De cate feluri sunt gandacii de bucatarie?

0 Shares
0
0
0

Gandacul rosu de bucatarie, este o insecta care poate fi intalnita in bucatariile noastre, dar si in bucatariile restaurantelor, si cu siguranta este o insecta de care dorim sa scapam cat mai repede cu putinta.

In urmatoarele randuri ale acestui articol vom face o prezentare amanuntita a acestor insecte, pentru a cunoaste cat mai multe informatii despre ele.

Veti afla detalii despre aspectul lor, veti afla date biologice despre acestia, date despre raspandirea lor, veti afla cum dauneaza, cum pot fi preveniti si cum se pot combate gandacii de bucatarie.

Haideti asadar sa vedem despre ce este vorba:

Aspectul gandacilor de bucatarie:

Au 13-15 mm lungime si au culoare galben-maronie. Femelele sunt de regula mai inchise la culoare decat masculii. Pe platosa gatului acestor insecte sunt prezente doua dungi maro inchis.

Specimenele adulte au aripi relativ bine dezvoltate, insa acestea nu pot zbura. Gandacii de bucararie au doua antene foarte lungi si un corp aplatizat, fapt care le inlesneste accesul in cele mai mici crapaturi.

Biologie:

Gandacul rosu de bucatarie este in general activ pe timpul noptii, iar pe timpul zilei ramanand ascuns. Numai in cazul unei invazii in masa gandacii de bucatarie pot fi vazuti ziua, iesind din ascunzatori. Aceste insecte traiesc intre 100 si 200 de zile, iar la o saptamana de la imperechere apar pachetele de oua de culoare maronie.

Raspandire:

Gandacul rosu de bucatarie prefera mediile calde si umede, iar temperatura optima pentru acesta este de 23-30 grade Celsius.

Gandacii de bucatarie sunt foarte raspanditi in hoteluri si medii ce tin de gastronomie, in bucatarii de restaurante, camine, spitale, brutarii, gradini zoologice, sere etc. Pe langa aceste medii, din pacate gandacii de bucatarie mai pot fi gasiti in case si apartamente private.

Daunator:

Sunt tipici daunatori de provizii, materiale si igiena. Din cauza faptului ca sunt insecte omnivore, gandacii rosii de bucatarie se hranesc cu orice substanta nutritiva de provenienta animala sau vegetala.

Alimentele infestate sunt compromise prin excremente, prin resturi de naparlire, prin elemente predigerate si secretii ale glandelor salivare, fapt care determina numeroase probleme de igiena si care prezinta totodata prezinta un risc pentru sanatate.

Prevenirea gandacilor de bucatarie:

In momentul in care se doreste prevenirea acestor insecte, este foarte important sa se acorde mare atentie curateniei, mai ales in bucatarie. Nu trebuie lasate mult timp alimente neacoperite sau resturi de alimente. Resturile biodegradabile trebuie duse regulat in afara casei si aruncate.

Combatere:

In cazul unei invazii de gandaci dovedite, trebuie contactata o firma profesionista, specializata in combaterea daunatorilor (firma de dezinsectie), care va poate scapa de gandaci de bucatarie prin dezinsectie. Masurile efective de combatere constau in atragerea gandacilor cu momeala, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor.

De multe ori sunt aplicate ambele metode. O combatere eficienta a gandacilor este posibila numai prin actiuni continue de indepartare. O singura interventie de combatere a acestor insecte, este in orice caz sortita esecului.

Asadar, acestia sunt gandacii rosii de bucatarie, insa mentionam faptul ca exista si gandaci negri de bucatarie, iar in urmatoarele randuri veti afla cateva detalii importante si despre aceste insecte.

Aspect:

Femelele au 22-30 mm lungime; masculii au 21-25 mm lungime. Aceste insecte o culoare rosie respectiv maro inchis pana la negru, iar corpul tipic este aplatizat si forma corpului rotunjita.

Biologie:

Gandacul negru de bucatarie prefera sa traiasca intr-un mediu cald si umed, cu temperaturi cuprinse intre 20-29 grade Celsius. In conditii optime, gandacii din aceasta specie se reproduc pe tot parcursul anului.

Capsulele de oua (ooteca) produse de femela sunt colorate rosu — maro pana la negru si contin aproximativ cate 16 oua. Gandacii adulti au o speranta de viata de 5-6 luni. In timpul vietii o femela poate sa produca aproximativ 70-190 de oua.

Raspandire:

Se presupune ca gandacul negru de bucatarie ar fi originar din zona tropicala si subtropicala a Asiei de Sud, insa in prezent specia poate fi intalnita in toata lumea; asa ca pot fi gasiti asemenea gandaci in hoteluri si medii ce tin de gastronomie, in bucatarii de restaurante, camine, spitale, brutarii, gradini zoologice, sere si toalete publice.

Daunator:

Sunt tipici daunatori de provizii, materiale si igiena. Dat fiind ca sunt omnivori tipici, gandacii negri de bucatarie se hranesc cu orice substanta nutritiva de provenienta animala sau vegetala, la care pot avea acces.

Alimentele infestate de catre aceste insecte sunt compromise prin excremente, resturi de naparlire, elemente predigerate si secretii ale glandelor salivare, ceea ce determina numeroase probleme de igiena si prezinta un risc pentru sanatate.

Prevenire:

Este necesar sa se acorde mare atentie curateniei, mai ales in bucatarie atunci cand se doreste prevenirea aparitiei acestor insecte, si nu trebuie lasate mult timp alimentele sa fie neacoperite, iar resturile de alimente trebuiesc aruncate rapid.

Resturile biodegradabile trebuie duse regulat in afara casei si aruncate. De-asemenea, este necesar sa se faca constant verificari, daca exista resturi alimentare prin casa.

Combatere:

In cazul unei invazii de gandaci dovedite, sunt necesare serviciile prestate de catre o firma profesionista, specializata in combaterea daunatorilor (firma de dezinsectie). Masurile efective de combatere pe care le iau specialistii, constau in atragerea gandacilor cu momeala, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor.

De multe ori sunt aplicate ambele metode pentru a scapa de gandaci. O combatere eficienta a gandacilor este posibila numai prin actiuni continue de indepartare. O singura interventie este in orice caz sortita esecului.

0 Shares
You May Also Like