Peisagistii proiecteaza spatii verzi exceptionale si le integreaza in orase, dar stim care este cu adevarat treaba lor?
De multe ori confundam gradinaritul cu amenajarea teritoriului. Desi ambele concepte sunt strans legate, amenajarea teritoriului depaseste ingrijirea si intretinerea gradinilor. Prin urmare, in acest articol dorim sa explicam ce face cu adevarat un peisagist si care sunt atributiile sale dar si la ce accidente este supus.
Dupa cum am mentionat, munca unui gradinar este, in general, ingrijirea si intretinerea gradinilor si a altor spatii verzi. Acest profesionist este responsabil pentru taierea si irigarea, tratamentul fitosanitar al diferitelor specii care o compun si plantarea de noi specii. De asemenea, pregateste solul pentru aceasta plantare si masoara si semnaleaza diferitele terenuri pentru aceasta. Si, desigur, este responsabil pentru cositul gazonului si indepartarea buruienilor si buruienilor care diminueaza frumusetea gradinilor.
Dar atunci, ce face un peisagist, care este treaba lui?
Peisagistul sau gradinarul este acel profesionist care, printr-un studiu anterior, modifica caracteristicile vizibile ale gradinilor si zonelor verzi, modificare care include toate fiintele vii care o alcatuiesc (fauna si flora), dar si mediul (canale fluviale, case…) pentru a crea un nou spatiu in care sa curga armonia si estetica.
Fundatia Europeana pentru Arhitectura Peisagistica EFLA/FEAP defineste amenajarea teritoriului ca fiind „planificarea si proiectarea peisajelor urbane si rurale in timp si spatiu, pe baza caracteristicilor naturale si a valorilor istorice si culturale ale sitului”. Pentru a atinge acest scop, profesionistul utilizeaza tehnici adecvate si materiale naturale si/sau artificiale, ghidate de principii estetice, functionale, stiintifice si de planificare.”
Peisagistii concep spatiile pentru a fi proiectate ca adevarate muzee in aer liber, deoarece nu numai ca proiecteaza spatii verzi, ci integreaza si acele elemente naturale, istorice sau culturale prezente in el ca si cum ar fi un muzeu, tinand cont intotdeauna de dezvoltarea urbana in sine. – Adica proiecteaza un spatiu verde pentru a-l integra in proiectul de urbanism.
Activitatea gradinarilor (peisagist) este un proiect integral care combina dezvoltarea durabila, responsabilitatea fata de mediu, biodiversitatea si cultura. Dar acest lucru nu inseamna ca avem nevoie de o gradina mare pentru a realiza un proiect de amenajare a teritoriului.
Profesionistii se adapteaza unicitatii spatiului verde disponibil, unde studiaza viabilitatea acestuia si elaboreaza cea mai buna solutie integrala pentru acesta. In plus, in calitate de manageri ai peisajului care sunt, printre functiile lor se numara conservarea si restaurarea spatiilor dezafectate pentru utilizarea si placerea lor de catre cetateni.
Cand lucrezi in gradina, ar fi indicat sa ai la indemana, in debara un kit de prim ajutor in cazul acesta .
Ai grija de mainile tale atunci cand faci munca manuala
Ingrijirea mainilor atunci cand faceti munca manuala este foarte importanta, deoarece acestea se pot usca prezentand pete si riduri care va vor face sa aratati mai in varsta.
Daca faceti munca manuala sau la domiciliu de exemplu gradinarit, sunteti interesat sa cunoasteti toata ingrijirea pe care o puteti avea inainte, in timpul si dupa ce ati facut-o. Aceste metode va vor oferi rezultate excelente si puteti scoate in evidenta mainile moi si bine intretinute cu orice ocazie.
Cum sa ai grija de mainile tale?
Inainte de a efectua lucrul manual
Va recomandam sa va hidratati mainile cu crema cel putin de doua ori pe zi, ceea ce le va mentine moi toata ziua. In plus, crema va ofera un strat protector pentru a va apara mainile de soare, apa si alti agenti externi.
In timp ce faci munca manuala
Purtati manusi in cazul in care faceti gradinarit, curatare sau trebuie sa utilizati produse abrazive pentru maini, cum ar fi clor, sapunuri sau dezinfectanti. Important este sa va pastrati mainile curate atunci cand faceti munca manuala.
Dupa efectuarea lucrarilor manuale
Spalati-va bine mainile, de preferinta, cu apa calda in loc de rece sau fierbinte si apoi aplicati o crema hidratanta pentru a le hidrata. Daca le aveti foarte uscate, puteti pune crema combinata cu ulei de migdale sau de nuca de cocos si puneti manusi de bumbac pentru a dormi.
Alte recomandari
Utilizati creme de protectie solara mai ales daca aveti de gand sa lucrati in aer liber, cum ar fi in gradini, plaje sau parcuri, deoarece soarele poate provoca pete pe pielea mainilor.
Daca pielea mainilor este uscata, ar trebui sa le pastrati protejate in frig, ploi si vant, deoarece climatul rece usuca foarte mult pielea mainilor.
Puteti efectua o exfoliere saptamanala pe maini, in acest fel indepartati celulele moarte si activati circulatia mainilor. Apoi masezi manichiura si iti pregatesti mainile pentru a le scoate in evidenta.
A avea grija de mainile tale atunci cand faci munca manuala nu este un capriciu. Este o modalitate foarte inteligenta de a le mentine intotdeauna moi si prezentabile in orice moment atunci cand participati la evenimente si intalniri.