In Romania exista o multime de persoane invarsta, persoane care se bucura de o batranete placuta si linistita alaturi de copii si de nepoti.
Cu siguranta nimic nu este mai placut pentru o persoana invarsta decat sa poata sa petreaca timp cu nepotii, sa iasa in parc cu acestia, sa le spuna povesti, sa se joace cu ei si sa simta iubirea lor.
Acesta este cazul fericit al batranilor, insa exista si o multime de batrani care din pacate nu au familie asa ca sunt singuri. Exista si batrani care au copii sau au alte rude insa care se afla la departare, si care nu se prea pot ocupa de ei.
Din pacate pentru un batran este foarte dureros sa nu aiba pe nimeni aproape, tinand cont de faptul ca batranetea este o perioada destul de grea, mai ales daca acestia sufera si de vreo afectiune.
Apoi, pentru un batran este si mai dureros sa aiba copii si nepoti care fie sa nu il viziteze, fie sa il viziteze foarte rar. In aceste conditii, mai mult ca sigur orice batran si-ar dori sa se interneze cat mai rapid intr-un azil batrani.
Conditiile de trai dintr-un azil sunt bune, batranii primesc acolo mancare, primesc medicamente in cazul in care sunt bolnavi, au un medic care sa ii consulte atunci cand se imbolnavesc, deci nu este atat de rau precum ar crede unii.
Apoi trebuie precizat ca batranii de la azil sunt mereu curati si spalati, poarta haine curate zi de zi, au un televizor in camera, deci au practic cele mai bune conditii pentru a-si petrece cat mai placut timpul.
Asadar, tinand cont de toate aceste detalii putem spune ca este firesc ca fiecare batran sa isi doreasca sa traiasca intr-un azil de batrani.
Ei bine de precizat este faptul ca o persoana pentru a putea fi internata intr-un azil de batrani, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect.
Asadar, mai intai de toate, un batran care vrea sa se interneze la azil trebuie sa nu fie capabil sa se ingrijeasca singur, si nici sa nu aiba pe nimeni care sa le fie de ajutor.
Conform legii, toti batranii care isi doresc sa se interneze la azil, trebuie sa detina o locuinta, trebuie sa aiba o pensie si sa nu se poata ingriji.
In cazul in care discutam despre persoanele cu handicap, acestea au nevoie de o recomandare a Comisiei de Expertiza a persoanelor cu handicap pentru supravegherea permanenta in cadrul unui azil.
Ei bine, referitor la actele necesare pentru inscrierea la azi, acestea sunt urmatoarele:
- copie dupa certificatul de nastere;
- copie dupa buletinul de identitate si dupa certificatul de casatorie daca este cazul;
- certificatul de deces al sotului/sotiei (dupa caz);
- hotararea de divort, daca este cazul;
- cuponul de pensie;
- set de analize medicale (HIV, radiografie pulmonara, RBV etc.)- adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca solicitantul nu sufera de nici o boala transmisibila;
- scrisoare medicala care sa dovedeasca institutia indicata conform gradului de handicap constatat de Comisia de expertiza medicala;
- declaratie pe propria raspundere care sa dovedeasca faptul ca batranul nu are rude de gradul intai sau intretinatori legali.