SM, sau scleroza multipla, este o boala inflamatorie cronica a sistemului nervos central (SNC). Apare deoarece sistemul imunitar considera gresit (ca straine de corp) si ataca structurile din creier si maduva spinarii.
Tecile de mielina, care actioneaza ca un strat de izolare in jurul proceselor de celule nervoase, sunt atacate in primul rand. Deoarece daunele afecteaza transmiterea informatiilor, exista diverse simptome.
Majoritatea pacientilor prezinta primele simptome intre anii 20 si 40 de ani. „Cu toate acestea, SM (scleroza multipla) isi poate face debutul chiar si in perioada copilariei sau abia dupa varsta de 60 de ani. Scleroza multipla nu este o boala mortala. Cu toate acestea, simptome precum respiratia sau deglutitia pot duce la complicatii care pot pune viata in viata, precum pneumonia severa.
Scleroza multipla poate declansa o mare varietate de simptome neurologice, a caror amploare si severitate difera de la pacient la pacient, motiv pentru care, aceasta este numita si o boala cu o mie de fete.
Statistic vorbind, tulburarile senzoriale sunt cele mai frecvente primele simptome, urmate de probleme vizuale si functii musculare afectate, cum ar fi paralizia, slabiciunea si cresterea tensiunii musculare pana la spasticitate. Alte reclamatii posibile includ tulburari de golire a vezicii urinare, probleme de coordonare si echilibru si tulburari de mers.
MS poate fi mostenit?
Un studiu amplu in Suedia a aratat ca riscul de SM la copiii cu un parinte afectat de boala creste de 5 ori fata de populatia totala. Acest lucru poate parea foarte mult, dar in cifre concrete inseamna ca in aceasta constelatie doar unul pana la doi din o suta de copii vor dezvolta SM si in cursul vietii lor. Cu alte cuvinte, intre 98 si 99 la suta dintre copii nu dezvolta scleroza multipla in ciuda acestei sarcini familiale.
Asadar, chiar daca dupa cum se poate vedea in randurile de mai sus, scleroza multipla nu este o boala mortala, este totusi o boala foarte grava, iar cea mai rea veste este ca dupa cum sustine medicina alopata, nu exista tratament pentru aceasta.
La doar 22 de ani, pe cand se specializa inca in chirurgie reconstructiva posttraumatica, Vanessa Youness Amal, a cazut si si-a pierdut constiinta, pentru mai apoi, sa se trezeasca doar a doua zi.
A efectuat de urgenta o examinare RMN, unde a fost diagnosticata cu scleroza multipla. In aceste conditii, pentru o tanara studenta, cu siguranta momentul a fost unul de cosmar.
Din fericire, Vanessa Youness Amal, a decis sa lupte cu boala (si a invins-o). Alaturi de doctorul Stefan Stangaciu, cel care a fost in permanenta alaturi de ea, si datorita tratamentului impus de catre acest medic, si pe care l-a respectat la sange, Vanessa Youness Amal s-a vindecat.
A inceput apoi sa demareze proiecte precum Clinica Youness, Fondul de investitii Youness sau Fundatia Youness, cu scopul de a ajuta si alti bolnavi sa se trateze. De-asemenea, a scris si a lansat „Tratamentul pas cu pas al Sclerozei Multiple prin ApiFitoTerapie” o carte menita sa salveze vieti, dupa cum chiar eroina acestei povestiri sustine. La lansare, a fost alaturi de ea, nimeni altul decat medicul ei salvator.