In zilele noastre, cei mici sunt obisnuiti deja sa foloseasca telefoanele mobile, tabletele si calculatoarele, iar una dintre cele mai mari bucurii a lor este sa urmareasca videoclipuri pe Youtube, sau sa se joace.
Din pacate, foarte multi parinti le ofera aceasta posibilitate copiilor, iar astfel cei mici nu se mai bucura de adevaratele momente de fericire ale copilariei. Nimic nu se compara cu joaca afara, cu scrisul cu creta pe trotuare sau pe table de scris, sau cu alte asemenea activitati.
Referitor la creta, cei mici au posibilitatea de a scrie si de a desena pe table de scris , iar acest lucru este minunat din mai multe motive, dupa cum se poate vedea in cele ce urmeaza.
Etapele dezvoltarii artei reflecta etapele dezvoltarii copilului
Arta fiecarui copil este unica si urmeaza un model universal de dezvoltare. Toti copii parcurg aceleasi etape, dar varsta la care se intampla acest lucru variaza. Prima etapa este “experimentarea”, in care copiii mici invata cum sa faca marcaje pe hartie. Obiectivul aici este de a vedea ce pot face prin practica si repetare.
Atunci cand copiii au un control mai mare asupra a ceea ce deseneaza, este posibil sa vedeti modele circulare realizate din creta, pe trotuare sau pe table de scris. Pe masura ce copiii pot crea in mod constant cercuri si linii, este posibil sa vedeti cercuri cu linii care le radiaza.
Urmatoarea etapa este locul in care aceste cercuri si linii incep sa devina obiecte sau oamenii, deoarece copiii sunt capabili sa reprezinte ceea ce gandesc. Cu practica continua incep sa apara detalii mai fine, cum ar fi oamenii care au degete si sprancene.
Colorarea in carti poate impiedica dezvoltarea
Unele cercetari au aratat ca colorarea in carti poate restrange creativitatea unor copii si independenta lor de exprimare. Unii copii pot folosi desenele din aceste carti ca un model al aspectului unui obiect.
Daca un cal arata intr-un anumit fel in colorarea in carte, copiii pot crede despre calul lor ar trebui sa arate la fel. De asemenea, ei pot simti un sentiment de a nu fi capabili sa realizeze desenul pe care si-l doresc, pentru ca nu au culorile respective la indemana.
Acest lucru ar putea limita abilitatea lor de a trage cu sentiment si emotie si de a reprezenta obiectele asa cum le vad, mai degraba decat de modul in care liniile le portretizeaza. Arta este despre descoperirea, folosirea imaginatiei, experimentarea si incercarea de noi metode si expresii.
Din acest motiv, este indicat ca parintii sa le ofere celor mici posibilitatea de a scrie si de a desena cu creta, pe trotuare, pe diferite suprafete sau chiar sa le cumpere table de scris de diferite dimensiuni. In acest fel, cei mici se pot dezvolta mult mai bine si isi pot dezvolta mult mai bine imaginatia.
Dezvoltarea independentei artistice
Un copil care este increzator in munca proprie, in mod evident va folosi creta si tabla de scris pentru a crea diferite opere de arta. Atunci cand desenul nu iese conform celui din minte, cel mic are posibilitatea de a folosi un burete umed pentru a sterge tabla, si apoi poate incepe din nou sa deseneze. Urmatorul desen se va apropia mai mult decat imaginea din mintea copilului, iar urmatorul se va asemana si mai mult cu imaginea din minte, iar astfel cel mic se va dezvolta treptat.
Dezvoltarea conversatiilor despre arta
In jurul varstei de 3-4 ani, copii pot incepe sa aiba un plan pentru ceea ce fac. Cu toate acestea, in calitate de adulti, nu stim care sunt intentiile copiilor nostri. Este o idee buna sa vorbiti despre ceea ce deseneaza copilul dvs. deoarece prezinta interes, dar este important sa nu etichetati necunoscutul. Ideal ar fi sa intrebati ce deseneaza, si sa aflati cat mai multe detalii, iar astfel cel mic isi va spune povestea.
Afisarea lucrarilor de arta ale copilului pe frigider sau crearea unui cadru pentru o munca speciala le arata ca ceea ce au facut este important.