Declinul Diesel – de la dramatic la constant în 2018

0 Shares
0
0
0

A fost odata ca niciodata o vreme când motoarele diesel cucereau lumea, dominau piata auto din Europa si seduceau clientii cu promisiuni de consum economic si putere mare… cu accent pe „a fost”.

Ce se întâmpla cu masinile diesel acum? Mai multi factori de influenta au facut ca cererea pentru motoarele diesel sa scada dramatic pe parcursul anului trecut.

Sursa imgine: wkauto.ro

Poate e karma, poate e cursul firesc, poate forte ascunse actioneaza atunci când e cazul pentru a pastra un echilibru universal ocult, poate toate aceste motive la un loc, ceea ce e cert e ca dupa perioadele de glorie, respectiv de declin acut, se preconizeaza ca vânzarile de diesel nu vor mai pastra aceeasi rata nebuna de scadere, ci panta devine mai lina.

Cat va scadea piata dieselurilor in 2018?

Altfel spus caderea în gol se transforma într-un declin constant. Pietro Boggia, principalul consultant al Frost & Sullivan estimeaza ca vânzarile diesel vor scadea cu doua pâna la trei procente în 2018.

Al Bedwell, director de cercetare la LMC Automotive, pare sa împartaseasca aceasta opinie, estimând ca motoarele diesel vor pierde aproximativ 3 procente din cota de piata anul acesta, pozitionându-se undeva în apropiere de 42%.

Jose Avila de la Continental se afiliaza si el curentului de opinie conform caruia vânzarile diesel nu vor mai înregistra scaderi dramatice.

Vorbeam putin mai sus de combinatia de factori care a influentat declinul diesel – sa vedem care sunt acestia concret: înasprirea legislatiei cu privire la normele de emisii de CO2, reticenta consumatorilor declansata de scandalul în care a fost implicat grupul Volkswagen (îti amintesti, nu?) si nu în ultimul rând, reactia municipalitatilor care ameninta cu interzicerea motoarelor diesel în zonele centrale ale oraselor.

Declinul-Diesel

Ce va urma pentru masinile diesel?

S-ar parea ca traiectoria diesel a înregistrat o scadere dramatica a cotei de piata de la 55% în 2013 pâna la 44% în cursul anului trecut. Apropo de anul trecut, statisticile arata ca declinul diesel a atins atunci apogeul, înregistrând o scadere de 5 procente.

În acest context, nu e de mirare ca producatorii auto fac eforturi considerabile pentru a gasi combinatia potrivita care sa le permita sa atinga urmatoarele norme referitoare la reducerea emisiilor de CO2 pâna la aproximativ 95 g per kilometru începând cu anul 2021.

Investitii majore la orizont

Bineînteles ca producatorii auto care au investit miliarde în tehnologii diesel de ultima generatie sunt direct interesati ca acest tip de motorizare sa nu dispara de pe harta pietei auto.

Si se pare ca eforturile lor au dat roade. Spre exemplu, vânzarile de automobile diesel produse de Mercedes-Benz au înregistrat o crestere usoara în Europa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cifrele lor oficiale au indicat, de asemenea, o crestere de 4 procente ajungând la 512.622 de unitati vândute.

Si filiala Ford din Europa si-a propus sa contracareze cifrele scazute de anul trecut prin introducerea pe piata a motoarelor EcoBlue de 1,5 si 2.0-litri, dotate cu tehnologia SCR, considerata mult mai eficienta si mai adaptata pentru a satisface normele de poluare agreate.

Asadar, producatorii auto reactioneza în forta si schimba peisajul rapid, poate chiar mai rapid decât au anticipat.

Mai multe motoare pe benzina

Aceasta schimbare de peisaj îi constrânge pe marii producatori auto sa se replieze rapid si sa îsi reevalueze planurile de productie, dar si oferta. Evident ca scaderea interesului consumatorilor pentru motoarele diesel se reflecta pe piata prin cresterea proportionala a cererii pentru motoarele pe benzina.

Spre exemplu, PSA, a carei cota de piata pe segmentul diesel a scazut de la 66% în 2014 pâna la 48% în prezent, va importa 100.000 de motoare suplimentare PureTech, pe benzina de la fabrica lor din China pentru a satisface cererea publicului consumator din Europa, iar din 2019, productia acestui tip de motoare se va dubla si pe continent, mai precis la fabrica lor din Franta.

Si grupul Renault reactioneaza – producatorul îsi va reduce familiile diesel de la trei la una, va implementa tehnologia SCR anuntata si de Ford si va înjumatati, per ansamblu, oferta de automobile diesel pâna în anul 2022.

S-ar parea ca acest comportament nu e strain nici pentru restul producatorilor care si-au anuntat într-un fel sau altul intentia de a reduce productia de diesel-uri la una sau maxim doua familii mari de automobile. Conform declaratiilor lui Romain Gillet, analist la IHS Markit din Paris, producatorii îsi reduc costurile generate de diversitatea din planul de productie si din tehnologia aferenta si intentioneaza sa îsi redirectioneze economiile astfel obtinute catre procesul de „electrificare” a masinilor.

Mai multe optiuni

Tehnologia tine pasul cu schimbarea resimtita în interesul si cerintele consumatorilor astfel ca producatorii îsi vor recupera sau vor încerca sa îsi recupereze pierderile generate de eliminarea modelelor diesel din flota proprie prin alte modele atragatoare cum ar fi motoarele pe benzina de dimensiuni mai mici, cu injectie turbo, sistemele hibride de 48 de volti si sisteme hibride de tip “plug-in“ (încarcabile la priza). Aceste tehnologii împreuna cu vehiculele complet electrice vor fi, de fapt, eroii anului 2020, nu doar din punct de vedere al aspectului, ci si al normelor de poluare.

Viziuni diferite

Bineînteles ca viitorul nu poate fi în totalitate predictibil, prin urmare, viziunile diferitelor parti sunt unitare doar pâna la un punct, dupa care devin convergente.

LMC estimeaza ca piata se va restabiliza, în mod special pe teritoriul Frantei, care a fost în ultimii ani responsabila de scaderea cu 60 de procente a vânzarilor totale de diesel (între 2011 si 2016).

În schimb, James Verrier de la BorgWarner a declarat ca nu crede ca declinul diesel s-a încheiat. Aceasta conceptie pare sa fie împartasita si de Continental care considera ca vânzarile diesel vor continua sa scada la nivel European, stabilizându-se undeva la 40 de procente sau putin sub aceasta cifra.

Si Christoph Stuermer, analist-sef la PwC Autofacts din Frankfurt estimeaza ca vânzarile din segmentul diesel vor ajunge undeva la 40 de procente pâna la finalul anului 2018, ceea ce s-ar traduce printr-o scadere de 5%.

În mod ideal, producatorii auto vor gasi metoda optima de a integra modelele diesel pe piata viitorului, alaturi de sistemele hibride, de masinile electrice si de motoarele pe benzina.

Însa, viitorul diesel-urilor este în mâinile cumparatorilor, iar daca interesul si implicit cererea nu vor arata semne de însanatosire, e putin probabil ca oferta sa nu se conformeze cererii.

0 Shares
You May Also Like