Importanta ingrijirii mediului inconjurator

0 Shares
0
0
0

Este casa noastra

Poate cel mai important dintre motivele pentru care avem grija de mediul inconjurator este ca facem viata in el. Pamantul fiind casa noastra, este responsabilitatea noastra sa facem daunele pe care le-am cauzat, precum si sa le reparam.

Asezarile urbane au crescut intr-un ritm nemaiintalnit pana acum in istoria omenirii, ceea ce, logic, a insemnat o distrugere accelerata a ecosistemelor naturale.

Acest lucru a dus la poluare, la pierderea biodiversitatii sau la poluare, care provoaca milioane de decese in fiecare an. Un mediu din ce in ce mai nesustenabil care afecteaza atat tarile cele mai bogate, cat si pe cele mai sarace. Ai putea spune ca avem casa pe cale sa se destrame din cauza conditiilor precare in care o avem.

Prin urmare, trebuie cautate solutii pentru a repara aceasta distrugere si pentru a incerca sa se restabileasca echilibrul ecologic.

Sustenabilitatea vietii

Viata pe pamant este foarte fragila, cele mai mici schimbari pot face ravagii in mediul inconjurator. Daca probleme precum poluarea sau defrisarile nu sunt rezolvate, este posibil ca viata pe pamant sa nu fie durabila.

Poluarea este un bun exemplu al modului in care oamenii isi afecteaza propria viata pe pamant, eliberarea de elemente toxice in atmosfera poate duce la conditii in care oamenii nu ar supravietui (dezastre naturale sau poluare extrema a aerului).

Acest proces a fost deja experimentat si in alte vremuri, in care cresterea temperaturilor a generat boli precum Moartea Neagra sau seceta si distrugerea resurselor naturale care au provocat foamete. Vezi aici curs responsabil de mediu.

Cresterea populatiei

Populatia lumii a crescut rapid incepand cu secolul al XX-lea, ceea ce inseamna ca nu avem nevoie doar de mai mult spatiu pentru a trai, ci si pentru a produce mai multe elemente pentru mijloacele noastre de subzistenta.

Mai multe studii indica faptul ca distrugerea mediului intr-un moment cu o crestere atat de mare a populatiei ar putea genera un deficit de elemente naturale (animale, plante) necesare vietii umane.

Biodiversitatea

Poluarea si distrugerea habitatelor a generat disparitia multor plante si animale. In prezent, sute de specii sunt in pericol de a disparea, in principal din cauza efectelor umane.

Pierderea biodiversitatii inseamna ruperea cu cicluri naturale foarte delicate si vitale pentru viata, cum ar fi polenizarea. In plus, lanturile alimentare si-ar pierde echilibrul, provocand suprapopularea speciilor care ar putea fi daunatoare pentru om.

La nivel cultural, disparitia unei specii de animale sau plante indica un declin in conservarea vietii.

Viitorul nostru este in pericol

Asa cum am mentionat ca incepand cu secolul XX populatia umana a crescut enorm, tendinta viitoare poate fi total descurajanta in aceasta privinta.

Expertii estimeaza ca deteriorarea mediului poate merge mai repede decat progresele in medicina, tehnologie sau productia de resurse naturale. Acest lucru ar duce la o incetinire a populatiei din cauza deceselor cauzate de boli fara tratament, cum ar fi cancerul, mortalitatea mai mare cauzata de poluare si poluare si un proces de distrugere a biodiversitatii care va provoca foamete necunoscuta pana acum.

Este posibil ca natura sa poata continua fara rasa umana, dar nu invers, motiv pentru care trebuie sa depunem tot efortul pentru a inversa aceasta situatie.

Consecintele neingrijirii mediului

Mediul in care fiinta umana face viata este foarte predispus la schimbari semnificative, exista multe consecinte ale distrugerii biosferei noastre si toate au un impact asupra fiintei umane.

Poluarea si distrugerea padurilor fac loc schimbarilor climatice capabile sa faca ravagii in societate, cum ar fi uraganele, cresterea nivelului marii, cresterea temperaturilor globale si pierderea stratului de ozon.

In fiecare zi este mai frecvent sa vezi populatii intregi care fac viata pe strada cu masti din cauza cat de insuportabil este aerul inconjurator sau copii cu rate de obezitate la o varsta atat de frageda incat evolueaza in probleme cardiace sau cancer.

Se estimeaza ca pana la 350 de milioane de persoane traiesc afectate de schimbarile climatice, dintre care 50 % sunt copii. Aceasta situatie poate deveni de neconceput si poate duce la conflicte intre natiuni sau ierarhii sociale care agraveaza si mai mult situatia.

Pot exista generatii viitoare care nu se vor putea bucura de anumite medii naturale din cauza distrugerii lor totale sau pentru ca sunt extrem de poluate. La randul lor, este posibil sa nu stie niciodata gustul speciilor marine, deoarece acestea sunt disparute.

Caldura globala poate face ca teritorii intregi sa evolueze intr-un ecosistem desertic, cu proprietati zero pentru plantare si recoltare. Va exista o problema de sustenabilitate, iar apa va fi cea mai pretioasa marfa, inlocuind petrolul.

 

Printre principalele motive pentru a avea grija de mediul inconjurator putem evidentia urmatoarele:

  • Asigurarea supravietuirii speciei umane.
  • Promovarea supravietuirii si evolutiei altor fiinte vii.
  • Permiteti echilibrul ecologic.
  • Nu exista nicio planeta B pe care sa putem trai ca pe Pamant, deci este singura noastra casa si cea a generatiilor viitoare.
0 Shares
You May Also Like