Tot ce trebuie sa stii despre un EKG: la ce sa te astepti in timpul testarii

0 Shares
0
0
0

Cu toate ca in ziua de astazi accesul la informatie este mult mai usor si poti afla simplu ce ar trebui sa faci pentru a-ti mentine inima sanatoasa , exista un numar extrem de mare de decese cauzate de bolile de inima, chiar in randul persoanelor tinere.  Cu toate ca nu poate determina riscul producerii unui atac de cord, eletrocardiograma normala este o metoda importanta cu ajutorul careia poti afla mai multe despre sanatatea inimii tale.

Ce este un EKG?

Electrocardiograma sau EKG este o testarea rapida care arata activitatea electrica a inimii. Electrocardiograma se realizeaza, de regula, pentru a evalua starea de sanatate a pacientului sau este o parte a unei examinari clinice amanuntire. Activitatea inimii din timpul testarii se afiseaza sub forma unor linii. Cresterile si scaderile liniilor inregistrate se numesc unde.

Tipuri de EKG

Exista trei tipuri principale de eletrocardiograme, pe care pacientii, in functie de simptome sau istoricul medical sunt sfatuiti sa le faca

EKG de repaus se va efectua atunci cand este necesar de observat modul in care inimia functioneaza cand pacientul se afla in repaus. Atunci, medicul care efectueaza testarea ii va cere pacientului sa stea intins si relaxat in timp ce miscarile inimii se inregistreaza in aceste conditii.

EKG de efort, asa cum ii sugereaza si denumirea, testeaza activitatea inimii atunci cand pacientul desfasoara o activitate sau un efort fizic. Aceasta investigatie mai este denumita si test de efort cardiac. In timpul testarii, pacientului i se va cere sa mearga sau chiar sa alerge pe o banda, in timp ce activitatea electrica a inimii este inregistrata.

EKG Holter este un EKG portabil care monitorizeaza activitatea inimii timp de 1-2 zile. De regula, acest tip de monitorizare este recomandat pacientilor cu ritm anormal al inimii, celor care au palpitatii sau atunci cand cantitatea de sange pompata spre muschiul inimii nu este suficienta.

Ce se intampla in timpul unui EKG

Pentru a te pregati pentru EKG nu trebuie sa faci nimic special. In cazuri specifice si in functie de situatii individuale, doctorul va oferi toate informatiile necesare.

Un EKG este nedureros, noninvaziv si se realizeaza in cabinetul medical. Pacientul care se prezinta pentru un EKG este sfatuit sa poarte haine lejere, de preferat o camasa cu nasturi in fata pentru a facilita procesul. Cei 10 electrozi sunt aplicati pe corpul pacientului pe brate, picioare si pe piept. Electrozii sunt conectati la un monitor. Pe perioada examinarii, care dureaza doar cateva minute, pacientul va trebui sa stea nemiscat si sa nu vorbeasca.

Interpretarea rezultatelor eletrocardiogramei

La prima vedere, rezultatele unui EKG nu sunt altceva decat niste linii ondulate pe o bucata de hartie. Pentru doctorul care citeste rezultatele, aceste linii oferta informatii importante despre felul in care inima pacientului functioneaza. Prin intermediul examinarii EKG doctorul poate vedea daca sunt batai neregulate ale inimii, daca este prezenta tahicardia (ritm anormal de accelerat al batailor inimii) sau bradicardia (ritm anormal de incet al batailor inimii) ori daca are in fata un pacient care a suferit de un atac de cord, in trecut.

 

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…