Scanarile cu ultrasunete care mai sunt cunoscute si ca ecografii abdominale, utilizeaza undele sonore de inalta frecventa pentru capturarea imaginilor si videoclipurilor din interiorul corpului. Ecografiile abdominale sunt deosebit de utile pentru a va ajuta medicul sa vada organele si structurile din interiorul abdomenului.
Cand medicul va recomanda eco abdominal Cluj 2020, trebuie sa stiti ca aceste proceduri sunt sigure si nedureroase. De asemenea, sunt tot mai frecvente.
Imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real. Sunt capabile sa arate structura si miscarea organelor interne, precum si sangele care curge prin vasele de sange. Acest test se face in cele mai multe cazuri pentru a vizualiza si examina fatul femeilor gravide, dar eco abdominala are multe alte utilizari clinice.
De ce se efectueaza o ecografie abdominala?
Ecografiile abdominale pot fi de-asemenea facute si pentru a verifica organele majore din cavitatea abdominala. Aceste organe includ vezica biliara, rinichii, ficatul, pancreasul si splina.
De fapt, daca sunteti un barbat cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani si fumati sau obisnuiti sa fumati, cel mai probabil medicul dvs. va va recomanda sa faceti o ecografie abdominala pentru a verifica daca aveti un anevrism de aorta abdominala.
Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti oricare dintre aceste alte afectiuni, o ecografie abdominala poate fi necesara pentru dvs. Iata care sunt aceste probleme:
- cheag de sange.
- organ marit (cum ar fi ficatul , splina sau rinichii).
- lichid in cavitatea abdominala.
- hernie.
- pancreatita.
- blocaj renal sau cancer.
- Piatra la rinichi.
- cancer de ficat.
- apendicita.
- tumori.
Ecografiile abdominale pot fi de asemenea, folosite pentru a va ghida medicul in timpul anumitor proceduri. De exemplu:
- In timpul unei biopsii abdominale, medicul dumneavoastra poate utiliza ultrasunetele pentru a vedea unde sa plaseze acul pentru a indeparta o mica proba de tesut.
- Ultrasunetele pot ajuta medicul dumneavoastra sa scurga lichidul dintr-un chist sau abces.
- Medicul dumneavoastra poate utiliza o ecotgrafie abdominala pentru a examina fluxul de sange din abdomen.
Care sunt riscurile unei ecografii abdominale?
O ecografie abdominala nu are riscuri. Spre deosebire de radiografiile sau scanarile CT, ecografiile nu utilizeaza radiatii, motiv pentru care medicii prefera sa le utilizeze pentru a verifica dezvoltarea copiilor la gravide.
Imaginea cu ultrasunete fetale ofera imagini in timp real ale fatului. Desi imaginile pot fi un lucru interesant pentru parintii, este indicat totusi ca parintii sa faca scanari cu ultrasunete numai atunci cand exista o nevoie medicala specifica.
Nu exista dovezi ca imagistica cu ultrasunete si monitorizarea batailor inimii cauzeaza vatamari fetusului. Cu toate acestea, medicii inca nu pot fi siguri ca nu exista riscuri mai lungi. Ecografia poate incalzi usor tesuturile din abdomen. In unele cazuri, poate produce bule foarte mici in unele tesuturi. Efectele pe termen lung ale acestui lucru nu sunt cunoscute.
Cum ma pregatesc pentru test?
Adresati-va medicului dumneavoastra daca puteti continua sa beti apa si sa luati medicamentele asa cum ati face in mod normal inainte de o ecografie. Medicul dumneavoastra va va spune, de obicei, sa va abtineti timp de 8-12 ore inainte de ecografie. Acest lucru se datoreaza faptului ca mancarea nedigerata in stomac si urina din vezica poate bloca undele sonore, ingreunand tehnicianul sa obtina o imagine clara.
Exista o exceptie de la aceasta abtinere de la mancare si de la baut apa, daca aveti o ecografie a vezicii biliare, a ficatului, a pancreasului sau a splinei. In aceste cazuri, vi se poate cere sa mancati o masa fara grasimi in seara dinaintea testului si sa incepeti postul dupa acesta.
Cum se efectueaza testul?
Inainte de o ecografie abdominala, vi se va cere sa va schimbati intr-un halat de spital si sa eliminati orice bijuterie sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea. Apoi va veti aseza in pozitia de culcat pe o masa cu abdomenul expus.
Un tehnician cu ultrasunete (sonograf) iti va pune pe abdomen un gel lubrifiant special. Gelul impiedica formarea buzunarelor de aer intre piele si traductorul cu ultrasunete, care arata ca un microfon.
Traductorul transmite unde sonore de inalta frecventa prin corp. Aceste valuri sunt prea inalte pentru ca urechea umana sa poata sa le auda. Dar valurile rasuna in timp ce lovesc un obiect dens, cum ar fi un organ – sau un copil.
Daca aveti dureri in zona abdomenului, puteti simti un usor disconfort in timpul unei ecografii. Asigurati-va ca anuntati imediat tehnicianul dvs. daca durerea devine severa.
Anumiti factori sau afectiuni pot interfera cu rezultatele unei ecografii, inclusiv:
- obezitate severa.
- alimente in interiorul stomacului.
- bariu (un lichid pe care il inghititi in unele teste care ajuta medicul sa va vada stomacul si tractul gastrointestinal) ramase in intestine, dintr-o procedura recenta de bariu.
- exces de gaze intestinale.
Cand scanarea este terminata, tehnicianul va va curata gelul de pe abdomen. Procedura dureaza de obicei mai putin de 30 de minute.
Ce se intampla dupa test?
Un radiolog va va interpreta imaginile cu ultrasunete. Medicul dumneavoastra va discuta rezultatele cu dvs. la o intalnire ulterioara. Medicul dumneavoastra poate solicita o alta scanare de urmarire sau alte teste si poate stabili o programare pentru a verifica eventualele probleme gasite.