Ce este USB-C si de ce il veti dori?

0 Shares
0
0
0

USB-C este standardul emergent pentru incarcare si transfer de date. In acest moment, este inclus in dispozitive precum cele mai noi laptopuri, telefoane si tablete si, il puteti comanda de pe www.tozmobile.ro. In cel mai scurt timp, se va raspandi la aproape tot ceea ce foloseste in prezent conectorul USB mai vechi.

Desi specificatiile pentru USB-C au fost publicate pentru prima data in 2014, tehnologia a fost mult mai utilizata in ultimul an. Se pregateste acum sa fie un inlocuitor real pentru nu numai standardele USB mai vechi, ci si pentru alte standarde precum Thunderbolt si DisplayPort.

Testarea este chiar in lucrari pentru a furniza un nou standard audio USB folosind USB-C ca un potential inlocuitor pentru mufa audio de 3,5 mm. USB-C este strans legat de alte standarde noi, cum ar fi USB 3.1 pentru viteze mai rapide si USB Power Delivery pentru livrare de energie imbunatatita prin conexiuni USB.

USB-C dispune de o forma de conector noua, mai mica, reversibila, astfel incat este mai usor sa conectati. Cablurile USB-C pot avea o putere semnificativ mai mare, astfel incat pot fi utilizate pentru a incarca dispozitive mai mari, cum ar fi laptopurile. De asemenea, ofera pana la dublarea vitezei de transfer a USB 3 la 10 Gbps. Desi conectorii nu sunt compatibili cu intoarcerea, standardele sunt, astfel incat adaptoarele pot fi utilizate cu dispozitive mai vechi.

Tip C prezinta o noua forma de conector

USB Type-C are un nou conector fizic minuscul – aproximativ dimensiunea unui conector micro USB. Conectorul USB-C insusi, pe care il puteti comanda in doar cateva secunde de pe www.tozmobile.ro, poate suporta diverse noi si interesante standarde USB, cum ar fi USB 3.1 si furnizarea de energie USB (USB PD).

Conectorul USB standard cu care este cel mai cunoscut este USB Type-A. Chiar daca am trecut de la USB 1 la USB 2 si pe dispozitive moderne USB 3, acel conector a ramas acelasi. Este la fel de masiv ca intotdeauna si se conecteaza doar intr-un fel. Dar, pe masura ce dispozitivele deveneau mai mici si mai subtiri, acele porturi USB masive pur si simplu nu se potriveau. Acest lucru a dat nastere multor alte forme de conector USB, cum ar fi conectorii „micro” si „mini”.

Aceasta colectie incomoda de conectori in forma diferita pentru dispozitive de dimensiuni diferite se apropie in sfarsit. USB Type-C ofera un nou conector standard care este foarte mic. Este de aproximativ o treime de dimensiunea unui vechi conector USB de tip A. Acesta este un singur conector standard pe care fiecare dispozitiv trebuie sa fie capabil sa-l foloseasca.

Veti avea nevoie doar de un singur cablu, indiferent daca conectati un hard disk extern la laptop sau va incarcati smartphone-ul de la un incarcator USB. Acest conector minuscul este suficient de mic pentru a se incadra intr-un dispozitiv mobil super-subtire, dar este suficient de puternic pentru a conecta toate perifericele pe care le doriti la laptop. Cablul in sine are conectori USB de tip C la ambele capete si este un singur conector.

USB-C ofera multe alte beneficii. Este reversibil, asa ca nu va mai trebui sa rasuciti conectorul de cel putin trei ori in cautarea orientarii corecte. Este o singura forma de conector USB pe care ar trebui sa o adopte toate dispozitivele, astfel incat nu va trebui sa pastrati o multime de cabluri USB diferite, cu forme de conector diferite pentru dispozitivele dvs. diferite. Si nu veti mai avea porturi masive care ocupa o cantitate inutila de spatiu pe dispozitivele din ce in ce mai subtiri.

Porturile USB Type-C pot suporta, de asemenea, o varietate de protocoale diferite folosind „moduri alternative”, ceea ce va permite sa aveti adaptoare care pot emite HDMI, VGA, DisplayPort sau alte tipuri de conexiuni din acel singur port USB.

Adaptorul digital multiport USB-C de la Apple este un bun exemplu in acest sens, oferind un adaptor care va permite sa conectati un HDMI, VGA, conectori mai mari USB Type-A si un conector USB tip C mai mic printr-un singur port. Dezordinea porturilor USB, HDMI, DisplayPort, VGA si de alimentare de pe laptopurile tipice poate fi eficientizata intr-un singur tip de port.

USB-C, USB PD si Power Delivery

Specificatia USB PD este, de asemenea, strans legata cu USB Type-C. In prezent, o conexiune USB 2.0 ofera o putere de pana la 2,5 wati – suficient pentru a-ti incarca telefonul sau tableta, dar despre asta este vorba. Specificatia USB PD acceptata de USB-C imbunatateste aceasta livrare de energie la 100 de wati. Este bidirectional, deci un dispozitiv poate trimite sau primi energie.

Si aceasta putere poate fi transferata in acelasi timp in care dispozitivul transmite date prin conexiune. Acest tip de furnizare de energie ar putea chiar sa va permita sa incarcati un laptop, care necesita, de obicei, pana la aproximativ 60 de wati.

USB-C, USB 3.1 si rate de transfer

USB 3.1 este un nou standard USB. Latimea de banda teoretica a USB 3 este de 5 Gbps, in timp ce USB 3.1 este de 10 Gbps. Aceasta este dubla latimii de banda – la fel de rapid ca un conector Thunderbolt de prima generatie.

USB Type-C nu este insa acelasi lucru cu USB 3.1. USB Type-C este doar o forma de conector, iar tehnologia de baza ar putea fi doar USB 2 sau USB 3.0. De fapt, tableta Android N1 de la Nokia foloseste un conector USB de tip C, dar dedesubt este tot USB 2.0 – nici macar USB 3.0. Cu toate acestea, aceste tehnologii sunt strans legate. Cand cumparati dispozitive, va trebui doar sa fiti atenti la detalii si sa va asigurati ca cumparati dispozitive (si cabluri) care accepta USB 3.1.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…