Mezoterapie (din mesos grecesc, “mijloc” si terapia din terapia greaca, “tratament medical”) reprezinta un tratament non-chirurgical de medicina cosmetica. Mezoterapia utilizeaza injectii multiple de produse farmaceutice si homeopate, extracte de plante, vitamine si alte ingrediente in grasimea subcutanata. Injectarile din timpul sedintei mezoterapie se presupune ca tintesc celulele adipoase grase, aparent prin inducerea lipolizei, a rupturii si a deceselor celulare in randul adipocitelor.
Exista studii publicate privind tratamentele clinice si efectele acestor medicamente si numeroasele cocktailuri de compusi chimici combinate pe corp au fost raportate in Europa si America de Sud de mai multi ani. Nu exista nicio dovada concludenta a cercetarii ca acesti compusi chimici lucreaza in mod specific la tinta in tesutul adipos (celulele grase). Topirea celulelor, care rezulta din actiunea deoxicolului, poate determina orice efect clinic.
In anul 2012, un laborator francez a inventat o modalitate de a introduce un tratament pentru mezoterapie intr-o fiola cu lichid. Aceasta fiola este apoi conectata la un aparat care produce abur facial si care aplica tratamentul porilor faciali ai utilizatorului prin abur. Aceasta a fost prima inventie de acest gen care permitea tratamentele de mezoterapie consumatorilor direct din propria casa.
Michel Pistor (1924-2003) a efectuat cercetari clinice si a fondat domeniul mezoterapiei. Cercetarea multi-nationala in terapia intradermica a culminat cu munca lui Pistor din 1948 pana in 1952 in tratamentele mezoterapice umane. Presa franceza a inventat termenul Mezoterapie in 1958.
Académia Nationala de Medicina franceza a recunoscut Mezoterapia ca specialitate de medicina in 1987. Societatea franceza de mezoterapie recunoaste folosirea sa ca tratament pentru diferite afectiuni, dar nu mentioneaza utilizarea acesteia in chirurgia plastica. Populara in tarile europene si in America de Sud, mezoterapia este practicata de aproximativ 18.000 de medici din intreaga lume.
Critica acestei tehnici de tratament
Tratamentele cu mezoterapie au fost efectuate in intreaga Europa, America de Sud si, mai recent, Statele Unite de peste cincizeci de ani. Cu toate acestea, medicii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la eficacitatea mezoterapiei, argumentand ca tratamentul nu a fost studiat suficient pentru a trage o concluzie.
Problema primara este ca mezoterapia pentru tratamentul starilor cosmetice nu a facut obiectul studiilor clinice standard; Cu toate acestea, procedura a fost studiata pentru ameliorarea durerii cauzata de alte afectiuni, cum ar fi tendinita, calcifierea tendoanelor, procedurile dentare, cancerul, cervicobrahialgia, artrita, limfedemul si staza venoasa.
Mai mult, au existat serii de cazuri si numeroase lucrari medicale privind mezoterapia ca tratament cosmetic, precum si studii care utilizeaza ingredientele utilizate in mezoterapie.
Este recomandat sa aplicati aceste tratamente atunci cand tineti sa aveti un aspect cat mai bun si cat mai placut. De asemenea, recomandarea noastra este sa discutati cu medicii specialisti si sa va documentati inainte de a apela la o astfel de procedura pentru a sti exact ce anume implica in momentul in care va decideti sa faceti cateva sedinte.
Cititi cat mai mult pe interneti si documentati-va cat mai mult. Ar trebui sa faceti asta inainte de orice interventie de altfel. Astfel evitati sa aveti surprize ulterioare. In momentul de fata sunt numeroase aparate de mezoterapie ultramoderne care va asigura cele mai bune tratamente.