Tipuri si utilizari ale uleiurilor esentiale

0 Shares
0
0
0

Aromaterapia este utilizarea uleiurilor esentiale pentru a obtine sanatate si bunastare. Uleiurile esentiale au fost folosite de secole ca tratamente pentru o varietate de probleme, cum ar fi ameliorarea stresului, dureri de cap, anxietate, greata si somn.

In prezent, aromoterapia castiga popularitate ca forma de asistenta medicala naturala. Uleiurile esentiale diluate pot fi folosite intr-o varietate de moduri pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor de toate varstele. Aromaterapia este o modalitate accesibila si naturala de a va imbunatati starea de bine!

Cum actioneaza uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt alcatuite din molecule care sunt de mii de ori mai mici decat celulele din corpul nostru. Atunci cand le frecam pe piele, moleculele de uleiurilor esentiale patrund in piele si intra in organism.

Moleculele uleiului esential activeaza receptorii din trunchiul cerebral si hipotalamus, ceea ce duce la modificari ale perceptiei senzoriale, ale raspunsului emotional si ale starii generale de bine.

Exista peste 180 de uleiuri esentiale diferite, iar fiecare are propriile proprietati unice. De exemplu, uleiul de lavanda este cunoscut pentru efectele sale calmante, in timp ce uleiul de eucalipt este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare.

Cum se utilizeaza uleiurile esentiale

Exista cateva moduri de a utiliza uleiurile esentiale:

O baie fierbinte: Adaugati cateva picaturi din uleiul esential preferat in apa de baie. Baga-te in apa fierbinte timp de 10-15 minute si bucura-te de efectele calmante ale uleiurilor.

Difuzati uleiuri esentiale: Difuzati uleiurile esentiale in aer folosind un difuzor. Le puteti difuza in dormitor, in baie sau in orice alta incapere din casa in care doriti sa va bucurati de mirosul uleiului esential.

Aplicati local uleiurile esentiale: Aplicati cateva picaturi de ulei esential pe piele. Il puteti aplica direct pe piele sau il puteti amesteca cu un ulei de masline si il puteti aplica pe piele in acest fel.

Faceti tincturi din plante: Pentru o doza mai concentrata de ulei esential, faceti tincturi din plante folosind un recipient si un picurator de inalta calitate. Umpleti recipientul pana la jumatate cu apa pura si rece si adaugati cantitatea dorita din uleiul dvs. esential. Pastrati tinctura intr-un loc racoros si intunecat.

Busuiocul este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale folosite in aromoterapie. Este cunoscut ca fiind inaltator si stimulant, ceea ce il face excelent pentru ameliorarea anxietatii. Alte beneficii ale uleiului de busuioc includ reducerea inflamatiei, uciderea bacteriilor si promovarea digestiei. Busuiocul este, de asemenea, un agent antiviral si antibacterian natural, ceea ce il face util pentru tratarea infectiilor sinusale si a altor probleme respiratorii.

Tamaia este un alt ulei esential popular folosit in aromaterapie. Este cunoscut pentru proprietatile sale antidepresive si antiinflamatorii, ceea ce il face util pentru tratarea anxietatii si a depresiei. Tamaia este, de asemenea, utilizata pentru a trata problemele respiratorii, inclusiv bronsita si pneumonia.

Mandarina este un alt ulei esential popular folosit in aromaterapie. Este cunoscut ca fiind antiinflamator, ceea ce il face util pentru tratarea durerii si a inflamatiei. In plus, se spune ca mandarinele sunt, de asemenea, analgezice si antispastice.

Exista multe moduri de a utiliza uleiurile esentiale, iar optiunile sunt infinite! Fie ca sunteti in cautarea unei modalitati de a va relaxa, de a va vindeca sau de a va spori starea de bine, uleiurile esentiale ofera o varietate de optiuni diferite care va pot ajuta.

Cum se extrag uleiurile esentiale

Deoarece atat inflorirea, cat si macerarea sunt procese destul de costisitoare, unii specialisti in uleiuri esentiale au trecut aproape complet la utilizarea solventilor volatili pentru recuperarea uleiurilor esentiale din materiale vegetale care nu au putut fi procesate prin distilare cu abur. Naftele de petrol, benzenul si alcoolul sunt solventii primari.

O procedura numitaexpresia se aplica numai uleiurilor de citrice. Coaja colorata exterioara este stoarsa in prese, iar uleiul este decantat sau centrifugat pentru a separa apa si resturile celulare. Metoda este folosita pentru uleiul dulce si amarportocaliu, lamaie, tei, mandarina, mandarina, bergamota sigrapefruit. O mare parte din ulei este produs ca produs secundar al industriei sucurilor concentrate de citrice.

Terpenele, compusi organici constand din multipli de unitati de izopren (continand cinci atomi de carbon), sunt de departe cei mai dominanti constituenti ai uleiurilor esentiale. Cu toate acestea, uleiurile individuale pot contine cantitati apreciabile de compusi cu catena liniara, aromatici sau heterociclici. Astfel, sulfurile de alil sunt caracteristice uleiului de usturoi, urme de indol si esterii acidului antranilic se gasesc in uleiul de portocale, alcoolii si aldehidele cu catena liniara sunt recunoscuti in uleiul de violete, iar fenolii si alti compusi aromatici sunt comuni multor uleiuri.

Terpenele sunt formate din unitati ale izoprenului simplu cu cinci atomi de carbon. Atat hidrocarburile, cat si compusii oxigenati, cum ar fi alcoolii, aldehidele, cetonele, acizii, esterii, oxizii, lactonele, acetalii si fenolii sunt responsabili pentru mirosurile si aromele caracteristice.

In unele uleiuri predomina unul sau doar cateva componente: astfeluleiul de iarna contine aproximativ 98 la suta salicilat de metil; ulei de portocale, aproximativ 90 la suta d -limonen; bois de rose, 90 la suta linalol; si cassia, pana la 95 la suta din cinnamaldehida. In majoritatea uleiurilor exista un amestec de la cateva zeci pana la cateva sute de compusi individuali. Urmele componente sunt foarte importante, deoarece ele confera uleiului un miros caracteristic si natural.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…