Ce este si cum se foloseste un stetoscop?

0 Shares
0
0
0

Un stetoscop este un dispozitiv medical pe care in general il utilizeaza medicii, dar acesta mai este utilizat si de catre asistente si alti profesionisti din domeniul medical.

Acestia folosesc un stetoscop HMD135829P in principal pentru a efectua verificari asupra functiei inimii si a plamanilor. Aceste verificari se numesc ascultari. Datorita utilizarii unui stetoscop, specialistii care isi desfasoara activitatea in domeniul medical pot auzi cu usurinta daca inima sau plamanii functioneaza corect.

De obicei, functia inimii si functia pulmonara suna de rutina si au un sunet curat. Asadar, daca exista murmure care apar in timpul auscultarii, profesionistii medicali vor sti ca ceva este in curs si este necesara o investigatie suplimentara.

Intr-un grad mai mic, mecanicii utilizeaza de asemenea, stetoscoape. In timpul functionarii unui motor, stetoscoapele pot fi folosite pentru a determina eventualele defectiuni care ar putea aparea in cilindrul unui motor cu combustie.

Din pacate nu puteti deschide un cilindru in timpul unui motor care functioneaza pentru a verifica defectiunile, deoarece acest lucru ar interveni cu functionarea normala a unui motor. Prin urmare, un stetoscop le permite mecanicilor sa efectueze diagnosticare pe motor, la fel ca un profesionist medical cu corp uman.

Istoric al stetoscopului

A fost inventat in Franta de savantul francez Rene Laennec la Paris. Aceasta inovatie a venit din necesitate. Se simtea inconfortabil asezandu-si urechile pe piepturile femeilor pentru a asculta sunetele inimii. Drept urmare, a decis sa vina cu un dispozitiv care sa adauge un pic mai multa distanta intre el si pacientii sai. Primul prototip cu care a aparut arata ca un dispozitiv ocular pe care l-ar folosi piratii.

El si-a asezat urechea pe un capat al acestui stetoscop primitiv, in timp ce capatul celalalt ajungea pe piepturile pacientilor sai. Designul acestui dispozitiv are o multime de asemanari cu un dispozitiv vechi de proteza auditiva numit „trompeta de ureche”. Rene a observat faptul ca un caiet inrolat are capacitatea de a  amplifica sunetul unei inimi care bate, fara contact fizic cu pacientul.

El a numit dispozitivul sau un stetoscop. Termenul stetoscop isi are originile in greaca veche. „Stethos” inseamna tradus in limba romana piept, in timp ce „Scope” pot fi traduse in mod vag ca dispozitiv de ascultare.

Cele mai vechi forme de stetoscop care seamana cu cele pe care le cunoastem astazi au aparut in 1855 si au fost inventate de Golding Bird. Acestea au fost primele care au prezentat tuburi flexibile. Acest nou nivel de inovatie a fost menit sa ofere un plus de confort persoanelor care efectueaza auscultari.

Practica curenta

Stetoscoapele asa cum le stim astazi sunt, probabil, cea mai recunoscuta piesa de echipament medical. Sunt ceva ce nu trebuie sa le lipseasca profesionistilor din domeniul medical, chiar daca apar deja cei care spun ca incet, dar sigur, stetoscopul devine invechit.

Cresterea dispozitivelor cu ultrasunete portabile scade incet utilizarea acestor dispozitive din spitale, cel putin cand vine vorba de cercetari cardiovasculare.

In verificarea plamanilor si a intestinelor pentru detectarea semnelor de boala, insa stetoscopul isi pastreaza locul. Cu toate acestea, numai timpul va spune cat timp.

Tipuri de stetoscoape

  1. Stetoscop acustic

Probabil cel mai cunoscut tip de stetoscop este cel acustic. Acesta opereaza prin transmiterea sunetului de la piesa toracica la urechile ascultatorilor, prin tuburi tubulare pline de aer. Piesa toracica este formata de obicei din 2 laturi care pot fi asezate pe pieptul pacientilor, un clopot si o diafragma.

Daca diafragma este plasata pe pieptul pacientilor, undele de aer acustice sunt produse de vibratia diafragmei din plastic care se deplaseaza prin tub pana la urechile ascultatorilor. Daca se foloseste clopotul, vibratiile sunt transmise direct catre urechile ascultatorilor.

Diafragma este folosita pentru a auzi sunete de inalta frecventa in timp ce clopotul emite cel mai bine sunete de frecventa joasa. Ambele sunt necesare pentru a efectua o auscultare la scara completa. Acest stetoscop a fost inventat de Rappaport si Spraguein prima parte a secolului XX. A

O problema majora a acestui tip de stetoscop a fost intotdeauna aceea ca nivelul sonor este intr-adevar scazut. Aceasta problema a fost insa depasita in 1999 cu inventia lumenului continuu stratificat si a mecanismului acetic cinetic in 2002.

  1. Electronic

Principala functie a acestor tipuri de stetoscoape este aceea ca transforma semnale sonore analogice in semnale digitale. Acest lucru poate fi realizat intr-unul din cele doua moduri.

Primul mod in care se face acest lucru este prin plasarea unui microfon in piept. Cu toate acestea, aceasta metoda are multe dezavantaje. Prin amplificarea directa a sunetului, trebuie sa faceti fata multor zgomote de fundal care vor fi amplificate si din neatentie. Acest lucru poate impiedica grav o auscultare.

Un alt mod de a face acest lucru si, de exemplu, modul 3M, este sa folositi un cristal piezo-electric. Cristalele pieze-electrice functioneaza in asa fel incat atunci cand se aplica presiune asupra lor, se elibereaza o mica sarcina electrica. Drept urmare zgomotul ambiental este filtrat si auziti bataile inimii reale doar in forma digitala.

Marele beneficiu al stetoscoapelor electronice este ca puteti stoca auscultarea unui pacient pentru a forma un fisier de baza al acelui pacient. Veti avea intotdeauna o referinta viitoare la care sa va adresati daca auziti sau gasiti ceva din loc. In al doilea rand, deoarece sunetele pe care le produc sunt digitale, puteti adauga un dispozitiv splitter la priza acustica. Acest lucru va permite sa adaugati o a doua pereche de casti.

  1. Fetal

Un stetoscop fetal sau un fetoscop seamana foarte mult cu vechea trompeta de ascultare. Dispozitivul functioneaza prin plasarea unui capat al stetoscopului pe abdomenul femeii insarcinate. Acest lucru permite ascultatorului sa asculte bataile inimii fatului. Un fetoscop se mai numeste si un corn Pinard dupa obstetricianul francez Adolphe Pinard.

  1. Doppler

Un stetoscop doppler functioneaza folosind celebrul efect doppler. Miscarea este detectata de modificarea frecventei undelor sonore. Ca urmare, stetoscoapele care folosesc efectul doppler ca principiu principal de detectie s-au dovedit a fi mai sensibili in detectarea regurgitarilor aortice si in detectarea relaxarii ventriculare afectate.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Ce este o ecografie abdominala?

BlogCe este o ecografie abdominala?

Scanarile cu ultrasunete care mai sunt cunoscute si ca ecografii abdominale, utilizeaza undele sonore de inalta frecventa pentru…