Pasii necesari pentru obtinerea unei certificari ISO 9001

0 Shares
0
0
0

Mai mult ca sigur, antreprenorii au auzit de standardul ISO 9001, si cunosc faptul ca acesta este un standard global de management al calitatii.

Cu siguranta cei mai multi dintre antreprenori cunosc deja si faptul ca in toata lumea exista zeci de mii de companii care deja detin o certificare iso 9001, iar aceasta certificare este utila atat pentru ca ajuta firmele sa controleze calitatea serviciilor oferite, dar ajuta foarte mult firmele si in ceea ce priveste latura economica.

Acest certificat ISO 9001 este extrem de util pentru toate companiile, dat fiind faptul ca el este cel care ajuta firmelesa produca produse sau sa presteze servicii de cea mai buna caitate.

In ceea ce priveste ISO 9001, trebuie mentionat faptul ca acest standard ajuta companiile sa isi investeasca in cel mai inteligent mod banii, iar astfel cu siguranta companiile care au optat pentru implementarea acestui standard, vor avea succesul mult visat in cel mai scurt timp pisibil.

Mai trebuie mentionat faptul ca pentru a implementa standardul acesta, companiile pot opta pentru una din doua abordari, astfel ca fie aleg sa faca o analiza a tuturor lipsurilor si sa rezolve mai apoi problemele, fie aleg sa urmeze un plan de dezvoltare al acestui sistem de management al calitatii.

Analiza lipsurilor este extrem de importanta, deoarece ea este cea care ii ajuta pe antreprenori sa isi dea seama care sunt diferentele adevarate intre procesele firmei si cerintele standardului ISO 9001.

Ei bine, acum ca am vazut cat de important este standardul acesta pentru orice companie, in cele ce urmeaza vom vedea care sunt pasii necesari pentru obtinerea unui certificat ISO 9001.

Pe langa cerintele impuse de acest standard, mai este nevoie un sistem de management al calitatii care sa fie atent documentat. Aceasta documentatie va defini urmatoarele:

  • Structura organizatiei;
  • Documentatia va stabili si cine va inregistra informatiile dar si ce informatii trebuiesc inregistrate;
  • Documentatia va stabili care sunt responsabilitatile angajatilor;
  • Ea va stabili si care sunt liniile de comunicare intre departamentele firmei;
  • Documentatia va stabili toate actiunile necesare, dar si cum se va pastra continuitatea chiar si in situatia schimbarii de personal;

In ceea ce priveste definirea sistemului de management al calitatii, vor fi necesare actiuni din partea tuturor departamentelor unei organizatii, iar astfel compania va trebui sa defineasca cine sunt clientii sai pentru fiecare departament in parte.

Apoi, compania va fi nevoita sa documenteze toate activitatile din fiecare arie a sa.  Pe langa asta, compania va trebui sa revizuiasca standardul ISO 9001 pentru a se asigura de faptul ca cerintele au fost indeplinite in totalitate.

Totodata, compania va trebui sa identifice zona cu probleme si sa ia actiunile de corectare.

Asadar, o firma care isi doreste sa aiba un succes de invidiat, indiferent de domeniul de activitate, de numarul de angajati sau de vechimea sa pe piata, ar trebui sa implementeze cat mai rapid standardul ISO 9001, si cu siguranta succesul firmei nu se va lasa foarte mult timp asteptat.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…