Intrebari frecvente cu privire la repatrierea decedatilor in Romania

0 Shares
0
0
0

Dupa Revolutia din anul 1989, milioane de romani au ales sa paraseasca tara, sperand ca odata ajunsi printre straini, vor reusi sa isi gaseasca locuri mai bine platite, si sa aiba un viitor mult mai bun decat in tara.

O mare parte dintre romanii plecati printre straini, s-au realizat din toate punctele de vedere, iar in clipa de fata duc o viata lipsita de griji.

Din pacate insa, au existat si foarte multe cazuri in care cei care au plecat in diferite tari straine, si-au gasit sfarsitul, iar familiile indurerate au fost nevoite sa opteze pentru serviciile unei firme de repatriere Romania, pentru a-si repatria decedatii, si pentru a-i inmormanta in tara, in orasul lor natal, unde din cand in cand sa le mai duca flori si sa le aprinda lumanari la cimitir.

In clipa de fata exista multe firme care presteaza servicii de transport funerar international si repatriere decedati, iar cum din numarul mare de romani plecati la munca in strainatate, unii pier prin tari straine, firmele respective au frecvent de lucru.

Familiile indurerate, inainte de a angaja o firma de repatrieri decedati pentru a le repatria decedatul, cu siguranta au anumite curiozitati, si adreseaza diferite intrebari firmelor. Haideti sa vedem despre ce este vorba.

Cat costa serviciul de repatriere decedati? Cum se calculeaza?

Ei bine, la intocmirea devizului pentru serviciul de repatriere decedati cu siguranta firmele vor tine cont de distanta pe care se face transportul funerar si de dificultatea cazului, dar si de solicitarile familiilor indurerate. De obicei, aceste firme se straduiesc sa realizeze serviciul de repatriere decedati la preturi corecte, tinand cont de situatia grea prin care trece familia decedatului.

Mi s-a spus de la morga ca am nevoie de un sicriu special pentru repatrierea rudei mele. E adevarat? De unde il pot cumpara?

Cu siguranta pentru aceasta intrebare, raspunsul este da, iar transportul funerar international se face cu un sicriu special (sicriu pentru transport international), conform unor norme precise. Firmele care se ocupa de repatrierea decedatilor insa se ocupa de acest detaliu, asa ca familiile indurerate nu trebuie sa isi faca griji in ceea ce priveste gasirea unui asemenea sicriu.

Cat de repede puteti veni?

Cu siguranta aceasta este o intrebare foarte des adresata de catre reprezentantii familiilor greu incercate, care asteapta sa ajunga cat mai repede acasa masina care transporta trupul neinsufletit al celui drag. Ei bine, firmele care presteaza asemenea servicii se straduiesc sa ajunga cat se poate de repede pentru a se putea ocupa de toate demersurile necesare transportului. Tocmai din acest motiv, angajatii firmei de transport funerar international vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru a ajunge inca de dimineata de la prima ora in localitatea in care se afla trupul neinsufletit, pentru a putea incepe procedurule.

Primesc factura?

Aceasta este de-asemenea o alta intrebare pentru care familiile sfasiate de durere cauta raspuns. Pentru ele conteaza foarte mult sa primeasca factura, pentru ca pot exista sanse ca transportul funerar international sa fie decontat. In plus, numai in baza facturii, veti putea dupa caz solicita: ajutorul de deces de la casa de pensii; rambursarea costurilor repatrierii de la asiguratori. Daca sunteti o persoana juridica, factura va va ajuta sa va deduceti cheltuielile.

Daca operatorul funerar isi ofera serviciile fara sa va emita factura, ar trebui sa va puneti intrebari atat cu privire la profesionalismul operatorului respectiv, cat si cu privire la valorile acestuia.

Ma astept la decesul cuiva drag, in strainatate. De ce documente am nevoie in momentul in care se intampla decesul?

Pentru a demara procesul de repatriere, aveti nevoie de: (1) Actele de stare civila ale persoanei care trebuie repatriate; (2) Documentele eliberate de medicul care constata decesul (de regula, certificat medical de deces si certificat de non-contagiune), indiferent daca decesul are loc in mediu spitalicesc, acasa sau in alta parte.

Ce fac dupa ce sicriul ajunge acasa, in Romania?

In baza documentelor de repatriere, obtineti adeverinta de inhumare de la primaria localitatii pe raza careia va avea loc inhumarea. Veti preda adeverinta de inhumare, in original, la administratia cimitirului in care are loc inhumarea (daca inmormantarea are loc intr-un oras) sau preotului care oficiaza inmormantarea.

Asadar, acestea sunt cele mai comune intrebari ale persoanelor care au pierdut pe cineva drag in strainatate, si care apeleaza la serviciile firmelor de repatriere decedati in Romania.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…