Sistemele septice sunt structuri de tratare a apelor uzate subterane, utilizate in mod obisnuit in zonele rurale fara sisteme de canalizare centralizate. Ele folosesc o combinatie de natura si o tehnologie dovedita pentru tratarea apelor reziduale provenite din instalatiile sanitare casnice produse de bai, canale de bucatarie si spalatorii.
Un sistem septic tipic este compus dintr-un rezervor septic si un camp de drenaj sau un camp de absorbtie a solului. Rezervorul septic digera materia organica si separa materiile flotabile (de exemplu, uleiurile si grasimile) si solidele din apele reziduale.
Mai exact, aceste rezervoare septice dispun de vidanjare separatoare de grasimi. Sistemele bazate pe soluri descarca lichidul (cunoscut ca efluent) din rezervorul septic intr-o serie de tevi perforate ingropate intr-un camp de lesiere, camere sau alte unitati speciale destinate sa elibereze lent efluentul in sol.
Sistemele alternative utilizeaza pompe sau gravitatii pentru a ajuta efluentii rezervoarelor septice sa treaca prin nisip, materii organice (de exemplu, turba si rumegus), zone umede construite sau alte medii pentru eliminarea sau neutralizarea poluantilor, cum ar fi agentii patogeni, azot, fosfor si alti contaminanti.
Unele sisteme alternative sunt concepute pentru a evapora apa uzata sau pentru a o dezinfecta inainte de a fi descarcata in sol.
In mod specific, acesta este modul in care functioneaza un sistem tipic septic conventional:
- Toata apa se scurge din casa ta dintr-o conducta de drenaj intr-un rezervor septic.
- Rezervorul septic este un recipient ingropat, etans, de obicei din beton, fibra de sticla sau polietilena. Misiunea sa este de a mentine apele reziduale suficient de lungi incat sa permita ca solidele sa se aseze pana la nisa care formeaza namol, in timp ce uleiul si grasimea plutesc spre varf ca deseuri.
- Compartimentele si o priza in forma de T impiedica namolul si spuma sa paraseasca rezervorul si sa se deplaseze in zona de scurgere.
- Apa reziduala lichida (efluent) apoi iese din rezervor in campul de scurgere. Statia de scurgere este o sapatura superficiala, acoperita, realizata in sol nesaturat. Apa reziduala pre-tratata este evacuata prin conducte pe suprafete poroase care permit apelor uzate sa filtreze prin sol. Solul accepta, trateaza si disperseaza apa reziduala in timp ce se percolaza prin sol, in cele din urma deversand in apele subterane.
Daca campul de scurgere este supraincarcat cu prea mult lichid, se poate inunda, provocand scurgerea apei uzate in suprafata solului sau crearea de copii de rezerva in toalete si chiuvete.
In cele din urma, apele uzate se percolaza in sol, eliminand in mod natural bacteriile coliforme daunatoare, virusii si substantele nutritive. Bacteriile coliforme sunt un grup de bacterii care inhabesc predominant intestinele oamenilor sau ale altor animale cu sange cald. Este un indicator al contaminarii fecale umane.
Simptome care prevestesc esecul sistemului
Un miros neplacut nu este intotdeauna primul semn al unui sistem septic defectuos. Apelati un profesionist septic daca observati oricare dintre urmatoarele:
- Apa reziduala care se intareste in canalele de scurgere menajere.
- Iarba verde, spongioasa pe campul de scurgere, in special pe vreme uscata.
- Amestecarea apei sau a solului noroios in jurul sistemului septic sau in subsol.
- Un miros puternic in jurul rezervorului septic si a canalului de scurgere.
Daca sistemul dvs. septic nu este intretinut corespunzator, este posibil sa riscati sanatatea familiei, sa va raniti mediul si sa cheltuiti multi bani pentru remedierea problemei. Pe termen lung, mentinerea corespunzatoare a unui sistem septic este mult mai putin costisitoare decat inlocuirea unui sistem defect.
Unii producatori de aditivi din rezervoare septice sustin ca produsele lor descompun namolul in rezervoarele septice, astfel incat tancurile nu trebuie niciodata pompate. Nu toti sunt de acord cu privire la eficacitatea aditivilor.
De fapt, rezervoarele septice contin deja microbii de care au nevoie pentru un tratament eficient. Supravegherea periodica este o modalitate mult mai buna de a asigura functionarea corespunzatoare a sistemelor septice si de a furniza multi ani de serviciu. Indiferent, fiecare rezervor septic necesita pompare periodica.
Regimul de intretinere al rezervoarelor septice este ca schimbarea uleiului in masina, nu doriti sa asteptati pana cand exista o problema, asta ca sa facem o comparatie.
Rezervoarele septice ar trebui pompate in mod regulat, la fiecare 1 pana la 5 ani, a explicat ea. Cat de des ar trebui pompata rezervorul depinde de dimensiunea rezervorului si de numarul de persoane din gospodarie. Cu cat traiesc mai multi oameni iin gospodarie, cu atat mai des ar trebui sa goliti rezervorul.
De exemplu, intr-o gospodarie de doua persoane poate goli rezervorul la fiecare cinci ani, in timp ce pentru o gospodarie de patru persoane se poate sa fie nevoie sa se goleasca rezervorul la fiecare trei ani.