Cum se aleg candelabrele potrivite?

0 Shares
0
0
0

V-ati intrebat vreodata de ce candelabrele sunt adesea ultimul lucru pe care il alegeti atunci cand cumparati o casa noua sau de ce nu, atunci cand va decideti sa renovati, dupa ce lucrarea este gata, acele becuri ingrozitoare raman atarnand de firele din mijlocul tavanului? Suntem cu totii constienti de faptul ca fara pat ar fi dificil sa ne gandim sa traim in casa si ca fara televizor, dupa cina pe canapea nu ar mai fi la fel, dar de ce este alegerea iluminatului atat de subestimata?

Lumina, in toate formele sale, este cu siguranta mai utila decat intunericul absolut, dar un iluminat functional, in functie de camera, poate face cu adevarat diferenta! Ati cumparat vreodata o rochie si apoi ati incercat-o din nou acasa si nu ati fost atat de multumita de ea?

In cabinele de proba, luminile sunt concepute pentru a ascunde defectele clientului si pentru a pune in valoare caracteristicile hainelor, spre deosebire de casele noastre, unde lumina trebuie sa ne permita sa vedem bine in interiorul dulapurilor pentru a alege ce sa purtam in ziua respectiva.

De multe ori, luminile din cabinele de proba sunt reci, aproape albe, tocmai pentru a nu schimba culorile hainelor pe care le probam si pentru a uniformiza formele corpului, mascand imperfectiunile pe care ne concentram prea des.

Acest tip de iluminat nu este potrivit pentru mediul casnic si mai ales pentru dormitor, unde cautam intotdeauna o situatie de relaxare si confort, preferand lumini calde si blande care, din pacate, nu sunt ideale pentru haine, deoarece altereaza culorile, facand totul mai galben si mai tern.

Si? Pentru dormitor, ar trebui sa aleg o lumina calda, relaxanta, sau o lumina rece, ca sa nu ma simt stanjenita in pantalonii aia care imi stateau atat de bine in magazin?

Sfatul nostru este de a imparti iluminarea incaperilor in functie de caracteristicile lor specifice si, prin urmare, in cazul dormitorului, de a alege un iluminat principal neutru, nici cald, nici rece; exista multe candelabre frumoase care sa fie puse in centrul camerei ar putea fi solutia ideala.

Pentru zona dulapului va recomandam un iluminat dedicat: spoturi cu lumina rece instalate poate in partea de sus a dulapului, care lumineaza doar interiorul usilor sau, de ce nu, lumini in interiorul dulapului cu sistem automat de pornire/oprire in functie de pozitia usilor, care sunt astfel invizibile din exterior, dar super eficiente pentru alegerea hainelor!

Ramane sa alegem ultima lumina pe care o stingem inainte de a adormi dupa o zi lunga: cea de pe noptiera trebuie sa fie o lumina cazatoare si invaluitoare, care sa concilieze somnul.

O lumina calda este ideala pentru a citi o carte si pentru a te relaxa, fie ca provine de la abajururile clasice cu abajur din tesatura, fie de la o lampa moderna care ajunge din tavan pana la noptiera.

Solutiile de iluminat sunt aproape infinite, iar pentru a descalci lumea tehnologiei de iluminat este de multe ori preferabil sa ai un ghid de specialitate pentru a nu trece cu vederea acele aspecte care, asa cum v-am spus astazi, par banale, dar sunt prea des neglijate.

Cum au aparut becurile?

Desi brevetul descria mai multe modalitati de creare a filamentului de carbon, inclusiv utilizarea „firului de bumbac si in, atele de lemn, hartie incolacita in diferite moduri”, abia dupa cateva luni dupa acordarea brevetului, Edison si echipa sa au descoperit ca un bambus carbonizat filamentul ar putea dura peste 1200 de ore.

Aceasta descoperire a marcat inceputul becurilor fabricate comercial, iar in 1880, compania lui Thomas Edison, Edison Electric Light Company, a inceput sa comercializeze noul sau produs.

  • 1906 – Compania General Electric a fost prima care a brevetat o metoda de fabricare a filamentelor de tungsten pentru utilizarea in becurile cu incandescenta. Edison insusi stia ca tungstenul se va dovedi in cele din urma a fi cea mai buna alegere pentru filamentele din becurile cu incandescenta, dar pe vremea lui, masinile necesare pentru a produce firul intr-o forma atat de fina nu era disponibila.
  • 1910 – William David Coolidge de la General Electric a imbunatatit procesul de fabricatie pentru a produce cele mai durabile filamente de tungsten.
  • Anii 1920 – Se produce primul bec matat si becuri cu fascicul de putere reglabil pentru farurile auto si iluminatul cu neon.
  • Anii 1930 – Anii ’30 au fost inventati bliturile mici de unica folosinta pentru fotografie si lampa de bronzare fluorescenta.
  • Anii 1940 – Primele becuri cu incandescenta cu „lumina moale”.
  • Anii 1950 – Sunt produse sticla de cuart si bec cu halogen
  • Anii 1980 – Sunt create noi halogenuri metalice cu putere redusa
  • Anii 1990 – Becurile cu durata lunga de viata si becurile fluorescente compacte isi fac debutul.

Becurile cu incandescenta moderne nu sunt eficiente din punct de vedere energetic – mai putin de 10% din puterea electrica furnizata becului este transformata in lumina vizibila. Energia ramasa se pierde sub forma de caldura. Cu toate acestea, aceste becuri ineficiente sunt inca utilizate pe scara larga astazi datorita numeroaselor avantaje, cum ar fi:

  • disponibilitate larga, la costuri reduse
  • incorporare usoara in sistemele electrice
  • adaptabil pentru sisteme mici
  • functionare la joasa tensiune, cum ar fi dispozitivele alimentate cu baterii
0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…