interesat sa iti deschizi o afacere in acest sens, in acest articol vei gasi trei idei importante despre acest domeniu – incubatia oualor.

Mai intai, pana in momentul in care ouale ajung in incubatoarele speciale, acestea trec prin patru etape importante: recoltarea, dezinfectia, racirea si pastrarea. In etapa de recoltare care se poate realiza manual sau automat, oaule sunt alese in functie de diferite criterii. Se vor inlatura ouale cu malformatii, ouale murdare sau crapate, cele care au galbenus dublu sau coaja necorespunzatoare.

Apoi, se trece la etapa de dezinfectie care presupune aplicarea unui tratament prin fumegatie cu formol gazos. Dintre toate tratamentele acesta este considerat a fi cel mai eficace. Racirea oualor trebuie facuta la 21°C si este o etapa extrem de importanta deoarece dezvoltarea embrionului depinde de alegerea temperaturii optime.

Inainte de a fi introduse in incubator, ouale sunt stocate in spatii speciale, la o temperatura intre 13 si 15 °C. Ouale care urmeaza a fi incubate nu trebuie sa fie nici prea proaspete, dar nici prea vechi. Este important ca ele sa nu fie nici mai vechi de o saptamana, dar nici mai proaspete de trei zile. Dupa aceasta etapa urmeaza incubatia propriu-zisa.

In ceea ce priveste incubatia, exista un aspect semnificativ. Aceste aparate speciale trebuie sa imite cat mai mult mediul natural, astfel incat trei conditii sunt esentiale de respectat in aceasta etapa: temperatura, umiditatea si ventilatia.

Mai mult decat atat, perioada de incubatie difera de la specie la alta. In timp ce ouale de gaina trebuie sa stea la incubator circa 21 de zile, cele de prepelita au nevoie de mai putine zile pentru incubare, mai exact 16-17.

Daca va doriti sa puneti oua de curca, acestea au nevoie de 28 de zile de incubare, cele de bibilica 26 de zile, iar ouale de gasca au nevoie de mai multe zile – 30. Pentru incubatia oualor alege incubatoare sau clocitoare de oua profesional daca vrei sa obtii rezultate satisfacatoare.

0 Shares
You May Also Like