Un cilindru compactor (rulou rutier), este un vehicul de inginerie de tip compactor utilizat pentru compactarea solului, pietrisului, betonului sau asfaltului in constructia drumurilor si fundatiilor. Role similare sunt utilizate si la depozitele de gunoi sau in agricultura. Puteti descoperi diferiti cilindri compactori de ultima generatie, accesand https://www.retutilaje.ro/utilaje-mare-mecanizare/cilindri-compactori. Cilindrii compactori sunt deseori denumiti regulatoare de aburi, indiferent de metoda lor de propulsie.
Scurt istoric
Primele role de drum au fost trase de cai si probabil au fost doar instrumente agricole imprumutate. Intrucat eficienta unei role depinde in mare masura de greutatea sa, vehiculele cu motor propriu au inlocuit rolele trase de cai de la mijlocul secolului al XIX-lea. Primele astfel de vehicule au fost role cu abur.
Rolele cu abur monocilindru au fost utilizate in general pentru compactarea bazei si rularea cu turatii mari ale motorului cu angrenaj redus, pentru a promova saritura si vibratiile de la arborele cotit pana la rulouri, in acelasi mod ca un cilindru vibrator. Rolele cu abur dublu sau cilindru compus au devenit populare incepand cu anul 1910 si au fost utilizate mai ales pentru rularea suprafetelor asezate la cald datorita motoarelor lor mai fine, dar ambele tipuri de cilindri sunt capabile sa rostogoleasca suprafata finisata.
Rulourile cu abur erau adesea dedicate unei sarcini prin angrenarea lor, deoarece motoarele mai lente erau destinate compactarii bazei, in timp ce modelele cu angrenaje superioare erau adesea denumite “slefuitoare de cipuri”, care urmau in spatele masinilor de asternut cu gudron fierbinte.
Unele companii rutiere din Statele Unite au folosit benzina cu aburi pana in anii 1950, iar in Marea Britanie, unele au ramas in serviciul comercial pana la inceputul anilor ’70.
Pe masura ce tehnologia motoarelor cu combustie interna s-a imbunatatit pe parcursul secolului XX, kerosenul, benzina si rolele cu motor diesel au inlocuit treptat omologii lor cu abur. Primele role de rulare cu combustie interna erau foarte asemanatoare cu rolele de abur pe care le inlocuiau.
Au folosit mecanisme similare pentru a transmite puterea de la motor la roti, de obicei angrenaje mari, expuse. Unii utilizatori nu le-au placut inca de la inceput, deoarece motoarele epocii erau de obicei greu de pornit, in special pe cele cu kerosen. Aproape toate rolele rutiere utilizate in comert utilizeaza acum energie diesel.
Utilizari pe un drum
Cilindrii compactori utilizeaza greutatea vehiculului pentru a comprima suprafata rulata (statica) sau pentru a utiliza avantaj mecanic (vibratie). Compactarea initiala a substratului pe un proiect rutier se face cu ajutorul unui cilindru cu tambur, care atinge o densitate mai mare de compactare datorita placutelor, avand o suprafata mai mica.
Pe autostrazile mari, un compactor cu patru roti, cu tambur cu picioare si cu o lama, ar fi folosit datorita greutatii mari, vitezei si fortei puternice de impingere pentru a raspandi materialul in vrac. Pe drumurile regionale poate fi folosita o masina cu tambur cu un singur pad mai mic.
Urmatoarea masina este de obicei un singur compactor cu tambur neted, care compacteaza punctele inalte in jos pana cand solul este neted, iar acest lucru se face de obicei in combinatie cu un greder motor pentru a obtine o suprafata nivelata. Uneori, in aceasta etapa, s-ar folosi un rulou pneumatic.
Aceste role au doua randuri (fata si spate) de anvelope pneumatice care se suprapun, iar flexibilitatea anvelopelor asigura o actiune de framantare care etanseaza suprafata si cu o oarecare miscare verticala a rotilor, permite ruloului sa functioneze eficient pe sol neuniform. Odata ce baza solului este plana, compactorul cu tambur nu mai este utilizat pe suprafata drumului.
Urmatorul curs (baza rutiera) va fi compactat folosind un tambur neted, role tandem netede sau role pneumatice in combinatie cu un greder si un camion cu apa pentru a obtine suprafata plana dorita, cu un continut adecvat de umiditate pentru o compactare optima.
Odata ce baza rutiera este compactata, compactatorul neted cu un singur tambur nu mai este utilizat pe suprafata drumului (exista, cu toate acestea, o exceptie daca tamburul unic are anvelope speciale cu baza lata pe masina).
Cursul final de uzura a betonului de asfalt este stabilit cu ajutorul unui pavel si compactat folosind un cilindru cu tambur neted tandem, un cilindru cu trei puncte sau o rola pneumatica.
Rolele cu trei puncte de pe asfalt au fost foarte frecvente odata si sunt inca folosite, dar rolele vibrante in tandem sunt alegerea obisnuita acum, actiunea de framantare a pneurilor pneumatice fiind ultima rola care se inchide de pe suprafata. Aceste utilaje sunt de asemenea, utilizate in compactarea depozitelor.
Variante si caracteristici
- La unele utilaje, tamburele pot fi umplute cu apa la fata locului pentru a atinge greutatea dorita. Cand este gol, cilindrul este mai usoara este mai usoara si poate fi de-asemenea mai usor transportat intre locurile de munca.
- Pe rolele pneumatice ale anvelopelor, corpul poate fi balastat cu apa sau nisip; sau pentru o compactare suplimentara este folosit nisip umed. Rolele moderne de anvelope pot fi umplute cu balast de otel, ceea ce ofera un echilibru mai egal pentru o mai buna compactare.
- compactare suplimentara poate fi obtinuta prin vibrarea tambururilor cu role, care sa permita o masina mica si usoara sa functioneze, precum si una mult mai grea. Vibratia este produsa in mod obisnuit de un motor hidrostatic cu rotire libera in interiorul tamburului pe a carui ax a fost atasata o greutate excentrica.
- Unele role au o a doua greutate care poate fi rotita in raport cu greutatea principala, pentru a regla amplitudinea vibratiei si, prin urmare, forta de compactare.
- Lubrifierea cu apa poate fi asigurata pe suprafata tamburului de la „rezervoarele de stropire” de la bord pentru a preveni lipirea asfaltului la tambur.
- Transmisiile hidraulice permit o mai mare flexibilitate a proiectarii. In timp ce exemplele timpurii au folosit actionari mecanice directe, hidraulica reduce numarul de piese mobile expuse contaminarii si permite conducerea tamburului, oferind o tractiune suplimentara pe inclinatii.
- Rolele cu propulsie umana pot avea doar un singur tambur cu role.
- Rolele autopropulsate pot avea doua tamburi, montate unul in fata celuilalt (format cunoscut sub numele de “duplex”), sau trei role, sau doar una, cu rolele din spate inlocuite cu anvelope pneumatice calcate pentru o tractiune sporita.