Elemente particulare ale iei romanesti

0 Shares
0
0
0

Stim cu totii ce este o ie. Ia reprezinta o bluza si este o componenta de baza a cosumului traditional romanesc. Este confectionata din panza alba sau chiar din borangic si este impodobita cu broderii diverse sau cu motive populare mai ales pe gat, piept si maneci. Unele ii au paiete si margele.

Elementele de baza care sunt componente ale iei sunt reprezentate de umeri, de cusaturile care unesc manecile din zona din fata sau din spate a iei, incretul, altita care este o banda lata si frumos decorata pe maneca acestea fiind elementele definitorii ale modelelor care nu apar si in alte parti ale iei. Cand vorbim de rauri ne referim la benzi drepte si oblice care se afla pe maneci si piept si bibilurile sunt numite cheite si sunt cusaturi pentru imbinarea bucatilor de material. Pentru modele superbe de ii recomandam bluze stil ie pe Iiana.

Exista mai multe modele de broderii sau de podoabe din diferite zone, pornind de la Nistru si ajungand in zonele de vest ale Romanei. De exemplu in Moldova oamenii purtau in mod special chezurii, piezurii sau raurii costisati care erau in realitate rauri oblici.

In zona de sud erau purtati saurii pe verticala mult mai fini cum sunt de fapt cei din Ramnic sau cei din Ilfov care sunt compusi din mai multe motive mari si late. Motivele late si mari erau tipice de exemplu pentur Muscel si pe amandoua malurile Oltului se purtau raurii infrucati asa cum sunt furcile si ramurile care pornesc dintr-un punct numit ax de simetrie si care se numea cosoi. In Gorj au aparut raurii cu numele de sabiate si cosoiul a disparut iar ramurile se transforma in benzi bine definite care se intersecteaza in zona de centru a manecii sub forma de unghiuri specifice.

Dupa ce increturile si-au pierdur rolul functional ele s-au pastrat pe poft de banda decorativa aceasta nefiind lipsita din compozitia manecilor. Exista si exceptii cum se intampla in cazul iilor noi din Muscel si Prahova in care raurile ies din altita si incep sa se repete in alte modele. De asemenea, in categoria exceptii intra si iile mai noi care pot fi gasite pe Valea Oltului unde toata maneca este acoperita de broderii fine numite si table. Acolo iile din sud au inceput de asemenea sa se imbogateasca cu paiete numite fluturi sau cu fire metalice.

In Bucovina au fost folosite margelele pentru a imbogati increturile care au aparut si pe altite.

Iile din Suceava au fost facute in culori sobre dar placute si foarte naturale in culori precum cafeniu, brun, negru sau verde inchis. Iile din campul lung sunt decorate in mod predominant cu rosu si sunt lucrate cu fire buclate groase care dau volum.

In Vrancea a aparut geimetria puternica si culorile puternice cum sunt negrul, rosul sau albastru, ocrul sau verdele si contrastele de culori. Tot aici intalnim si croiurile speciale ale manecilor precum si efectele spiralate care nu sunt date de rauri ci apar din modul in care maneca este croita si este rasucita inca din momentul in care a fost fabricata.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…