Ce sunt drepturile omului?

0 Shares
0
0
0

Drepturile omului sunt drepturi datorate tuturor oamenilor, doar datorita faptului ca sunt fiinte umane, si au o valabilitate universala. Aceasta universalitate a drepturilor omului, care sta la baza tuturor declaratiilor privind drepturile omului si a acordurilor privind drepturile omului, nu este respectata in mod egal pretutindeni.

10 decembrie: Ziua Drepturilor Omului

La 10 decembrie 1948, aceasta a fost anuntata de Organizatia Natiunilor Unite dupa o lunga calatorie – „Declaratia universala a drepturilor omului”.

Adunarea generala a Natiunilor Unite, doi ani mai tarziu in 1950, a proclamat Ziua Drepturilor Omului din 10 decembrie pentru a atrage „popoarele lumii” atentia asupra Declaratiei universale a drepturilor omului ca obiectiv comun care trebuie atins pentru toate popoarele si natiunile.

La acel moment, nimeni nu trebuia sa se lipeasca de sabloane, deoarece nu existau contracte sau alte garantii. Abia mai tarziu au fost adoptate si puse in aplicare doua pacturi care au dat drepturilor omului o forma legala. Impreuna cu Declaratia generala, Pactele civile si sociale ale ONU formeaza codul international pentru drepturile omului.

Universal si esential: drepturile omului

De asemenea, drepturile omului nu sunt o problema in secolul XXI. Ele continua sa fie ignorate de catre indivizi, grupuri si state. Chiar si astazi, la cateva zeci de ani mai tarziu de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, acestea sunt inca departe de a fi respectate de toate tarile care au semnat Declaratia.

Drepturile omului sunt disponibile tuturor oamenilor, numai datorita faptului ca oamenii sunt fiinte umane, indiferent de originea, sexul, religia sau varsta lor.

Din pacate, cererea pentru respectarea si aplicarea drepturilor omului nu si-a pierdut actualitatea, sa ne gandim doar la cuvintele cheie tortura, protectia refugiatilor, dreptul la azil sau libertatea religiei sau dezbaterea despre violenta sexuala impotriva femeilor.

Cele patru libertati fundamentale

„Cele patru libertati” nu sunt mentionate doar in preambulul Declaratiei universale a drepturilor omului, presedintele Roosevelt a vorbit despre ele inca din 1941:

  • Libertatea de exprimare;
  • Libertatea religioasa;
  • Libertatea de nevoie;
  • Libertate de frica.

In timp ce primele doua au fost idei din vremuri anterioare, libertatea de nevoie si frica a fost cu atat mai importanta, deoarece aceasta idee a fost o idee noua pentru drepturile omului.

Declaratia universala a drepturilor omului din 1948

Eleanor Roosevelt a anuntat Declaratia Universala a Drepturilor Omului la 10 decembrie 1948. Adunarea generala de la Palais de Chaillot din Paris a acceptat-o ??dupa doi ani de procesare.

Declaratia sta la baza legislatiei moderne privind drepturile omului si este recunoscuta de comunitatea internationala fara exceptie. Declaratia universala a drepturilor omului se bazeaza pe principiul demnitatii innascute a fiecarei fiinte umane. Toate persoanele au dreptul la aceste drepturi „fara distinctie, de exemplu prin rasa, culoarea pielii, sex, limba, religie, convingere politica sau de alta natura, origine nationala sau sociala, avere, nastere sau alt statut”.

Declaratia nu are forta juridica obligatorie a unui contract, dar pentru multi se aplica deja ca drept international obisnuit.

Incalcarea drepturilor omului

Lipsa controlului asupra respectarii drepturilor omului

Cu toate acestea, declaratia generala a drepturilor omului, potrivit statutului sau juridic, este doar o recomandare a Adunarii Generale, care nu a fost obligatorie. De asemenea, nu exista mecanisme de control in Declaratia universala a drepturilor omului.

Cu toate acestea, respectarea drepturilor omului nu poate fi aplicata cu forta impotriva tarilor in cauza, deoarece acest lucru ar contrazice propriile noastre principii.

Prin urmare, Natiunilor Unite le este dificil sa aplice drepturile omului. Cu toate acestea, a fost facut un prim pas: Pentru a constientiza drepturile omului si a urmari penal incalcarile, institutii precum Curtea Penala Internationala au fost infiintate intr-un deceniu de drepturi ale omului (1995-2004).

Drepturile omului – un produs al razboiului?

Crimele oribile impotriva umanitatii si demnitatii umane de catre national-socialisti au modelat aparitia si constientizarea necesitatii drepturilor omului in forma lor actuala. De aici propozitia din preambul: „… pentru ca nerecunoasterea si dispretul fata de drepturile omului au dus la acte de barbarie care infureaza constiinta umana”.

Asadar, dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus ale acestui articol, fiecare persoana are drepturi, si ar trebui sa ii fie respectate. Din pacate insa, in viata de zi cu zi, oamenii se pot confrunta cu foarte multe situatii in care le sunt incalcate drepturile omului, drepturi care sunt recunoscute la nivel mondial.

Tocmai din acest motiv, este deosebit de important ca fiecare persoana sa se documenteze cat mai bine, si sa isi cunoasca drepturile. Drepturile omului ar trebui sa fie cunoscute de catre toate fiintele umane, pentru ca atunci cand sunt victime ale unor abuzuri, sa stie ca ca nu este corect ceea ce li se intampla, si sa sa stie ca trebuie sa caute un avocat Bucuresti, care sa le vina in ajutor.

Nu de putine ori, romanii care au fost victime ale unor abuzuri, si carora le-au fost incalcate drepturile, si-au cautat, si si-au gasit dreptatea la CEDO, fiind mai apoi despagubiti.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…