Diferentele dintre WiFi si Bluetooth: doua tehnologii si multe utilizari

0 Shares
0
0
0

WiFi si Bluetooth sunt doua tehnologii cu care suntem familiarizati datorita smartphone-urilor. Telefoanele mobile actuale, pe langa faptul ca au o conexiune de date mobila, ofera conectivitate wireless prin WiFi si Bluetooth. Doua tehnologii foarte asemanatoare pentru conectarea dispozitivelor, dar folosite pentru lucruri diferite. Care sunt asemanarile si diferentele dintre WiFi si Bluetooth? Ce face fiecare?

Ambele au de-a face cu conectarea dispozitivelor fara cabluri. Ambele folosesc spectrul radio. Denumirile lor tehnice sunt practic identice, asemenea specificatiilor pe care le prezinta. Dar, in acelasi timp, le folosim pentru diferite utilizari, asa cum vom vedea mai tarziu. Cu alte cuvinte, sunt tehnologii complementare, precum 5G si WiFi 6, pe care le folosim din ce in ce mai mult in viata noastra de zi cu zi – inconjurati de dispozitive wireless.

Cum se aseamana WiFi si Bluetooth?

Bluetooth este o tehnologie fara fir pentru crearea de retele personale wireless. WiFi este o tehnologie care permite conectarea wireless a dispozitivelor electronice printr-un punct de acces la retea. Putem spune, asadar, ca sunt tehnologii practic identice. Ambele au fost lansate si in acelasi an, 1998.

Atat WiFi, cat si Bluetooth sunt tehnologii care folosesc frecventa radio pentru a functiona. Undele radio invizibile pentru ochii nostri care transporta date si informatii dintr-un punct in altul. Mai exact, spectrurile folosite de WiFi sunt 2,4 GHz si 5 GHz. Bluetooth, la randul sau, foloseste spectrul de 2,4 GHz.

Diferentele dintre Wi-Fi si Bluetooth

Mai multe informatii de interes, de data aceasta pentru a arata diferentele. Bluetooth are o raza de actiune de maximum 10 metri distanta. La randul sau, WiFi poate atinge distante intre 20 si 30 de metri folosind spectrul de 5 GHz. Si intre 45 de metri si 90 de metri cu spectrul de 2,4 GHz.

Tocmai de aceea folosim ambele tehnologii pentru solutii similare, dar diferite. Ambele conecteaza dispozitivele intre ele. Si o fac fara fir. Si ambele va permit sa creati retele wireless pentru a sincroniza dispozitivele. Dar in timp ce WiFi este adesea folosit pentru a se conecta la Internet, Bluetooth este folosit pentru a conecta periferice si dispozitive, precum o pereche de casti Bose Quietcomfort.

Pe scurt, Bluetooth este folosit frecvent pentru a conecta periferice si dispozitive intre ele fara cabluri: tastaturi, mouse-uri, boxe, microfoane, casti, imprimante… La randul sau, WiFi conecteaza dispozitivele cu routerul pentru a avea acces la Internet.

In ceea ce priveste viteza de transfer, tehnologia WiFi este mai rapida, in timp ce tehnologia Bluetooth este mai puternica. Prin urmare, Bluetooth va permite sa conectati dispozitive instantaneu. In timp ce WiFi va permite sa accesati internetul rapid si eficient.

In rest, daca aveti un telefon mobil, este foarte probabil sa folositi ambele conexiuni in acelasi timp. In ciuda asemanarilor lor, ele sunt compatibile si nu interfereaza intre ele. Va puteti conecta la Internet prin WiFi in timp ce ascultati muzica cu castile Bluetooth. Totul de-odata.

Pe scurt, WiFi si Bluetooth au mai multe asemanari decat diferente. Dar diferentele dintre WiFi si Bluetooth sunt practic ca, in timp ce WiFi conecteaza dispozitivele la Internet, Bluetooth conecteaza dispozitivele intre ele. Speram ca acest articol v-a raspuns la intrebari si va va ajuta atunci cand utilizati aceste tehnologii.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…