Vinul este o bautura alcoolica facuta cu sucul fermentat de struguri. Tehnic, vinul se poate face cu orice fructe (adica mere, afine, prune etc.), dar daca spune doar „vin” pe eticheta, atunci este facut cu struguri. (Apropo, strugurii de vin sunt diferiti decat strugurii de masa).
Vorbind despre diferente, diferenta dintre vin si bere este ca berea este obtinuta din boabe preparate care apoi sunt fermentate. Deci, foarte simplu, vinul este facut din fructe, iar berea este facuta din boabe.
Ce sunt strugurii de vin?
Strugurii de vin difera de strugurii de masa: sunt mai mici, mai dulci si au o multime de seminte. Strugurii de vin au nevoie de un intreg sezon pentru a se coace si astfel, vinul este produs doar o data pe an.
Gustul vinului
Exista mai multe fatete care explica aroma unica a vinului: aciditate, dulceata, alcool, tanin si compusi aromatici produsi in fermentatie.
- Aciditatea: Vinul ca bautura se afla pe capatul acid al scarii pH-ului, de la 2,5 (lamaie) pana la 4,5 (iaurt grecesc). Vinul are gust de tarta.
- Dulceata: In functie de ce stil de vin beti, dulceata in vin variaza de la a nu avea zahar deloc pana la dulce ca siropul de artar. Termenul „uscat” se refera la un vin fara dulceata.
- Alcool: gustul alcoolului este picant, si va incalzeste spatele gatului. Gama medie de alcool a vinului este de aproximativ 10% ABV (alcool in volum) pana la 15% ABV.
- Tanin: Taninul se gaseste in vinurile rosii si contribuie la calitatea astringenta a vinului rosu. Pune-ti o punga de ceai neagra umeda pe limba pentru un exemplu excelent in ceea ce priveste gustul taninului.
- Compusi aromatici: in minusculele minutiuni ale vinului (fenoli, esteri, alcooli superiori, acizi, etc) este locul in care veti gasi complexitatea aromelor vinului. Fiecare soi de struguri prezinta compusi aromatici la diferite niveluri. Acesta este motivul pentru care unele vinuri au miros de fructe de padure, iar altele miros de flori. Un alt factor care contribuie la aromele vinului este imbatranirea.
Aproape toate vinurile rosii sunt imbatranite in stejar, ceea ce contribuie nu numai la compusii aromatici ai unui butoi de stejar (precum vanilina), dar, de asemenea, actioneaza ca o conducta de expunere a vinului la oxigen. Oxidarea si imbatranirea produc o gama de arome unice pentru vin, inclusiv gust placut si arome de fructe / flori uscate.
Beneficiile vinului
Vinul este o bautura care are o multime de beneficii pentru sanatate, motiv pentru care oamenii cumpara cu incredere diferite soiuri de vin, de pe https://www.24drinks.ro/vin. In cele ce urmeaza, veti descoperi doar cateva dintre cele mai importante beneficii pe care vinul le ofera.
Contine antioxidanti
In lupta impotriva combaterii radicalilor liberi care cauzeaza probleme teribile de sanatate precum cancerul, vinul ar putea fi raspunsul tau. Vinul este plin de antioxidanti care ataca radicalii liberi cand vin pandind. Cand alegeti vinul pentru antioxidanti, mergeti cu alb.
Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Barcelona a descoperit ca fenolii din vinul alb au avut antioxidanti egali, daca nu chiar mai mari decat cei din vinul rosu. Acest lucru este interesant, deoarece consumatorii de vin cred ca vinul rosu ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate in cantitati moderate.
Imbunatateste sistemul imunitar
Desi probabil ca nu ar trebui sa incetati sa va luati zilnic vitaminele, consumul zilnic de un pahar de vin va poate oferi sistemului imunitar un impuls. Consumul moderat de alcool poate evita infectiile si va poate mentine sistemul imunitar sub control. Totusi, nu te indeparta prea mult. Consumul excesiv poate duce la efecte negative care infrang intregul scop sau consumul de vin pentru o imbunatatire a imunitatii.
Creste densitatea osoasa
Pe masura ce imbatranim, oasele noastre devin mai fragile. V-ati putea creste aportul de calciu consumand lapte sau puteti face o favoare reala si savurati un pahar relaxant de vin.
Vinul rosu are niveluri ridicate de siliciu, ceea ce este excelent pentru densitatea minerala a oaselor. Creste densitatea si reduce sansa de osteoporoza.
Reduce sansele unui accident vascular cerebral
Un consum moderat de vin – si alcool in general – poate preveni coagularea sangelui. Vinul actioneaza ca un diluant natural al sangelui, spargand orice cheaguri de sange care ar putea duce la un accident vascular cerebral. Acest risc mai mic de coagulare a sangelui este mai benefic pentru femei decat barbatii.
Atentie, desi consumul usor pana la moderat poate fi bun in prevenirea unui accident vascular cerebral, bautorii care consuma vin in exces, pot avea un efect opus, ceea ce duce la un risc mai mare de atacuri de cord, nu la un risc mai mic. Ca pentru toate lucrurile bune din viata, moderatia este esentiala.
Reduce riscul bolilor de inima
In lupta impotriva bolilor de inima, luarea tuturor masurilor de precautie merita bine – mai ales atunci cand implica vin. Taninurile gasite in vinul rosu contin procianidine – fenoli care neutralizeaza radicalii liberi – care s-au dovedit a fi eficienti in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Acestea sunt doar cateva beneficii ale vinului, insa lista este mult mai lunga si mai complexa. Tinand cont de toate acestea insa, este indicat sa va indreptati atentia spre https://www.24drinks.ro/vin, de unde puteti comanda cele mai bune vinuri, pe care le puteti consuma cu moderatie.