Izolarea pe baza de spuma poliuretanica pentru cladiri, este o alternativa pentru tipurile de izolatie traditionale, asa cum ar fi cele pe baza de fibra de sticla.
O mixtura compusa din 2 componente principale de izocianat si rasina de poliol, se imbina formand aceasta spuma expandata, ce este aplicata in cavitatile din ziduri sau in gauri sapate intr-o cavitate a unui zid, deja terminat. Un producator spuma poliuretanica excelent, poate fi accesat pe Syntesia.ro.
Poliuretanul, cea mai comuna forma de spuma izolatoare, a fost conceput si folosit prima data in scopuri militare, in 1940. Acesta a fost folosit ca si strat izolator pentru avioanele aviatiei militare, dupa care a fost introdus si pentru izolarea avioanelor comerciale (civile). Pana in anii 70, spuma poliuretanica nu a fost folosita si pentru izolarea cladirilor.
Diferite sisteme sunt folosite pentru aplicarea acestui tip de spuma. Sistemul de inalta presiune format din 2 componente, este in general folosit la constructiile de case sau diferite cladiri.
[adsenseyu1]
Aceasta este o spuma rapid expandabila, aplicata sub forma de spray. Exista si alt spray de presiune joasa, ce constituie un alt sistem, folosit in general pentru remodelare, acolo unde ziduri deja existente necesita acest proces.
Procesul mai este cunoscut si sub numele de “slow rise formula” – formula de expandabilitate inceata sau spuma de injectie. Izolarea pe baza de spray cu spuma poate fi impartita in 2 categorii: de tip open cell si closed cell (celula inchisa sau celula deschisa).
Tipul open cell este o spuma in care micile celule de formare, nu sunt inchise complet. Tipul open cell este de asemenea si mai ieftin, deoarece foloseste mult mai putine chimicale, in procesul de constructie.
Este o bariera excelenta contra aerului dar nu asigura si o izolare perfecta contra apei. Are un aspect spongios si este folosita indeosebi la interior (suprafetele zidurilor interioare) deoarece are si o capabilitate buna de izolare fonica.Nu este recomandata pentru folosirea in spatiile de la exterior.
Tipul de izolatie closed cell, este unul cu spuma mult mai densa, decat cea open cell. Are o structura celulara mult mai compacta. Este o bariera foarte buna contra aerului, dar si contra apei (vaporilor de apa).
Acest tip de spuma este folosita mai ales in cadrul proiectelor de acoperis ale unei cladiri sau pentru alte aplicatii in constructie de la exterior, dar poate fi folosita si la interior, oriunde in casa.
[adsenseyu1]
Beneficiile izolatiei cu spuma poliuretanica.
Izolarea pe baza de spuma poliuretanica are beneficii economice, prin faptul ca reduce costurile consumului de energie, facturile tale vor fi mai mici. Anumite studii din Statele Unite, releva faptul ca mai mult de 40% din energia generata intr-o locuinta se pierde, prin spatiile neizolate corespunzator din ziduri, ferestre, usi, etc.
Cladirile tratate cu spuma pentru izolatie, izoleaza cu 50% mai bine decat alte produse traditionale pentru acelasi scop. Acest tip de izolatie cu spuma protejeaza cladirile si de alti factori asa cum ar fi mucegaiul sau umezeala.
De asemenea, izolarea fonica pe care o pot asigura, este si ea foarte importanta, mai ales in cazul cladirilor ce emit sunete puternice, cum ar fi anumite fabrici.