Ridurile reprezinta una din etapele naturale ale procesului de imbatranire. Pe masura ce oamenii imbatranesc, pielea lor devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica si mai putin capabila sa se protejeze de daune. Acest lucru duce la aparitia ridurilor.
Expresiile faciale, de exemplu zambitul in repetate randuri, sau incruntarea pot conduce la linii fine si riduri la o varsta mai tanara decat ar fi cazul.
Potrivit specialistilor, de fiecare data cand o persoana utilizeaza un muschi facial, se formeaza un canel sub suprafata pielii. Atunci cand o persoana este tanara, pielea izvoraste din nou, dar pe masura ce creste, pielea isi pierde flexibilitatea. Rasucirea inapoi devine mai greoaie si mai putin frecventa, ducand la caneluri mai permanente.
Cu siguranta nu doar imbatranirea poate provoca aparitia ridurilor, ci si anumiti factori de mediu. Expunerea la lumina ultravioleta (UV) este primul factor care poate provoca aparitia prematura a ridurilor. Lumina UV distruge fibrele de colagen si elastina din piele. Aceste fibre formeaza tesutul conjunctiv al pielii. Ele sunt situate sub suprafata pielii si sustin pielea. Descompunerea acestui strat determina slabirea si flexibilitatea pielii. Pielea incepe sa coboare si apar riduri.
Persoanele care isi desfasoara activitatea in lumina soarelui au sanse foarte mari de a se confrunta cu aparitia de riduri precoce. Locurile de munca care implica acest tip de expunere includ munca pe santier de exemplu, sau orice alta munca in aer liber.
Fumatul regulat grabeste procesul de imbatranire a pielii, din cauza scaderii aprovizionarii cu sange a pielii. Alcoolul deshidrateaza pielea, iar pielea uscata are tendinta de a ridica.
Cum se trateaza ridurile?
In momentu in care discutam despre tratarea ridurilor, din fericire exista mai multe solutii care pot fi incercate, asa ca vom vedea in cele ce uremaza despre ce este vorba.
Medicamente
Retinoidele topice sunt derivate din vitamina A si se spune ca acestea reduc ridurile fine, unele pigmentari si rugozitatea pielii. Acest tip de medicament poate face mai usor pielea sa arda lumina soarelui, asa ca pacientul trebuie sa-l utilizeze cu un program de ingrijire a pielii pentru a proteja pielea. Efectele adverse posibile includ uscaciunea, mancarimea, senzatia de arsura, furnicaturile si roseata.
Rezultatele usoare pana la modeste pot fi obtinute uneori din retinol, alfa hidroxi acizi, kinetin, coenzima Q10, peptide de cupru si antioxidanti . Concentratia de ingredient activ intr-o crema cu riduri OTC va fi semnificativ mai mica decat o revizie. In majoritatea cazurilor, daca exista rezultate, de regula nu dureaza mult.
Exista si persoane care isi doresc sa urmeze o procedura de tratament riduri care sa ofere rezultate spectaculoase, iar terapia cu laser poate fi o asemenea solutie. Dermabraziunea este o alta procedura uila.
Terapie cu laser
Laserul, sursa de lumina si tratamentul cu radiofrecventa (RF) distrug stratul exterior al pielii cu un fascicul laser, in timp ce derma sau pielea care se afla sub piele este incalzita. Aceasta stimuleaza dezvoltarea de noi fibre de colagen. Cand rana se vindeca, pielea noua este mai fina si mai stransa, dar resurfacarea laser ablativ poate dura cateva luni pentru a se vindeca. Terapiile noi folosind tehnologia laser se pot vindeca mai repede.
Lazile non-ablative, dispozitivele de radiofrecventa si sursele de lumina pulsata nu dauneaza epidermei. Pielea de baza este incalzita, declansand formarea de colagen si elastina nou. Pielea se simte mai ferma si apare reimprospatata dupa mai multe tratamente, iar timpul de recuperare este mai rapid, dar sunt necesare mai multe tratamente, iar rezultatele sunt mai subtile.
Dermabraziunea
Dermabraziunea este o procedura chirurgicala care implica indepartarea sau abraziunea controlata a straturilor superioare ale pielii cu smirghel sau alte mijloace mecanice. Dermabraziunea este utilizata pentru a indeparta ridurile fine, tatuajele, nevii sau molii, cicatrici cauzate de acnee si alte tipuri de cicatrici.
Poate provoca socuri, umflaturi si roseata. Acestea se estompeaza in general dupa 2 saptamani, dar unele rozuri pot ramane pentru cateva luni. Rezultatele dorite nu sunt imediate si pot dura cateva luni.
Microdermabraziunea utilizeaza un vid puternic pentru pulverizarea microcristalelor de oxid de aluminiu pe toata suprafata pielii. Procedura elimina straturile cele mai exterioare ale celulelor pielii si stimuleaza cresterea celulelor in straturile subiacente ale pielii.
Acest tip de tratament se spune ca ajuta la aspectul mai proaspat si mai fin al pielii, precum si la diminuarea aspectului de linii si riduri, pori extinse, piele grosiera si leziuni la soare. Pacientul poate avea roseata usoara in zonele de piele tratata. Tratamentele repetate sunt necesare deoarece rezultatele sunt temporare.
Ei bine, acestea sunt doar doua tratamente, insa exista si alte interventii care pot fi efectuate de catre specialisti, pentru indepartarea ridurilor. Putem aminti aici botoxul, coaja chimica sau liftingul facial.