Ce este Gazeta Matematica?

0 Shares
0
0
0

Gazeta Matematica este o publicatie lunara, o revista de matematica ce a aparut inca din 1895, avand 122 de ani de activitate. Aceasta reprezinta o contributie esentiala la evolutia in timp a matematicii si a scolii matematice din Romania.

Ea se adreseaza tinerilor ce isi manifesta pasiunea pentru matematica si vor sa se informeze in domeniu, dar si sa-si sporeasca cat de mult cu putinta cunostintele si performantele in ceea ce priveste matematica. Gazeta Matematica reprezinta un material auxiliar, utilizat de catre profesori si elevi, desi nu se afla in programa scolara.

Publicatia include articole din domeniul matematic si metodic, informatii pentru profesorii de matematica si pentru elevi, dar si un ansamblu de subiecte de la concursuri & olimpiade si probleme propuse si rezolvate.

Aceasta cuprinde mai multe variante, avand inclusiv o revista dedicata elevilor din clasele primare (clasa pregatitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a) ce-si manifesta interesul sau sunt deja pasionati de ceea ce inseamna matematica.

Aceasta se numeste Gazeta Matematica Junior, iar subiectele tratate isi propun sa vina in ajutorul si completarea programei scolare, cu activitati legate de predarea matematicii in invatamantul primar.

Gazeta Matematica a mai aparut in atentia publicului larg si in luna septembrie a acestui an, cand Ministrul Educatiei a anuntat inspectoratele scolare in prima zi de scoala care mentiona ca din momentul respectiv sunt interzise auxiliarele.

In lista de auxiliare interzise se afla automat si „Gazeta Matematica”, o publicatie cu o traditie de 122 de ani. Acest lucru a indignat profesorii de matematica din intreaga tara, care au considerat ca hotararea este absurda.

Tot ei au afirmat ca Gazeta Matematica a supravietuit fara astfel de decizii timp de 122 de ani si ca ea a constituit in foarte multe cazuri un punct de plecare in stiinta pentru matematicieni, ingineri, informaticieni si fizicieni de renume.

Cu toate acestea, Gazeta Matematica nu va inceta sa fie utilizata in scoli sau facultati, intrucat reprezinta un instrument de studiu foarte puternic, pe care elevii si studentii care isi doresc sa faca performanta il vor utiliza in continuare.

Asta pentru ca este si printre cele mai calitative materiale de acest fel, fiind editata de catre Societatea de stiinte Matematice din Romania. in plus, articole din aceasta revista sunt indexate si recenzate de catre Zentralblatt für Didaktik der Mathematik, una dintre cele mai vechi reviste de cercetare in domeniul matematicii, din Germania.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…