Ce este freonul?

0 Shares
0
0
0

Cel mai probabil, proprietarii de case, dar si cei care locuiesc in chirie (daca au aer conditionat) sau chiar proprietarii autoturismelor, aud termenii de freon sau agent frigorific. Daca pentru unele persoane termenii de mai sus sunt noi, pentru cei cei care au aer conditionat in case sau in masini, acestia sunt doi termeni pe care ii aud din cand in cand.

Si daca se intampla sa ai un frigider undeva, freonul poate fi de asemenea, un cuvant familiar. Cu toate acestea, nu toata lumea stie exact ce este freonul sau ce este un agent frigorific sau de ce este utilizat in sistemele HVAC.

Din fericire, tot ce este important sa stiti despre agentii frigorifici precum freonul este discutat in acest articol, deci este recomandat sa cititi pana la final. Agentii frigorifici sunt o parte cruciala a sistemelor de incalzire, ventilatie si racire (HVAC). Fara ei, refrigerarea ar fi aproape imposibila.

Agenti frigorifici

Agentii frigorifici sunt o clasa de substante chimice care pot fi utilizate pentru a schimba temperatura din mediul inconjurator. Acesti agenti frigorifici sunt de obicei intr-o stare gazoasa, dar se pot schimba mereu intre forma lichida si cea gazoasa. Datorita acestei stari de flux, acestia au devenit o componenta majora in sistemele HVAC pentru cladiri si automobile, dar au si alte aplicatii.

De la crearea lor, au existat mai multe generatii de agenti frigorifici si chiar interdictii pentru unele dintre cele mai vechi tipuri de agenti frigorifici, care s-au dovedit a fi daunatori pentru mediu.

Cum functioneaza

Agentii frigorifici se bazeaza pe principiile transferului de caldura (termodinamica), dinamicii fluidelor si tranzitiilor intre starile de materie (tranzitii de faza). Agentii frigorifici utilizati nu sunt corozivi pentru materialele mecanice, nu sunt inflamabili, nu sunt toxici, iar mai mult de cata atat, sunt siguri de utilizat.

O alta caracteristica importanta a acestora, cu siguranta este reprezentata de un impact minim asupra mediului. De exemplu, anumite tipuri anterioare de agenti frigorifici nu erau de dorit, deoarece utilizarea lor s-a dovedit daunatoare, dat fiind faptul ca epuiza gazele din stratul de ozon.

Agentii frigorifici functioneaza schimband temperaturile cu mediul inconjurator. Intr-un sistem HVAC, acest lucru se face prin impingerea agentului frigorific printr-o bucla inchisa de bobine de cupru sau aluminiu.

Aceste bobine ii permit agentului frigorific sa „interactioneze” cu mediul inconjurator, dat fiind faptul ca aceste metale sunt usor afectate de temperaturi, dar si rezistente la coroziune.

Exista alte componente care mai sunt implicate in sistem, cum ar fi un condensator, evaporator, compresor si o supapa speciala (supapa TX) care afecteaza starea si temperatura agentului frigorific. La temperaturi mai ridicate, agentul frigorific elibereaza caldura in mediul inconjurator, in timp ce la temperaturi mai scazute, elimina caldura din mediul inconjurator.

Aplicatii

In timp ce agentii frigorifici sunt cei mai cunoscuti pentru faptul ca sunt folositi in sistemele de aer conditionat pentru constructii, au si alte aplicatii in afara de aceasta. Agentii frigorifici sunt utilizati de asemenea in sistemele de racire pentru transportul maritim (transport pe cai navigabile), in industria chimica / farmaceutica, si au fost folositi chiar si in anumite tipuri de sisteme de combatere a daunatorilor.

Cu toate acestea, agentul frigorific utilizat in acest scop nu a mai fost produs din 1996. Agentul frigorific este utilizat si in instalatii care necesita medii controlate, cum ar fi facilitati medicale sau laboratoare.

Avand in vedere gama larga de aplicatii, se poate presupune ca tehnicienii HVAC au un rol crucial in ceea ce priveste mentinerea conditiilor adecvate de lucru ale instalatiilor si echipamentelor in care este utilizat agentul frigorific. Un mod in care un tehnician face acest lucru este prin testarea presiunii sistemului pentru a determina daca exista scurgeri sau alte probleme.

In majoritatea cazurilor, nivelurile scazute de agent frigorific pot provoca scaderi de presiune. In acest caz, tehnicianul va va anunta si va va ajuta sa rezolvati situatia.

Tipuri de agenti frigorifici

Desi freonul poate fi cel mai familiar nume de agent frigorific, exista de fapt mai multe generatii / tipuri de agenti frigorifici. Datorita anumitor proprietati chimice si a problemelor legate de siguranta, unele tipuri de agenti frigorifici nu se mai folosesc, in timp ce altele sunt utilizate in diferite sisteme bazate.

De exemplu, agentii frigorifici din clorofluorocarburi (CFC) au fost interzisi din cauza epuizarii stratului de ozon. Aceste tipuri de agenti frigorifici erau cunoscute sub numele de agenti frigorifici R-12. Ele au fost cele mai sigure tipuri de agenti de racire de utilizat, in ciuda efectelor nocive asupra mediului. Alti agenti frigorifici sunt inca in uz astazi:

Hidroclorofluorocarburi (HCFC) / R-22: Hidroclorofluorocarburile sunt un tip de agent frigorific sintetic, cunoscut si sub denumirea de R-22 sau Freon 22. In R22, R reprezinta frigul, iar 22 reprezinta numarul de atomi de fluor din compus. Freonul este un agent frigorific R22, dar este si marca comerciala inregistrata a DuPont corp. Freonul este de obicei utilizat in aparatele de aer conditionat mici si frigiderele de uz casnic.

Amoniac / R717: Amoniacul este un agent frigorific utilizat in cea mai mare parte in sistemele de racire industriale, cum ar fi patinoarele, instalatiile de ambalare a carnii si instalatiile de depozitare a lichidelor.

Hidrofluorocarburi (HFC) / R-134a : Hidrofluorocarburile sunt un tip mai nou de agenti frigorifici care vor fi utilizati pentru a inlocui agentii frigorifici R-22. Acestea sunt utilizate in cea mai mare parte in unitatile de racire pentru locuinte, aerul conditionat pentru automobile si sistemele de refrigerare comerciale. Sunt netoxici, neinflamabili si au un efect minim asupra mediului.

0 Shares
You May Also Like