Cine a inventat irigarea prin picurare si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza?

De fapt, intr-o instalatie picurare se plaseaza mici emitatoare de picurare in imediata apropiere a sistemelor radiculare ale culturilor. Acest lucru ofera o eficienta mult imbunatatita si face sistemul mult mai controlabil in comparatie cu alte metode. Emitatorii elibereaza apa intr-o maniera lenta si constanta.

Emitatorii sunt foarte mici si sunt aranjati intr-o matrice in pamant. Aceste emitatoare sunt conectate direct la sursa de apa prin furtunurile de alimentare. O alta configuratie este ca emitatorii sa fie incorporati in furtunul de alimentare in loc de randuri de emitatori independenti. Aceasta se numeste furtun de scurgere.

Cine a inventat-o?

Inventia de irigare prin picurare este adesea atribuita unei singure Simcha Blass. Simcha a fost un inginer si inventator israelian care a trait intre 1897 si 1982. Simcha a fost o figura importanta in dezvoltarea apei in Israel, iar el impreuna cu fiul sau a initiat, a introdus si a dezvoltat sisteme de irigare prin picurare.

Irigarea prin picurare a fost testata intr-o forma primitiva in anii 1920, dar tehnologia moderna, asa cum o stim, a fost dezvoltata in mod corespunzator de Simcha in anii 1930 in Israel. Descoperirea lui pare sa fi fost un accident. Blass, petrecand ceva timp in regiunile desertului din sudul Israelului, a observat ceva ciudat. El a observat ca un copac aflat linga locatia lui se comporta mult mai bine decat orice alta vegetatie din apropiere.

Cand Blass se uita mai atent, observa ca o teava de apa de langa pom a avut o mica scurgere care-i furniza radacinii aprovizionarea sa lenta regulata cu apa. Aceasta descoperire accidentala l-a determinat pe Blass sa se lanseze intr-o calatorie de incercare si de testare de diverse materiale si presiuni de apa pentru o solutie ideala. Abia in anii 1950, cu ajutorul materialelor plastice moderne, Blass ar fi putut sa-si duca tehnologia la nivelul urmator. In anii 1960 Blass a reusit sa finalizeze tehnologia si sa brevete designul.

Componentele unui sistem de irigare picurare

Sistemele de irigare prin picurare sunt configuratii destul de simple, dar constau in mai multe componente. Un sistem tipic simplu va consta din urmatoarele componente.

Supape

Rolul valvelor in sistemul de irigare prin picurare este foarte simplu. Acestea activeaza sau dezactiveaza fluxul de apa. Supapele vin in diferite “arome”. Robinetii de izolare sunt actionati manual pentru sistemele care necesita oprirea frecventa a apei. Aceste supape sunt amplasate in mod obisnuit in apropierea sursei de alimentare cu apa pentru a permite izolarea sistemului pentru reparatii sau in afara sezonului.

Acestea pot fi instalate oriunde in sistem pentru a permite izolarea segmentelor sistemului pentru reparatii localizate, dar acest lucru este de obicei utilizat doar in sistemele mai mari.

Robinete de control

Robinetele de control sunt supapele care pornesc si opresc apa la “circuite” individuale sau zone ale curtii care pot fi irigate separat unele de altele. Acestea pot fi automate (cu ajutorul solenoidelor) sau manuale. In functie de proiectarea sistemului, poate fi instalat unul sau mai multe.

De exemplu, este posibil sa aveti o supapa de control care controleaza alimentarea cu apa a emitatorilor dintr-o gradina de legume. Cu t

Sistem de prevenire a refluxului

Aceasta este o bucata de kit utilizata in sistem pentru a impiedica, prin urmare murdaria, bacteriile, alti contaminanti sa fie inghitite inapoi in sistemul de alimentare cu apa potabila pentru sistemul de picurare. Acest dispozitiv este esential pentru toate sistemele de irigare prin picurare.

Sistemul de prevenire a refluxului este esential deoarece emitatorii de picurare se afla direct pe sol si sunt potentiali foarte sensibili la contaminarea apei cauzate de bolile cauzate de sol, etc.

Regulatoare de presiune si supape de reducere a presiunii

Aceste dispozitive, asa cum sugereaza si numele, reduc presiunea apei care curge prin sistem si o pastreaza la un nivel constant. Reductoarele de presiune si regulatoarele de presiune sunt, in acest caz, sinonime si, in esenta fac acelasi lucru.

Sistemele de irigare prin picurare, in ansamblu, functioneaza cel mai bine la presiuni scazute ale apei decat sistemele tipice de alimentare cu apa. Aceste dispozitive permit de asemenea o presiune constanta a sistemului, chiar daca presiunea de alimentare variaza periodic, ceea ce este frumos. Designerii trebuie sa fie constienti de zonele cu presiune scazuta a apei, deoarece aceste dispozitive vor reduce in mod clar presiunea sistemului.

De obicei, in sistemele de irigare prin picurare sunt utilizate doua tipuri de regulatoare de presiune. Elemente nereglabile cu presiuni presetate de iesire si tipuri reglabile de utilizator. In general, sistemul mic de proprietari de locuinte va utiliza supape nereglabile daca au mai putin de 3 supape de control.

Poti, bineinteles, sa instalezi supape reglabile daca vrei control total asupra sistemului tau. Sistemele de reglare nu trebuie ajustate dupa supapa de comanda si in cazul in care sunt prezente mai multe supape de comanda, regulatoarele de presiune sunt necesare pentru fiecare. I

nstalarea accidentala inainte de supapele de comanda poate provoca supratensiuni care ar putea deteriora sistemul.

Regulatoarele de presiune reglabile, pe de alta parte, pot fi instalate inainte sau dupa supapele de comanda. In sistemele mari, puteti instalamai putine regulatoare de presiune reglabile in linia principala de alimentare, inainte de supapele de comanda pentru a economisi costurile.

Filtre

Filtrul este, evident, folosit pentru filtrarea apei. Emitatorii de esapament au deschideri foarte mici, care sunt usor infundate, astfel incat utilizarea filtrelor mai devreme in sistem este esentiala pentru cresterea duratei de viata a sistemului de irigatii. Recomandarile pentru filtre sunt ca acestea sunt intre 150 si 200 mesh. Filtrele de inalta calitate sunt instalate adesea inaintea ventilelor sau a regulatorului de presiune, dar cele inferioare de calitate pot fi instalate dupa regulatorul de presiune. Filtrele de inalta calitate au de obicei o presiune maxima de 10,3 bar (150PSi).

Emitatori

Acum ajungem la “curajul” sistemului de irigare prin picurare. Emitatorii sunt responsabili pentru controlul direct al ratei de alimentare cu apa a solului. Emitatorii sunt de obicei mici dispozitive din plastic care fie se insurubeaza, fie se fixeaza pe tubul sau pe conducta de picurare. In sistemele de tevi de scurgere sunt pre-asamblate si fac parte din ansamblul conductei. Emitatorii obisnuiti emit apa la circa 4 litri pe ora.

Ca regula generala de degetul mare sunt necesare 1 sau 2 emitatoare pentru fiecare planta. Acest lucru, desigur, depinde in intregime de dimensiunea plantei in cauza. Arborii sau arbustii vor avea nevoie in mod clar de o planta mica. Folosirea mai multor emitatori asigura de asemenea sistemului backup-uri in caz de blocaj in unul sau mai multi emitatori.

Cei mai multi emitatori prezinta zona mai larga de irigatii si, prin urmare, cresterea crescuta a radacinilor pentru culturi si plante mai sanatoase. Desigur, daca plantele tind sa fie plantate aproape impreuna, sistemul poate avea nevoie doar de 1 planta in functie de proiectarea sistemului si de “acoperirea” emitatorilor.

Emitatoarele sunt instalate de obicei la o distanta de cel putin 450 mm. De regula, unele surse sugereaza instalarea emitatorilor la distanta de 600 mm sub 80% din baldachinul frunzei plantei, aici sunt radacinile. Pentru solurile foarte permeabile, emitatoarele trebuie amplasate la distanta de 300 pana la 450 mm. Emitatorii nu ar trebui niciodata ingropati decat daca sunt proiectati in mod special in acest scop.

Linii principale si conducte laterale / sub-principale

Aceasta conducta este conexiunea principala intre alimentarea cu apa a supapelor de control ale sistemului de irigare prin picurare. Poate fi fabricat din otel zincat, cupru, PVC sau perete greu de polietilena.

Fiecare tip are limitari inerente si puncte forte. PVC, de exemplu, este usor deteriorat de lumina soarelui si este de obicei ingropat sau protejat. Polietilena are o presiune de spargere scazuta si este de obicei utilizata numai atunci cand presiunea apei este mai mica de 50 PSI.

Conductele laterale / sub-principale sunt situate intre supapa de control si ansamblurile emitatorului de picurare. Acestea pot fi din nou fabricate din PVC, PEX sau polietilena. Deoarece acestea sunt in general plasate in aval de regulatorul de presiune, presiunile de inalta presiune nu sunt esentiale.

Teava de scurgere sau furtunul

Acesta este un tip special de tub comun in majoritatea sistemelor de picurare. Ele tind sa fie asezate pe suprafata plantelor intre plante. Emitatoarele sunt in general instalate pe aceste tuburi. Tuburile de picurare tind sa fie realizate din polietilena cu pereti subtiri si, prin urmare, au o presiune de presiune mult mai scazuta decat alte parti ale sistemului.

In general, se recomanda ca acestia sa ramana deasupra solului, deoarece ei pot fi intepati in mod obisnuit de rozatoarele locale plictisitoare! In instalatiile comerciale de mari dimensiuni, aceste tuburi sunt de obicei “greu instalate” in aceste sisteme, iar emitatoarele sunt instalate direct pe laterale.

Teava de scurgere tinde sa nu depaseasca 60 de metri de la punctul in care apa intra in tub. Tuburile pot fi prelungite atata timp cat punctul de intrare al alimentarii cu apa nu depaseste niciodata 60 de metri de la punctul de terminare al conductei. de exemplu un tub de 120 de metri unde punctul de intrare a apei este in centrul punctului.

Gura de ventilatie

Ventilele de aer sunt instalate in sisteme care sunt oprite in orice moment. Impiedica aerul sa fie aspirat in emitatori. Pe masura ce presiunea apei scade, aerul poate fi aspirat inapoi prin emitatori si poate imprastia mizeria sau solul in ele. In mod clar nu este de dorit. Prezenta unui ventil de aer atenueaza aceasta problema prin atragerea aerului prin ea, mai degraba decat prin deschiderile mai delicate ale emitatorului.

Capac de inchidere sau supapa de spalare

Daca nu doriti ca apa sa se termine din capatul tubului de picurare, va trebui sa instalati un capat de capat! Toate bune si bune, dar acest lucru nu introduce o alta problema pentru sistemul de irigare prin picurare.

Fluxul de apa din sistemul de picurare este foarte lent, ceea ce poate permite formarea de sedimente, chiar daca algele pot creste in interiorul conductelor. In mod normal, tuburile de picurare sunt spalate aproximativ o data pe an, mai mult daca o problema cu alge este persistenta.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…