Ce este diamantul? Proprietati, caracteristici si utilizari

0 Shares
0
0
0

Cel mai greu element cunoscut in natura este diamantul. Folosit din cele mai vechi timpuri ca o bijuterie in lumea bijuteriilor. De-a lungul timpului a achizitionat aplicatii in sectorul industrial pentru a fora si lustrui roci si unelte, precum si in medicina ca material pentru interventii chirurgicale. Vezi aici amanet diamante.

Cuvantul Diamant provine din grecescul adams si inseamna invincibil si nealterabil. Este un mineral natural rar, cu duritate ridicata, format din carbon. In ele, un atom de carbon este legat prin legaturi covalente cu patru atomi de carbon. Acest aranjament simplu, uniform, dar puternic ii confera caracteristici de durabilitate si versatilitate.

Compozitia sa il face cel mai greu material cunoscut, rezistent chimic, cu o conductivitate termica ridicata. Proprietatile optice ale diamantului includ indicele de refractie ridicat, dispersia ridicata si luminozitatea, oferindu-i titlul de cea mai cunoscuta piatra pretioasa de pe planeta.

Culoare

Cele mai multe diamante sunt de culoare maro sau galben. Industria bijuteriilor a favorizat diamantele incolore sau cele care au o culoare atat de subtila incat este greu de observat. Diamantele in nuante vii de rosu, portocaliu, verde, albastru, roz, violet si galben sunt extrem de rare si vandute la preturi ridicate. Unele diamante albe, gri si negre sunt, de asemenea, taiate si folosite ca pietre pretioase. Cele mai multe diamante industriale grad sunt maro, galben, gri, verde, si cristale negre, care nu au culoarea si claritatea de a fi o bijuterie placut.

Duritate

Diamantul este cel mai greu mineral cunoscut (duritatea mohs de 10). Cu toate acestea, duritatea diamantului este directionala. Este cea mai grea paralela cu planurile sale octaedrice si cea mai moale paralela cu planurile sale cubice.

Tipuri de diamante

Desi diamantele au aceeasi compozitie chimica si proprietati fizice, exista de obicei unele tipuri datorita utilizarii si culorilor pe care le au, dupa cum urmeaza:

  1. Diamante albastre
  2. Diamante rosii
  3. Diamante verzi
  4. Diamante galbene
  5. Industrial
  6. Sintetic

Este diamantul o piatra, un mineral sau o roca?

Este foarte comun sa auziti ca diamantul este denumit piatra sau chiar roca, cu toate acestea, ar trebui sa fie considerat de fapt ca un mineral, iar daca studiati termenii in continuare, veti observa diferenta.

Este destul de comun sa se numeasca piatra, deoarece este foarte apreciata in industria bijuteriilor, unde mineralele  sunt folosite ca pietre pretioase, astfel incat diamantul se incadreaza in acest grup.

Pietre pretioase cu diamante si diamante industriale

Proprietatile de culoare si claritate a diamantelor pretioase ii ofera o utilizare exclusiva pentru bijuterii. Fiind rare, ele sunt de productie mica la nivel mondial si sunt achizitionate la preturi ridicate pentru calitatea si frumusetea lor.

Diamantele industriale sunt utilizate in operatiunile de taiere, macinare, redactare si lustruire.

Diamantul, cea mai scumpa piatra pretioasa

Datorita faptului ca exista o productie mica a acestei pietre, pretul unei bijuterii ce contine diamante, poate avea un pret exorbitant, in comparatie cu oricare alta piatra pretiosa cunoscuta. Diamantul, este fara doar si poate, regele in lumea bijuteriilor.

Alte informatii despre diamante

Diamantele sunt formate din carbon pur, unul dintre cele mai abundente elemente de pe planeta Pamant. Diamantele, chiar si din cele mai vechi timpuri, au fost cautate pentru duritatea lor extraordinara (sunt cea mai dura substanta cunoscuta) si stralucirea lor, in special in varietatea de pietre pretioase transparente incolore. In mod ironic, cealalta forma de carbon pur este grafitul, care este foarte moale, cu o senzatie de sapun si o culoare gri plictisitoare. Grafitul este de obicei „mina” dintr-un creion.

Cele patru caracteristici optice principale ale diamantelor sunt transparenta, stralucirea, dispersia luminii si culoarea. In forma sa de carbon pur, diamantul este complet limpede si transparent. Ca in toate substantele naturale, perfectiunea este aproape imposibil de gasit. Includerea altor minerale si elemente provoaca grade diferite de opacitate. Suprafata unui diamant poate fi incetosata de procese naturale, cum ar fi rasturnarea si razuirea constanta in albia unui rau.

Structura cristalina a unui diamant: atomi de carbon legati tetraedric au cristalizat in reteaua de diamant, o variatie a structurii cubice centrate pe fata.

Scala de duritate Mohs a mineralelor incepe de la 1 (talc) si variaza pana la 10 (diamant). Asta nu inseamna ca diamantele sunt de zece ori mai dure decat talcul; mineralul numarul 9 pe scara Mohs este corindonul, o clasa de minerale care include rubine si safire. Diamantele pot fi de la zece la sute de ori mai dure decat corindonul. Diamantele in sine variaza ca duritate; de exemplu, pietrele din Australia sunt mai dure decat cele gasite in Africa de Sud.

Lustrul este aspectul general al unei suprafete de cristal in lumina reflectata. Stralucirea unei fete netede de cristal de diamant este puternica. Este intermediar intre sticla si metal si are propriul sau termen special – adamantin.

Procesul de spargere a luminii albe in culorile sale constitutive se numeste dispersie. Diamantele au o dispersie puternica, care impreuna cu stralucirea lor puternica provoaca jocul frumos de culori numit atat de des „focul” unui diamant.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…