Cand a aparut cafeaua?

0 Shares
0
0
0

Cu totii bem diferite tipuri de cafea, de la cafea espresso si pana la cappucinno sau cafe late, insa oare cati dintre dvs. cunoasteti istoria cafelei? Nu ar fi oare mai placut ca atunci cand savurati cafeluta de dimineata sa stiti cand a aparut si unde a aparut cafeaua? Ei bine, despre acest aspect vom discuta in urmatoarele randuri.

Trebuie precizat ca acest articol este oferit de catre magazinul online Espresso Café.

Cea mai populara legenda despre descoperirea cafelei spune despre un crescator de capre etiopian numit Kaldi ale carui capre mananca boabele de pe un arbust vesnic verde si devin hiperactive.

Vazandu-si caprele cum se manifestau dupa ce mestecau fructele rosii stralucitoare care cresteau pe niste tufisuri verzi din apropiere, Kaldi incercase el insusi cateva fructe de padure si, in curand, simti un sentiment de entuziasm. Si-a umplut buzunarele cu boabele si a alergat acasa pentru a-si anunta descoperirea.

Kaldi a prezentat sefului Monk fructele de padure si si-a relatat povestirea despre efectul lor miraculos. „Munca diavolului!” exclama calugarul si arunca bomboanele in foc. In cateva minute, manastirea s-a umplut cu aroma de cafea, iar ceilalti calugari s-au adunat pentru a investiga.

Cafeaua a fost crapata de foc si zdrobita pentru a stinge cocioabele. Seful Monk a ordonat ca boabele sa fie asezate in cosul de gunoi si acoperite cu apa fierbinte pentru a-si pastra bunatatea. In acea noapte, calugarii s-au asezat aproape de bautura bogata in aroma si au promis ca o vor bea zilnic pentru a le tine treji in timpul devotarilor lungi si nocturne.

Aceasta descoperire timpurie poate fi socanta pentru multi, in special avand in vedere introducerea tarzie a cafelei in Europa in anii 1600, totusi, documentele stiintifice arabe datate in jurul anului 900 d.Hr. sunt una dintre primele referinte scrise la ” buna”, care este o cafea etiopiana preparata, desi se crede ca cafeaua a fost consumata in alte forme in Kaffa (locul de nastere general al fabricii de cafea si regiunea din Etiopia) si de alte grupuri etnice, cum ar fi poporul Oromo.

Ei ar amesteca cafeaua prajita la sol cu ??unt clar sau carne sau cirese si au creat mici portii de mancare usor de transportat. Acestea au durat ceva timp si au oferit o sustinere considerabila. In mod clar, natiunile arabe nu numai ca au stiut ca exista cafea, ci si-au bucurat de bautura in timpul calatoriilor lor comerciale, insa cafeaua nu a fost plantata in afara Etiopiei pana la sfarsitul secolului al XV- lea si nimeni nu stie motivele acestei intarzieri de 600 de ani raspandirea de cafea.

Cu toate acestea, in 1454, Mufti din Aden (un oras portuar din Yemen) a vizitat Etiopia si a asistat la cetatenii sai care beau cafea. Incercand si el insusi bautura, a fost vindecat de o boala misterioasa, iar aprobarea sa a facut ca bautura sa fie si mai populara in Yemen.

fost folosita in ceremoniile religioase si a pornit spre Mecca la inceputul anilor 1500, cand a devenit o bautura sociala la moda, iar astfel s-au nascut primele cafenele si stilul societatii de cafenele care se dezvolta in Europa mai mult de un secol mai tarziu.

Popularitatea cafelei a determinat o dezbatere publica, cu multi musulmani dedicati protestelor care o considerau a fi o bautura precum alcoolul, si astfel au interzis-o in Iran. Nzegwu scrie ca dezbaterea despre cafea a ajuns la cap in 1511 si a fost interzisa de guvernatorul Mecca, Khair Beg.

Problema a fost rezolvata in cele din urma de sultanul din Cairo si i-a mustrat-o pentru interzicerea bauturii, care a fost legala si larg raspandita in Cairo, fara consultarea unui superior. In urma acuzatiilor de delapidare impotriva lui Khair Beg, sultanul a fost omorat pentru crimele sale in 1522, iar adversarul principal al cafelei din Mecca a fost invins.

De-a lungul anilor 1600, cafeaua a inceput sa intre in Europa dintr-o serie de surse. Potrivit Nzegwu, comerciantii venetieni introdus cafea in Italia, in jurul valorii de 1615.

Olandezii sunt raportate au procurat de la cafea Mocha si contrabanda in Amsterdam prin Batavia, si in conformitate cu Edmund CP Hull, un expert publicat despre cafea in anii 1860, cafeaua a fost adusa in Anglia de catre un comerciant turc, pe numele lui Daniell Edwards. Intrebarile despre locul unde si care au infiintat prima cafenea in Anglia sunt, de asemenea, discutate intre istorici.

Prin orice metoda, cafeaua sa raspandit in Europa si pana la sfarsitul anilor 1600, casele de cafea au fost infiintate cu usurinta si s-au bucurat de o popularitate continua si raspandita. Anii 1700 au fost o perioada de moda de cafea, raspandindu-se in Franta si mai departe spre nord si est.

Cafeaua a devenit obiectul unui interes stiintific intens, iar intre mijlocul anilor 1700 si mijlocul anilor 1800, literatura despre cafea incepe sa fie larg publicata. In acest moment, multe dintre ipotezele Europei despre locul de provenienta a cafelei au fost contestate de un aventurier si scriitor scotian, James Bruce.

CAFEA IN AUSTRALIA

Potrivit National Geographic, cafeaua a venit in Australia la prima flota in 1788. Mergand in anii 1870, cafeaua a devenit populara datorita ascensiunii la moda a cafenelelor pariziene si lobby-ului miscarii Temperance, o miscare a femeilor crestine din Melbourne care au protestat impotriva comportamentului anti-social beat.

Aceasta miscare condusa de femei a reusit sa forteze puburile sa se inchida la ora 18:00, deschizand calea succesului rapid si usor al palatelor de cafea ale orasului. Palatele de cafea au fost ornamentate si au devenit temelia sociala a societatii australiene, tendinta care sa raspandit rapid in alte orase precum Sydney.

De fapt, proprietarul si directorul companiei Crema Coffee Garage, strabunicul lui Tim Peters, Austin Samuel Callachor, a fost un comerciant de cafea si ceai in Circular Quay din Sydney, care detinea locul de desfasurare a primului call de cafea.

Espresso a venit pentru prima data in Australia in anii 1930. Cultura australiana de cafea a crescut constant in anii ’70 si ’80 si a crescut exponential in anii ’90.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…