Date interesante despre finisaje

0 Shares
0
0
0

Finisajele sunt partea cea mai vizibila a oricarei constructii, prin urmare importanta sa estetica este mai mare decat in restul partilor cladirii. Exista o multime de ignoranta a acestui lucru si multi oameni, printre care va puteti gasi, care cred ca este ceva inutil sau imposibil. In acest articol vom incerca sa facem lumina asupra subiectului, explicand ce sunt si care sunt utilitatile lor.

Finisaje in constructii

Acoperirile sau finisajele sunt materialele finale care sunt utilizate pe elemente portante, cum ar fi placi pentru pardoseala, acoperisuri sau pereti. Functia principala a finisajelor este de a proteja astfel de elemente, deoarece le sigileaza sau le impermeabileaza. In plus, ele adauga o functie estetica care impodobeste elementele acoperite in moduri diferite.

0.1- Finisaje pentru pereti exteriori

Finisajele pentru peretii exteriori au ca prioritate impermeabilizarea acestora. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia sunt expusi in mod continuu la ploi si alta vreme nefavorabila. In cadrul acestui tip avem diverse acoperiri:

  • Primul ar fi tencuiala.Se compune dintr-un strat de mortar realizat pentru a egaliza suprafata peretelui. In acest fel, este posibil sa se ascunda neregulile inainte de a trece la tencuirea peretelui.
  • In cele din urma, trebuie sa vorbim despre placare.In acest tip de acoperiri, diferitele tipuri de pereti sunt placati cu bucati de piatra sau ceramica, marmura (marmura Gudart) sau cu foi metalice. Aceste finisaje pot fi prinse cu mortar, fixate cu suruburi sau utilizati carlige metalice.
  1. – Finisaje pentru suprafete interioare

Finisajele interioare pot fi vazute pe suprafete verticale, cum ar fi peretii sau ca finisaje interioare ale tavanului.

In functie de tipurile de pereti sau de tipurile de tavane care trebuie acoperite, va trebui sa recurgeti la diferite tipuri de finisaje. Mai jos va explicam cele mai utilizate:

  • In primul rand avem tencuiala.Se compune dintr-o acoperire de perete pentru a-i netezi suprafata si a o lasa uniforma. Este compus din mortar, ciment.
  • Al doilea finisaj despre care vom vorbi sunt picturile interioare.Acest strat de vopsea ofera culoarea pe care doriti sa o aveti in camera si trebuie sa o aplicati pe tencuiala in interior. Functia sa este doar estetica.
  • Pe de alta parte, avem placarea.Acest finisaj consta in acoperirea unui perete care este deja tencuit cu placi. Acest tip de finisaj este utilizat in principal in incaperile care au un nivel mare de umiditate, cum ar fi toalete, bai sau bucatarii.

Motivul pentru aceasta este ca ceramica sau marmura este un material impermeabil si datorita stratului de smalt care il acopera previne trecerea apei pe pereti, impiedicand deteriorarea acestora. Posibilitatile atunci cand vine vorba de decorarea baii sau bucatariei cu ele sunt nelimitate, deoarece puteti gasi placi cu tot felul de forme si desene.

  • Finisajele interioare dar si cele exterioare sunt cele care ofera locuintei look-ul final si care pun cele mai multe probleme atunci cand se alege materialul. Finisajele executate de profesionisti si cu materiale de calitate, vor face din locuinta ta, locul perfect!

Ce trebuie sa stii despre marmura?

Potrivit Studiului Geologic al Statelor Unite, productia interna de marmura din SUA in 2006 a fost de 46.400 de tone evaluata la aproximativ 18,1 milioane de dolari, comparativ cu 72.300 de tone evaluata la 18,9 milioane de dolari in 2005. Productia de marmura zdrobita (pentru utilizari agregate si industriale) in 2006 a fost de 11,8 milioane de tone evaluat la 116 milioane de dolari, din care 6,5 milioane de tone a fost carbonat de calciu macinat fin, iar restul a fost agregat pentru constructii. Pentru comparatie, productia de marmura maruntita din 2005 a fost de 7,76 milioane de tone, evaluata la 58,7 milioane de dolari, din care 4,8 milioane de tone a fost carbonat de calciu macinat fin, iar restul a fost agregat pentru constructii. Cererea de marmura din SUA este de aproximativ 1,3 milioane de tone. Cererea mondiala DSAN pentru indicele de marmura (terminat) a aratat o crestere de 12% anual pentru perioada 2000-2006, comparativ cu 10,5% anual pentru perioada 2000-2005. Cea mai mare aplicatie cu marmura este faianta.

In 1998, productia de marmura era dominata de 4 tari care reprezentau aproape jumatate din productia mondiala de marmura si piatra decorativa. Italia si China au fost liderii mondiali, fiecare reprezentand 16% din productia mondiala, in timp ce Spania si India au produs 9%, respectiv 8%.

In 2018, Turcia a fost liderul mondial in exportul de marmura, cu o cota de 42% in comertul global cu marmura, urmata de Italia cu 18% si Grecia cu 10%. Cel mai mare importator de marmura in 2018 a fost China, cu o cota de piata de 64%, urmata de India cu 11% si Italia cu 5%.

Tinand cont de toate aceste aspecte, este lesne de inteles de ce marmura ocupa un loc foarte important in constructii si de ce este un material atat de apreciat.

 

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…